Exercitii de gimnastica medicala pentru dureri de spate si coloana din zona cervicala

0
1848
Exercitii de gimnastica medicala pentru dureri de spate si coloana din zona cervicala

In prezent tot mai multi oameni sufera de dureri de spate si coloana din zona cervicala. Cauzele sunt multiple insa in principal activitatea fizica este un factor important si anume munca pe care o desfasoara zi de zi o anumita persoana, anumite miscari repetate si realizate timp indelungat (cum sunt cele datorate utilizarii calculatorului, sau plimbarilor lungi cu masina).

Durerea cervicala apare si datorita unor traumatisme cervicale, miscari bruste in timpul unor activitati fizice, unor afectiuni cum sunt stenoza cervicala spinala ce este o ingustare a canalului spinal, sau spondiloza cervicala numita si artrita la nivel cervical. Procesul de imbatranire a organismului este o alta cauza importanta a aparitiei acestor dureri. Viata sedentara are si ea un efect negativ asupra sanatatii, poate duce la aparitia durerilor de spate si coloana din zona cervicala, dar si la migrene sau dureri de cap.

In cazul aparitiei acestor dureri este indicata o vizita la medic pentru stabilirea unui diagnostic medical. Astfel se va sti exact cauza care a dus la aparitia acestor simptome si se va stabili de catre medic o metoda de tratament. De asemenea, un medic fizioterapeut va recomanda un tratament in scopul vindecarii in urma unei consultatii medicale realizata la el. Pentru a va convinge sa apelati la un medic de specialitate va vom spune ca exista numeroase afectiuni si boli care pot provoca simptome de durere la nivelul spatelui si coloanei din zona cervicala.

Dintre acestea fac parte: leziunile de la nivelul gatului, stenoza spinala (sau ingustarea canalului spinal), bolile degenerative de la coloana vertebrala, inflamatile dicurilor intervertebrale ale coloanei, afectiunile la coloana vertebrala provocate de durerile musculare, fibromialgia, hernia de disc si altele.

Bolile degenerative ale coloanei vertebrale din zona cervicala pot da simptome de: oboseala, sunet in urechi, pierderi de memorie, vedere incetosata, dureri de cap, greutate in miscare, parestezii la nivelul membrelor, dificultati de concentrare, stari de ameteala, slabiciune in brate si in picioare si altele.

Oamenii se plang frecvent de dureri in zona cervicala si spun ca acestea se resimt si la nivelul capului sau radiaza spre brate. In ajutorul lor vin exercitiile de gimnastica medicala care au rolul de a ameliora durerea, de a scadea tensiunea musculara, de a relaxa muschii si a-i tonifia si de a elimina simptomele si a preveni eventualele complicatii. Deseori simptomele de durere si disconfort apar din cauza cresterii presiunii asupra discurilor intervertebrale mai ales din zona vertebrelor cervicale inferioare, de la baza gatului.

Pentru a scadea tensiunea de la nivelul lor se pot realiza anumite exercitii de masaj. De asemenea, exista tehnici de masaj care relaxeaza si musculatura din zona cervicala a spatelui sau a coloanei, atat ligamentele cat si fibrele musculare.

Exercitii de gimnastica medicala pentru dureri de spate si coloana din zona cervicala:

Exercitiul 1

Exercitiul 1A
Exercitiul 1B
Exercitiul 1B

Stai in picioare cu spatele drept, bratele pe langa corp si privirea inainte. Apleci usor capul in fata, pui palmele la ceafa si apesi usor astfel incat sa indoi cat mai mult gatul pana ce simti ca intinzi ligamentele si fibrele musculare din zona cervicala.

Exercitiul 2

Exercitiul 2A
Exercitiul 2A
Exercitiul 2B
Exercitiul 2B

Stai in picioare, cu spatele drept, bratele pe langa corp si privirea inainte. Misti usor capul spre stanga si ridici si cobori capul in sus si in jos de 3-4 ori. Apoi apleci usor capul in jos si realizezi o miscare de rotatie a capului spre partea dreapta. Cand ajungi cu privirea spre dreapta, realizezi miscari de ridicare si coborare de 3-4 ori in acea parte. Revii la pozitia initiala si repeti exercitiul. Miscarile trebuie sa fie realizate incet, efectul este de relaxare a muschilor gatului si calmarea durerilor din zona cervicala.

Citește și:  Efectele pozitive ale mersului pe bicicleta

Exercitiul 3

Exercitiul 3A
Exercitiul 3A
Exercitiul 3B
Exercitiul 3B

Stai in picioare, cu spatele drept, bratele pe langa corp si privirea inainte. Realizezi miscari de rotatie din umeri din spate spre fata, timp in care tii bratele in jos, si apoi in sens inver,s din fata spre spate, si repeti exercitiul de 5-6 ori. Miscarile trebuie sa fie lente si ajuta la relaxarea muschilor umerilor, dar si a celor din zona cervicala mai ales din partea inferioara.

Exercitiul 4

Exercitiul 4A
Exercitiul 4A
Exercitiul 4B
Exercitiul 4B

Stai in picioare, cu spatele drept, bratele pe langa corp si privirea inainte. Ridici bratul stang in sus si te apleci spre partea stanga, apoi revii la pozitia initiala. Ridici bratul drept in sus si te apleci spre partea dreapta. Miscarile se fac lent, pana in momentul in care simti tensiune in partea laterala a corpului.

Exercitiul 5

Exercitiul 5A
Exercitiul 5A
Exercitiul 5B
Exercitiul 5B
Exercitiul 5C
Exercitiul 5C
Exercitiul 5D
Exercitiul 5D
Exercitiul 5E
Exercitiul 5E

Stai jos pe sol, pe o saltea, cu picioarele in pozitie de yoga. Tii palmele pe picioare si misti umerii spre stanga si in jos si spre dreapta si in jos, dar mentii capul drept. Revii la pozitia initiala cu spatele drept. Apoi apleci capul in fata, revii, il misti spre stanga si apoi spre dreapta. Revii la pozitia initiala cu spatele drept. Ridici bratele in fata la nivelul capului si tii palmele cu degetele fata in fata, apoi executi miscari de rotatie lente cu umerii spre a detensiona muschii din zona cervicala si a umerilor. Revii la pozitia initiala si executi miscari lente de aplecare a capului in fata si apoi in spate.

Exercitiul 6

Exercitiul 6A
Exercitiul 6A
Exercitiul 6B
Exercitiul 6B

Stai in sezut pe saltea, cu genunchii ridicati si mainile in sus. Aduci incet mainile in fata dar mentii pozitia bratelor ridicate. Repeti exercitiul incet de 3-4 ori.

Exercitiul 7

Exercitiul 7A
Exercitiul 7A
Exercitiul 7B
Exercitiul 7B
Exercitiul 7C
Exercitiul 7C

Stai pe o parte pe saltea, cu piciorul stang indoit din genunchi si cel drept intins dar destul de relaxat. Te sprijini pe bratul stang si umar si apoi te ridici astfel incat piciorul de deasupra sa fie perfect intins, iar bratul drept pe langa corp. Ridici bratul drept la nivelul umarului si revii la pozitia initiala. Repeti exercitiul si pe partea cealalta a corpului.

Exercitiul 8

Exercitiul 8
Exercitiul 8

Ridici mainile astfel incat sa ai bratul stang indoit cu palma atingi zona cervicala (partea inferioara a acesteia), iar cu palma dreapta iti sprijini cotul stang. Apesi cu palma stanga pe spate si cu palma dreapta asupra cotului spre spate si mentii pozitia cateva secunde.

Exercitiul 9

Exercitiul 9A
Exercitiul 9A
Exercitiul 9B
Exercitiul 9B

Stai pe burta pe saltea si te sprijini pe brate astfel incat partea superioara a corpului sa fie ridicata. Te lasi pe burta, aduci mana stanga mai in fata, iar cea dreapta o intinzi in fata. Mentii pozitia cateva secunde si apoi te sprijini iar pe brate. Repeti exercitiul cu mana cealalta, te sprijini pe mana dreapta si ridici mana stanga inainte. Mentii pozitia cateva secunde si de aceasta data.

Exercitiul 10

Exercitiul 10A
Exercitiul 10A
Exercitiul 10B
Exercitiul 10B

Stai pe burta pe saltea, te sprijini pe palme, apoi ridici bratele si palmele dar le tii apropiate pe langa corp si mentii pozitia cateva secunde. Revii la pozitia initiala cu sprijin pe palme apoi duci bratele spre spate si mentii pozitia cateva secunde. Revii la pozitia initiala si repeti exercitiul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.