Majoritatea culturiștilor începători sau amatori doresc să-și lucreze musculatura corpului și să beneficieze de o creștere rapidă a masei musculare. Desigur vor și să-și mențină masa musculară la fel cum reușesc culturiștii profesioniști de aceea sunt curioși să afle ce fac aceștia pentru a se menține în formă și cum se poate crește ritmic masa musculară.
Un lucru este sigur nu trebuie solicitat foarte tare corpul deoarece supraantrenamentul are efecte negative asupra organismului și deci trebuie evitat din start mai ales de un începător în lucrul cu greutăți. Mulți dintre astfel de sportivi au senzația că este aproape imposibil să-și sporească masa musculară chiar și cu 2 kg de aceea sunt doritori să afle orice sfat care le-ar putea îndeplini acest vis.
Antrenamentul este desigur important dar și alimentația. Un culturist trebuie să mănânce mai mult decât un om care nu practică sport deoarece are nevoie de multe resurse energetice spre a putea să-și crească masa musculară și deci să-și realizeze antrenamentele. Nu sunt suficiente 3 mese pe zi, sunt necesare 5-6 mese deoarece aceasta înseamnă să mănânci corect dacă ești culturist. Deci, dacă practici acest sport chiar trebuie să mănânci suficient, des, consistent și puțin, și nu rar și enorm. Unii culturiști mănâncă și de 7 ori pe zi, ceea ce este de asemenea bine, deoarece nu ar trebui să treacă foarte mult fără să te alimentezi corect.
Prin faptul că mănânci puțin o dată la 2-3 ore poți avea mai multă energie, te simți mult mai bine, nu mai ai pofte și senzația de foame, poți câștiga masă musculară și poți slăbi mai rapid (dacă ai un exces de țesut adipos). Pentru creșterea masei musculare este important numărul de calorii, dar asta nu înseamnă să se consume dulciuri și grăsimi deoarece acestea cresc riscul de îngrășare, de acumulare a colăceilor de țesut adipos în jurul taliei și nu sunt eficiente în creșterea masei musculare ci dimpotrivă.
Specialiștii consideră natural faptul că prin alimentație se crește masa musculară dar se poate acumula și grăsime corporală. Imporant este să se crească masa musculară și apoi aceasta să fie lucrată și modelată prin exerciții fizice. Sportivii folosesc ca o completare la dietă stimulente alimentare pentru a obține rezultate sau pastile cu aminoacizi care cresc aportul proteic în organism. De asemenea sumplimentele de multivitamine sunt o necesitate pentru musculatura corpului.
Alimentația trebuie să fie alcătuită din 50% carbohidrați, 30% proteine și 20% grăsimi. Valoarea calorică pentru o zi poate să ajungă la 4000 de calorii. Pentru a accelera destul de mult creșterea masei musculare trebuie alese cu atenție ce suplimente alimentare se folosesc, acestea trebuie să fie de calitate superioară, să fie de tipul concentratelor proteice sau a unor suplimente ce stimulează dezvoltarea musculaturii.
Foarte importantă este odihna, somnul neîntrerupt de 8 ore pe noapte ajută la ,,încărcarea baterilor”, la buna funcționare a organismului din punct de vedere psihic și fizic. Culturiștii trebuie să se odihnească și după antrenamente, mai ales dacă acestea sunt destul de epuizante. Depresia, stresul, angoasele sunt factori de risc ai apariției insomniei și în astfel de cazuri sunt necesare chiar administrarea de somnifere pentru a putea dormi. Desigur acestea se iau la recomandarea unui medic și nu trebuie consumate des deoarece pot da dependență.
Antrenamentele sunt foarte importante pentru a grăbi creșterea masei musculare și trebuie să cuprindă în special exerciții care sunt de bază și au rolul de a solicita mai multe grupe musculare. Se pot face și exerciții la aparate dar trebuie să predomine exercițiile de bază ce solicită mai multe grupe musculare.
Astfel de exerciții sunt numeroase și din categoria lor fac parte: ridicări ale umerilor, cu bara, stând în picioare (pentru mușchiul trapez); flotări la paralele (pentru mușchii tricepși); împins de la piept sau de la ceafă cu bara sau cu gantere (pentru umeri); genuflexiuni cu bara de la piept sau de la ceafă (este un exercițiu pentru coapse); flotări la paralele cu trunchiul înclinat (exercițiu pentru pectorali); îndreptări cu bara (pentru lombari) și altele.
În unele cazuri este nevoie de o perioadă mai îndelungată de timp pentru a obține o creștere a masei musculare deși se fac exerciții fizice corecte indicate creșterii musculare. Recomandat este să se lucreze mai multe grupe musculare și să se alterneze exercițiile care vizează partea superioară a corpului cu cele pentru partea inferiară a acestuia. Întotdeauna înainte de orice antrenament pentru creșterea masei musculare se face un antrenament mental și exerciții de încălzire (care încălzesc corpul).