In lunile de vara alimentatia trebuie sa fie echilibrata si sanatoasa. Pentru a scadea in greutate, nutritonistii recomanda fructele si legumele dar si carnea slaba care este bogata in proteine. In fiecare zi dieta trebuie sa fie alcatuita din fructe si legume bogate in minerale, fibre si vitamine.
Fructele se pot servi la mic dejun sau ca o gustare intre masa de dimineata si pranz. Cele mai indicate sunt fructele care ajuta la scaderea in greutate si anume: mere, kiwi, ananas, cirese, caise, capsuni, pepene galben. Dintre legume nu trebuie sa lipseasca cele care au culoarea verde, dar in general toate au multe elemente nutritive si ajuta la mentinerea sanatatii organismului: morcovi, salata verde, andive, rosii, castraveti, ardei, dovlecei, spanac, ridichi, ceapa, fasole verde, si altele.
Salata este bine sa fie condimentata cu foarte putina sare, otet de mere, ulei de masline si zeama de lamaie. Sarea si uleiul de masline trebuie folosite cu moderatie, doar cat sa dea un pic de gust. Sarea in exces retine apa in organism. Uleiul de masline este foarte sanatos, pentru ca are acizi grasi esentiali care mentin sanatatea inimii si arterelor, deci previne bolile cardiovasculare. Este suficient o lingura de ulei de masline la o salata.
Pentru a oferi organismului necesarul de porteine, se consuma carne alba slaba (de pui sau curcan) dar si oua fierte. De asemenea pestele (somon, ton) este bine sa faca parte din dieta deoarece are acizi grasi Omega-3 necesari organismului. Pentru hidratarea corpului se bea multa apa plata sau cate o cana de ceai verde pe zi. De asemenea se pot servi si alte ceaiuri din plante sau apa cu lamaie. Nu sunt recomandate: bauturile carbogazoase, grasimile, zaharul, sarea, maioneza, alcoolul, snacks-urile, prajiturile, produsele de patiserie.
Dieta simpla pentru a slabi eficient si rapid in greutate
Prima zi
- Mic dejun: o cana de ceai verde sau 150 ml lapte degresat si 100 g capsuni
- Gustarea de la ora 10: o cana cu ceai verde
- Pranz: un ou fiert si o portie de salata din verdeturi si legume (morcovi, salata verde, rosii, castraveti) asezonata cu putin ulei de masline si zeama de lamaie; ca desert fructe la alegere
- Gustarea de la ora 16: un iaurt natural cu continut redus de grasimi
- Cina: 140 g carne de vita cu salata verde si o felie din paine integrala.
A doua zi
- Mic dejun: 150 g iaurt natural cu continut redus de grasimi si 2-3 linguri de cereale
- Gustarea de la ora 10: o cana de ceai verde
- Pranz: 100 g carne de pui preparata la gratar cu o felie de paine integrala si o portie de salata din morcovi, ridichi, ceapa, seminte de susan si alte legume, asezonata cu putin ulei de masline si zeama de lamaie
- Gustarea de la ora 16: fructe (mere, kiwi sau alte citrice)
- Cina: 120 g sunca slaba si salata verde asezonata cu putin otet de mere si o lingura de ulei de masline.
A treia zi
- Mic dejun: o ceasca de cafea fara zahar si 1-2 felii de paine integrala cu miere
- Gustarea de la ora 10: o cana de ceai verde
- Pranz: 120 g somon la gratar cu o felie de paine integrala si o portie de salata verde si alte legume, asezonata cu putin ulei de masline si zeama de lamaie
- Gustarea de la ora 16: fructe de sezon (capsuni, cirese, visine, caise, zmeura, etc)
- Cina: peste ton si o portie de salata, iar ca desert inghetata cu fructe.
A patra zi
- Mic dejun: 150 g iaurt cu fructe
- Gustarea de la ora 10: o cana de ceai verde fara zahar
- Pranz: 70 g orez fiert cu o portie de salata de cruditati
- Gustarea de la ora 16: fructe (ananas, mere, kiwi)
- Cina: 120 g carne de curcan la gratar, condimentata cu putin ulei, sare, piper si zeama de lamaie, o felie de paine integrala si salata din legume.
A cincea zi
- Mic dejun: o cana de lapte cu continut redus de grasimi, o cafea fara zahar si un fruct
- Gustarea de la ora 10: o cana de ceai verde
- Pranz: peste ton cu o portie de salata verde si alte legume, asezonata cu o lingura de ulei de masline si putina zeama de lamaie
- Gustarea de la ora 16: fructe la alegere (nu sunt indicate bananele si strugurii)
- Cina: o salata din legume cu o felie de paine integrala.
A sasea zi
- Mic dejun: o cana de ceai verde cu biscuiti
- Gustarea de la ora 10: o cana de ceai verde
- Pranz: 100 g branza de vaci cu o portie de salata din legume (morcovi, patrunjel, salata verde, seminte de in)
- Gustarea de la ora 16: fructe (mere, pere)
- Cina: 120 g peste la gratar condimentat cu putin piper, sare si ulei de masline, o portie de salata.
A saptea zi
- Mic dejun: 150 g iaurt cu fructe
- Gustarea de la ora 10: o cana de ceai verde
- Pranz: un ou fiert cu o felie de paine integrala si un bol de supa din legume
- Gustarea de la ora 16: o cana de lapte degresat
- Cina: salata de sezon cu ton si rosii.