O femeie din Cluj ne impartaseste experienta ei de viata, in legatura cu tratamentul pentru proteze dentare mobile. Aceasta vrea sa ne ofere cateva sfaturi in legatura cu modul cum a reusit sa se obisnuiasca cu protezele mobile si cu modul lor de intretinere pentru pastrarea igienei cavitatii bucale si mentinerea sanatatii.
,,Desi nu mi-am dorit niciodata sa port porteze mobile, din nefericire am fost nevoita sa fac acest lucru deoarece din cauza varstei, a fumatului si altor factori, am ajuns sa pierd o parte din dinti, sa am edentatie partiala. Pe zi ce trece aveam probleme de masticatie, aceasta nu se mai facea eficient, de asemenea, cand zambeam aratam ingrozitor (din cauza lipsei dintilor), iar pe deasupra aveam si modificari de vorbire.
Asa ca, am ajuns la concluzia ca trebuie sa merg la un medic stomatolog pentru a-mi reface dantura. In urma consultului medical, medicul a apreciat situatia mea clinica si a spus ca imi recomanda proteza dentara mobila. Imediat am reactionat din impuls, ma si vedeam cu o proteza din aceea cum purta bunica mea, care ma facea sa ma simt ingrozitor, mai batrana decat eram. Am decis sa nu spun acest lucru medicului si sa aman tratamentul, insa nici acest lucru nu era in avantajul meu.
Ce credeti ca se putea intampla? Medicul mi-a spus faptul ca orice amanare este un pas inainte sa ajung la edentatie totala, adica la pierderea totala a dintilor si la un tratament mai complicat de adaptare la astfel de proteze dentare. Initial piedusem doar dintii din partea laterala a arcadelor dentare, deci mai exact molarii si premolarii. De asemenea, aveam probleme si cu incisivii si caninii. In aceste situatii medicul mi-a recomandat sa port proteze mobilizabile.
Ce credeti ca am facut? Am trecut peste frica de stomatolog, m-am impacat cu ideea de a purta o astfel de proteza si am decis sa nu aman tratamentul. Dupa operatia de aplicare a protezei dentare de catre medic a urmat o perioada destul de grea pentru mine, in care trebuia sa ma obisnuiesc cu ea. Aveam avantajul de a purta o proteza partiala, ceea ce nu se compara cu una totala, acest lucru m-a facut totusi sa ma obisnuiesc destul de repede comparativ cu alte persoane care erau in situatia a doua.
Din pacate eram o fire cam iute si ma enervam destul de usor din cauza protezei, insa in timp m-am adaptat la noua situatie. Macar eram multumita ca proteza era realizata atent de tehnicianul dentar si aspectul ei era frumos, mi-a refacut destul de bine fizionomia mea. In primele zile am simtit o senzatie de disconfort, mi se parea ca proteza era prea mare si volumul ei mi se parea stanjenitor. I-am spus medicului acest lucru, insa el m-a sfatuit sa am rabdare in aceasta perioada de adaptare.
O alta problema era aplicarea protezei in gura si indepartarea ei, nu mi se parea deloc usor deoarece dintii naturali nu erau perfect paraleli intre ei si acest lucru ma facea sa fac tot felul de manevre pentru a aseza proteza in locul potrivit, fara sa simt o lipsa de confort. Trebuia sa plasez proteza cu carligele exact in dreptul dintilor corespunzatori si sa nu musc pe ea spre a o determina sa ajunga in locul corect.
Daca faceam acest lucru (muscam proteza) puteam sa deformez carligele, sa imi stric dintii naturali pe care ii mai aveam, sau sa fisurez proteza. De asemenea, indepartarea protezei mi se parea dificila, trebuie sa folosesc unghiile degetelor (mare si aratator) si sa nu fortez miscarea deoarece iar puteam sa imi deteriorez dintii naturali.
Din nefericire m-am obisnuit destul de greu cu o asemenea proteza, am avut anumite stari proaste de care in timp am scapat. La inceput am avut stari de greata si voma din cauza protezei de pe maxilarul superior. Medicul mi-a recomandat sa respir pe nas profund si astfel sa pot scapa de astfel de senzatii. In primele ore de la aplicarea protezei mobile, am avut impresia ca imi erau stimulate glandele salivare, nu stiu daca era autosugestie, insa chiar salivam intens din cauza acestui corp strain la dinti. In timp m-am obisnuit pentru ca secretia salivara a devenit normala.
In timpul masticatiei aveam tendinta sa imi musc limba si obrajii. Acest lucru se datora lipsei tonicitatii musculare a obrajilor, din cauza lipsei dintilor de dinainte de aplicarea protezei. Trebuia sa fiu atenta la sfaramarea alimentelor, sa mananc incet. Pana ce m-am obisnuit cu acest mod de a mesteca hrana mai lent au trecut cam doua saptamani.
In timpul vorbirii pronuntia lui S sau Z nu se facea in mod normal, din cauza faptului ca limba inca nu se obisnuise cu noua situatie, a spatiului ocupat de proteza. A trebuit sa fac exercitii de citit cu voce tare, iar in 4 zile am reusit sa scap de astfel de tulburari de vorbire.
Stari de durere mai mari nu am avut decat in prima zi, dupa aplicarea protezei, insa am auzit ca alti pacienti au avut dureri si mai tarziu din cauza faptului ca proteza nu era perfecta si necesita anumite corecturi din partea medicului. La mine insa durerile s-au ameliorat in cateva ore, a doua zi erau mai slabe si apoi au disparut. Daca ar fi sa aproximez, am avut dureri suportabile timp de 24 de ore, insa nu mari, care au disparut dupa ce gingiile s-au obisnuit sa suporte o anumita solicitare din cauza protezei.
Medicul mi-a explicat cum sa pastrez igiena gurii si a protezei. Aceasta era foarte importanta deoarece doar asa imi puteam pastra sanatatea gingiilor si a dintilor naturali pe care ii mai aveam. Dupa ce mancam, imi ramaneau resturi alimentare intre dintii artificiali, la nivelul dintilor naturali pe care se aplicau carligele protezei si astfel crestea riscul de carii si iritatii gingivale.
Mai mult decat atat, pe proteza se forma un strat fin din cauza resturilor alimentare care putea contribui la dezvoltarea microbilor, la formarea cariilor la dinti, inflamatiilor de la nivelul muscoasei bucale si a gingiilor. Pentru a nu ajunge sa am gingii sensibile, rosii, iritate, trebuia sa imi mentin mereu corect igiena protezei si a cavitatii bucale. Dupa ce serveam masa, imi indepartam proteza din gura, o curatam cu o perie speciala, cu apa si sapun. Exista si solutii speciale pentru curatarea protezei, medicul mi-a recomandat sa le folosesc doar daca nu imi produc iritatii la mucoasa bucala.
De asemenea, medicul mi-a spus ca sa nu curat proteza cu alcool sau alte solutii (tip detergenti) spre a o degresa si nici cu apa clocotita pentru ca se poate deforma. Aveam o singura solutie, sa o tin intr-un pahar cu apa in care sa pun o lingura de otet. Acest procedeu il faceam o data la 7 zile. Trebuie sa imi spal dupa fiecare masa dintii cu periuta si pasta de dinti, sa imi masez gingiile, sa imi clatesc foarte bine gura cu apa pentru a indeparta toate resturile alimentare.
In primele 2 luni am purtat proteza zi si noapte pentru a ma obisnui cu ea, apoi am fost sfatuita de medic sa nu o mai port pe timpul noptii. In acest fel aveam un risc mai mic de a avea iritatii al nivelul gingiilor si alte probleme la nivelul maxilarelor. Seara era obligatoriu sa imi spal gura, dintii si sa imi curat proteza. La 6 luni mergeam la un control la medicul stomatolog pentru o verificare de rutina a protezei si eventual o corectare a ei in functie de tratamentele dentare si gingivale pe care le necesitam deoarece, in timp, intervin modificari patologice la nivelul dintilor naturali si a gingiilor.”