Știați că un bebeluș zâmbește în medie de 200 de ori pe zi, un bărbat de 8 ori pe zi, iar o femeie de 62 ori pe zi? Aceasta este concluzia la care a ajuns doctorul în medicină dentară Jonathan Levin care a scris cartea Smile.
Zâmbetul își are originea în grimasa de frică a primatelor care reprezentă un gest de supunere, de a spune că nu sunt agresive și nu vor să facă nici un rău. La om, zâmbetul are și acest rol printre multe altele, de a transmite către o persoană acest mesaj că nu există nici o intenție de a fi amenințător.
Zâmbetul poate fi variat, de mai multe tipuri și astfel prin el se transmite fericire, plăcere, optimism, politețe, sau poate avea alte conotații. Cu ajutorul zâmbetului putem emite emoții pozitive, mai ales prin acel zâmbet adevărat. În timp ce se produce ,,zâmbetul adevărat˝ colțurile gurii se întorc în sus, iar la colțurile exterioare ale ochilor (ce iau formă de semilună) apare așa numita ,,laba gâștei˝.
Mușchii care sunt implicați în realizarea acestui zâmbet adevărat sunt: par alteralis, orbicularis oculi (mușchi ce realizează mișcarea sprâncenelor, coborârea pielii dintre sprâncene și pleoapa superioară). Zâmbetul adevărat este simetric, nu durează foarte mult, în plus având în vedere mișcarea acestor mușchi se înțelege faptul că este mai greu de imitat. Un ,,zâmbet fals˝ nu este simetric și ține mai mult.
Avantajul unui zâmbet adevărat este extraordinar pentru starea interioară. În timp ce se produce zâmbetul se secretă endorfine, dopamină și serotonină, acești neurotransmițători sunt asociați cu fericirea și plăcerea. Starea de bine produsă prin zâmbet este foarte importantă, creierul ,,se simte bine˝ și mesajele de plăcere sunt transmise către corp. Un zâmbet adevărat îl poți realiza doar atunci când ești într-adevăr fericit.
Pentru a zâmbi mai mult și a avea momente de fericire trebuie să încerci să ai o viață fericită, să te înconjori de oameni optimiști, care zâmbesc mult și astfel să te molipsești de la ei de această stare pozitivă. La zâmbete trebuie să răspunzi cu zâmbete.
Oamenii serioși, care nu zâmbesc des, care au expresii faciale rigide sau transmit o răceala a vocii lor, pot stânjeni persoanele din jur. Cu siguranță vi s-a întâmplat să faceți cunoștință cu o persoană și ea să de-a mâna fără să schițeze nici un zâmbet. Acest lucru va transmite o senzație de stânjeneală, de neapreciere, de nesigurantă. Te întrebi în acel moment ,,oare i-a făcut plăcere să mă cunoască˝ sau a zis de formă ,,mă bucur să te cunosc˝.
Vocea, postura, mișcările, zâmbetul spun ceva despre o persoană. Un simplu zâmbet poate să ne schimbe complet părerea despre o anumită persoană. Lipsa lui ne poate arăta despre o persoană că nu este prietenoasă sau poate transmite alte senzații: că este rece, distantă, ca nu este plăcută, amabilă, sociabilă, etc. Un zâmbet face mult în realațiile interpersonale.
Oamenii folosesc frecvent zâmbetul social, care are rolul de a produce interacțiuni mult mai plăcute și confortabile cu cei din jur. În timpul realizării lui este activ mușchiul risorius, care prin mișcarea sa, deplasează buzele spre exterior. Are loc și o mișcare în regiunea nazolabială dar mai mică decât în cazul unui zâmbet adevărat.
Un om care folosește acest tip de zâmbet este o persoană mai inteligentă pentru că știe să gestioneze relațiile dintre persoane, avantajul este că va crea o atmosferă pozitivă din punct de vedere emoțional mai ales dacă și persoana căreia îi adresează zâmbetul va raspunde și ea cu un zâmbet. În plus o astfel de persoană va fi percepută mai bine de cei din jur, va fi considerată ca fiind politicoasă, caldă, sociabilă, cinstită, atrăgătoare, fericită, de succes, iar posibilitățile ei din punct de vedere social se vor extinde mai mult.
Bărbații pot zâmbi și pot fi interpretați că ar transmite zâmbete de flirt. Femeile pot zâmbi și înțelese că ar fi ipocrite, false, de interes. Dacă o femeie nu zâmbește este considerată pesimistă, nefericită. Dacă zâmbește prea mult există riscul de a fi considerată prostuță sau fraieră, deși acest lucru nu este deloc așa, ea poate avea o stare de bine, chiar poate fi fericită în acel moment. În concluzie, nu trebuie să zâmbești tot timpul, ci la momentul potrivit.
Când unul din colțurile gurii este ridicat, buzele lipite una de alta și o parte a feței ușor ridicată, zâmbetul este sarcastic. În cazul unui zâmbet batjocoritor și critic toată buza de sus este ridicată. O persoană ce se crede superioară poate trimite și o grimasă diabolică care cu siguranță va fi percepută negativ. Zâmbetul emfatic este un semn de scepticism, în timpul lui sprânceana este ridicată. Zâmbetul superior care arată siguranța de sine este îndrăzneț, sexy și ușor sarcastic. Este folosit de femei și de bărbați și arată un simț al umorului dezvoltat.
Un zâmbet scurt este perceput ca fiind mai puțin sincer. Zâmbetul trebuie să fie temperat pentru a transmite sinceritate, pentru a părea o persoană mai atractivă, mai prietenoasă și mai demnă de încredere. Un zâmbet rapid arată că ai facut o greșeală, că vrei să te eschivezi, deci trebuie evitat.