Ai grijă ce mănânci! – Află ce substanțe toxice pot fi în alimentele cumpărate

0
638
Ai grijă ce mănânci! - Află ce substanțe toxice pot fi în alimentele cumpărate

După cum bine se știe pesticidele sunt folosite pentru protejarea recoltelor de germeni periculoși, de fungi, rozătoare și buruieni. Din păcate pesticidele pot afecta și sănătatea oamenilor (mai ales a copiilor, a persoanelor în vârstă și mai sensibile) deoarece o parte din acestea rămân în legume și fructe, în coaja lor.

Un pesticid foarte toxic este chlorpyrifos care apare mai ales în fructe (mere, pepene, fructe de pădure, portocale și altele). În grapefruit a fost depistat imazilul, care este de asemenea un pesticid periculos. Alte exemple de pesticide frecvent utilizate sunt: pyrimethamil, methidathion și tiavendazol.

Pentru a-ți proteja sănătatea trebuie să cumperi legume și fructe organice (care pot avea și ele pesticide dar în limita admisă), pe care să le speli foarte bine și chiar să le ții câteva minute în apă rece, să nu consumi coaja acestor alimente, iar la salate să speli cu atenție fiecare frunză în parte.

Copiii sunt amatori de dulciuri, bomboane și băuturi răcoritoare. Acestea au aditivi și coloranți alimentari artificiali care sunt fabricați din substanțe chimice, nesănătoase, derivați ai petrolului, care în timp pot afecta sănătatea, pot fi cauza stărilor de nervi și hiperactivitate la cei mici.

Una din substanțele folosite de exemplu la realizarea chipsurilor este un tip de ulei de gătit numit Olestra care poate afecta tractul gastro-intestinal, poate produce tulburări digestive, crampe și alte afecțiuni. Un alt dezavantaj al acestei substanțe este aceea că reduce absorbția vitaminelor din alimente în organism.

Cercetătorii spun despre uleiul vegetal bromat BVO (care este folosit în băuturi răcoritoare cu gust de citrice) că poate afecta negativ creșterea copiilor, poate fi cauza apariției unor boli autoimune, a problemelor de memorie, a tulburărilor nervoase și afecțiunilor de piele. Pentru a preveni astfel de pericole este indicat să se evite consumul de băuturi cu aromă de citrice.

Citește și:  10 Infuzii din plante pentru prevenirea ridurilor

Preparatele din carne – mezelurile, șunca, kaizerul, crenvurștii, parizerul – au ingrediente nesănătoase. Citiți cu atenție eticheta acestora și veți vedea cam ce ingrediente conțin. Kaizerul are coloranți sintetici în cantitate mare și carne în cantitate redusă. Șunca conține coloranți, șorici, oase și tendoane, iar carne foarte puțină.

Crenvurștii sunt fabricați din resturi de carne și au foarte multe E-uri. Parizerul are coloranți, E251, E250, slănină de porc, șorici, oase măcinate, toate în cantitate mare, și substanțe cancerigene ce oferă culoarea roz specifică acestui sortiment de preparat din carne.

Grăsimile trans apar în margarină și sunt nocive pentru sănătate. Astfel de grăsimi cresc nivelul de colesterol din sânge și pot duce la dezvoltarea bolilor de inimă. Pe eticheta produselor alimentare se poate citi compoziția acestora, ce tipuri de grăsimi conțin și valoarea nutritivă.

Pot fi grăsimi polinesaturate, mononesaturate, saturate, hidrogenate. Grăsimile care au acizi grași nesaturați se topesc la temperatură mai mică și au o fluiditate mai bună. Grăsimile trans sunt realizate printr-un proces de hidrogenare, au hidrogen în ulei.

Astfel de grăsimi nu sunt bune pentru sănătate și se găsesc în produse de tip fast-food, hamburgheri, cartofi prăjiți, gogoși, semi-preparate congelate, bucăți de carne de pui de tipul crispy strips, chipsuri, smântână vegetală, aluat de pizza, biscuiți, ciocolată, napolitane, plăcinte, prăjituri, fursecuri, bomboane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.