Amigdalita – povara sezonului rece

0
267
Amigdalita - povara sezonului rece

Amigdalita este una dintre cele mai dese afectiuni din timpul sezonului rece. Amigdalita reprezinta inflamarea amigdalelor.

Amigdalele si importanta lor

Amigdalele reprezinta unele dintre cele mai importante elemente ale organismului, avand in vedere faptul ca, prin producerea de globule albe, ajuta la apararea organismului in fata microbilor; amigdalele produc anticorpii care impiedica virusii sa patrunda in organism la nivelul cailor respiratorii superioare. Amigdalele sunt localizate la capatul boltei palatine, de o parte si de alta a omusorului. La nivelul amigdalelor se intalnesc formatiuni, ca niste mici cratere, care poarta numele medical de cripte amigdaliene.

In acest fel, rolul amigdalelor este unul deosebit, iar scoaterea amigdalelor se face doar in momentul in care acestea devin o sursa de infectie pentru intregul organism. In trecut, in cazul oricarei mici inflamatii se apela direct la amigdalectomie. Scoaterea amigdalelor reprezinta inlaturarea portii de aparare a organismului in fata microbilor.

Amigdalectomia se realizeaza doar in cazul in care au existat numeroase crize de amigdalita acuta intr-o perioada scurta de timp, si daca inflamarea acestora este foarte frecventa. In cazul unor infectii repetate la nivelul amigdalelor, capacitatea lor de a lupta impotriva microbilor scade considerabil, acestea devenind un adevarat focar de infectie.

Ce este amigdalita

Amigdalita reprezinta inflamatia amigdalelor. Exista mai multe tipuri de amigdalita: amigdalita acuta, amigdalita subacuta si amigdalita cronica. Primul tip de amigdalita se manifesta mai usor, fiind de natura virala, spre deosebire de celelalte doua tipuri care sunt de natura bacteriana. Amigdalita cronica reprezinta o inflamare foarte frecventa a amigdalelor. Fie ca este de natura virala, fie ca este de natura bacteriana, amigdalita se poate transmite de la persoana la persoana, prin aer, sarut sau chiar si prin simplul contact al mainilor.

Exista foarte multi virusi si foarte multe bacterii care pot cauza amigdalita. Unii virusi se raspandesc cu o foarte mare rapiditate, si se intalnesc cel mai adesea in cadrul unor spatii foarte inghesuite, unde virusii se raspandesc rapid pe cale aeriana. In ceea ce priveste bacteriile, streptcocii sunt cel mai adesea cauza amigdalitelor.

Amigdalita poate fi cauzata si de bauturile si alimentele foarte reci sau foarte fierbinti care irita amigdalele, de curent, fumat sau fumatul pasiv. Daca va intrebati vreodata daca amigdalita este contagioasa, ei bine da. Amigdalita se transmite de la persoana la persoana, iar in sezonul rece aceasta este cea mai frecventa afectiune.

Amigdalita

Simptomele amigdalitei

Cel mai des intalnit simptom in cazul amigdalitei este durerea in gat, care poate varia da la o simpla jena pana la usturimi foarte severe. Amigdalita debuteaza brusc, prin aparitia durerilor in momentul inghitirii. In momentul in care amigdalele se inflameaza, acestea se umfla, devin rosii, fiind acoperite uneori de puncte albe de puroi. In cazul inflamatiei amigdalelor, nu doar acestea devin dureroase, ci intreaga bolta palatina, existand si dificultati de respiratie, deoarece poate sa apara congestia nazala.

Citește și:  Atacul de cord sau infarctul miocardic

Pe langa aceste simptome care indica o inflamare clara a amigdalelor, poate sa apara si tusea, stranutul, neinsotite neaparat si de febra. In acest sens, se considera ca amigdalita este una de natura virala. Daca pacientul acuza febra, atunci este vorba de amigdalita de tip bacterian.

Durerile de cap, starea de moleseala, durerile abdominale, uneori greata, schimbarea vocii sau pierderea temporara a acesteia, nodulii limfatici inflamati reprezinta alte simptome.

Tratarea amigdalitei

Vizita la medic este obligatorie in momentul in care aceste simptome apar, deoarece acesta poate spune daca este vorba despre amigdalita acuta, subacuta sau cronica si poate prescrie tratamentul corespunzator. De cele mai multe ori, amigdalita de tip viral se trateaza doar cu paracetamol si ibuprofen. Se administreaza si medicamente pentru ameliorarea durerilor de gat.

Antibioticele sunt contraindicate in cazul acestui tip de amigdalita. In cazul in care amigdalita este cauzata de bacterii, doctorul poate cere realizarea unui examen de specialitate si efectuarea unui exudat faringian cu antibiograma, pentru a putea prescrie antibioticul corect. Daca amigdalita este cauzata de streptococ, aceasta se trateaza cu penicilina sau gentamicina. In cazuri foarte grave, atunci cand niciun antibiotic nu mai poate face fata infectiei sau aceasta reapare la o scurta perioada de timp, se recomanda amigdalectomia.

Daca amigdalita este de natura virala, perioada de vindecare dureaza intre 5 si 7 zile. Este recomandat ca in perioada de vindecare sa se evite spatiile in care se fumeaza, sa se consume bauturi calde si foarte multe lichide naturale (ceai, compot, supa de pui), iar repausul la pat este obligatoriu. Daca nu este tratata la timp, amigdalita poate da mari batai de cap, in sensul ca boala poate evolua si pot sa apara probleme ale aparatului respirator.

Cum evitam amigdalita

Atunci cand nu este provocata de virusi sau bacterii, aparitia amigdalitei poate fi evitata prin incercarea de a nu consuma bauturi foarte reci sau foarte fierbinti, evitarea pe cat posibil a spatiilor in care se fumeaza, evitarea contactului cu persoane infectate, spalarea pe maini si utilizarea batistelor de unica folosinta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.