Amorteli ale degetelor si sportul iarna

0
125
Amorteli ale degetelor si sportul iarna

Iarna este un anotimp de agravare a multor boli sau de aparitie a unor afectiuni specifice vremii cand temperaturile sunt scazute, vantul puternic, umiditatea ridicata. Unele persoane isi fac probleme in aceasta perioada de amortelile ce apar in mod frecvent la degetele de la maini sau picioare. Acestea apar mai mult la femei si mai putin frecvent la barbati si dau simptome foarte clare mai ales in lunile reci de iarna. Amortelile degetelor de la maini apar datorita neprotejarii lor cu manusi in momentul cand se iese afara in ger.

In lunile de iarna este indicat sa se faca sport la fel ca si in alte anotimpuri. Exercitiile fizice facute iarna ajuta la intarirea organismului si cresc rezistenta acestuia la diferite boli infectioase si cronice. Expertii au ajuns la concluzia ca expunerea in fiecare zi la frig si respiratia aerului rece poate provoca lichefierea sangelui. Acest lucru ajuta la eliminarea amenintarii cu colmatarea vaselor de sange de la nivelul organelor vitale, a creierului si inimii. In acest mod in timpul iernii sunt mai putin frecvente hemoragiile si infarctele.

Desi pare greu de crezut inhalarea aerului rece de iarna are un rol benefic asupra intregului corp, ajuta la calirea tractului respirator. Dupa o ora de expunere in fiecare zi la aerul rece chiar si persoanele cele mai sedentare incep sa fie mai energice, aerul avand si un efect de stimulare a sistemului nervos, de calmare a nervilor.

Pentru a nu suferi din cauza frigului trebuie insa sa fie respectate anumite reguli simple, astfel incat sa se mentina starea de sanatate a organismului.

Citește și:  Exercitii de gimnastica medicala pentru dureri de spate si coloana din zona lombara

Cei care merg sa faca un sport afara – sa alerge – nu trebuie sa o faca in fata casei sau sa stea de vorba cu cineva pe loc mult timp. Inainte de a iesi din casa trebuie efectuate cateva exercitii simple, astfel incat organismul sa se incalzeasca si sa se simta confortabil.

In timp ce alearga persoana trebuie sa respire pe nas, sa traga aer in cantitati mici in plamani, cat despre expiratie – se poate da aerul afara si pe gura si pe nas – este la alegerea ei.

Hainele trebuie sa protejeze corpul de frig insa sa ofere libertate de miscare, sa fie confortabile si usoare. Imbracamintea care tine foarte cald poate provoca transpiratii abundente si astel se incalca sistemul de termoreglare al organismului. In acest fel se ajunge la o stare de disconfort deoarece prin transpiratie se pierde sarea din organism si se ajunge la entorse si crampe musculare.

In cazul in care hainele sunt foarte usoare si subtiri se poate ajunge la hipotermie, apar spasmele sau rigiditatea muschilor, amorteli si astfel creste riscul la accidentare. Cand corpul transpira, hainele ude trebuie indepartate, se face un dus cald si se imbraca alte haine uscate. Apoi se sta relaxat, corpul are nevoie de putina odihna dupa ce a fost obosit ce-i drept in mod placut prin sport.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.