Amortelile si furnicaturile

0
3386
Amortelile si furnicaturile

Putini dintre noi sunt cei care nu au simtit amorteli si furnicaturi la nivelul mainilor sau picioarelor, dupa o noapte in care am dormit atat de adanc, incat nici nu am mai simtit nevoia sa ne mutam pe alta parte patului sau sa dormim altcumva, nici nu am realizat ca, de fapt, dormim ghemuiti, sau cu o mana sub corp.

Aceste amorteli si furnicaturi sunt foarte deranjante pentru unele persoane, cu atat mai mult cu cat, initial, nu-si dau seama care a fost cauza aparitiei lor. In acest caz, pozitia defectuoasa sau, daca vreti, pozitia inadecvata a unei parti a corpului, a unui muschi ce a fost presat, suspus unei greutati sunt cauzele amortelilor si furnicaturilor pe care le simtim, de pilda, la nivelul picioarelor.

Acestea sunt, pana la urma, mesaje din care noi ar trebui sa intelegem ca trebuie sa ne miscam, sa intindem acel muschi, pentru ca amortelile si furnicaturile sa dispara. Este o senzatie, ce-i drept, ingrijoratoare, pentru care insa nu exista motive de ingrijoarare. Ne referim, bineinteles, la cazurile in care amortelile si furnicaturile, ori, de ce nu, simpla senzatie de amorteala a unui membru apare ca urmare a presarii unui muschi, mai cu seama, a faptului ca am dormit un timp indelungat, de pilda, cu mana sub cap.

Oricat de neserioasa ni s-ar parea aceasta problema, amortelile si furnicaturile pot ascunde, in schimb, afectiuni destul de grave pentru om. Tocmai in baza acestei idei, vom trata aceasta problema ca atare. Spre exemplu, femeile de dupa varsta de 40 de ani ajung sa simta furnicaturi in talpa, considerand, totodata, ca acestea sunt cauzate de frig ori de lipsa unei miscari.

Nimic mai fals, existand o posibilitate foarte mare ca acele femei sa simta acele furnicaturi din cauza varicelor, situatia complicandu-se, cum am si spus, dupa o anumite varsta. Aici, medicii vorbesc despre insuficienta circulatorie, mai simplu decat atat, despre faptul ca sangele nu mai circula asa cum, de fapt, ar fi trebuit. Exista diferite metode prin care acele amorteli si furnicaturi, ori simpla senzatie care ne anunta ca membrele inferioare au amortit sa dispara.

Prima, si cea mai simpla, de altfel, s-ar rezuma la miscarea membrelor respective, chiar daca primul sentiment pe care il avem este ca nu ne ajuta cu nimic, din cauza faptului ca nu le mai simtim in totalitate, prin urmare, daca mergem, de pilda, nu vom simti presiunea aferenta. Totodata, o alta tehnica s-ar referi la un masaj usor pe zona afectata, daca poate fi numita astfel. Apoi, amortelile si furnicaturile mai pot ascunde si alte afectiuni, cum ar fi diabetul, ori reactia organismului uman la anumite medicamente. In acest caz din urma, medicii ar trebui sa ne spuna dinainte de eventualele reactii ale corpului nostru la medicamentele care ne sunt administrate.

Citește și:  4 semne cruciale care arată că trebuie să faci un control medical la sâni
mana amortita
mana amortita

Tot medicii mai vorbesc de parastezii, pe care le cunoastem cu totii. Acestea sunt amorteli risipite, difuze, cum sunt caracterizate in termenii de specialitate. In cazul parasteziilor, medicul va sti ce sa faca si cum sa ne explice situatia, cu atat mai mult cu cat suntem constienti ca suferim de o afectiune nervoasa.

Plus, medicii ne vor face examenele necesare pentru a identifica exact problema pe care o avem, respectiv pentru a o trata si a ne oferi sfaturile pe care trebuie sa le urmam indeaproape. Aici, circulatia poate fi una nu foarte buna, existand nenumarate riscuri, dupa cum stim cu totii. De asemenea, amortelile si furnicaturile pot aparea si-n cazul consumului excesiv de alcool, indeosebi atunci cand se instaleaza coma alcoolica.

Bineinteles ca mai apare si alte simptome sau, daca vreti semne, iar situatia se poate agrava oricand, in orice moment, mai ales daca persoana respectiva nu are un istoric clinic tocmai fericit, ori daca sufera de alte afectiuni, care, cumulate cu coma alcoolica, ii pot fi fatale.

Si totusi, exista posibilitatea ca amortelile si furnicaturile sa apara din cauza luarii in greutate, acestea intervenind cu precadere in timpul noptii, unele persoane fiind intr-atat de deranjante de ele incat nu mai pot adormi la loc. In acest caz, este indicat sa se ceara ajutorul medicului de urgenta, caci, atat timp cat problema persista, cauzele sunt, fara doar si poate, de ordin medical si numai astfel pot fi rezolvate, intr-o masura mica sau mare.

Pe de alta parte, amortelile si furnicaturile, asa cum unii parinti s-au plans, mai pot aparea si-n randul copiilor, cauzele fiind cu totul altele, printre care amintim frica, atacul de panica si alte situatii asemenea. In schimb, si la adulti pot aparea sub forma acelorasi reactii, din cauza acelorasi factori chiar. Furnicaturile, respectiv senzatia de amorteala sunt insotite de palpitatii, singurul lucru pe care persoana in cauza trebuie sa-l faca fiind sa se calmeze, chiar si asa, aceste semne vor disparea de la sine, in cateva minute.

Prin urmare, se poate spune ca amortelile si furnicaturile pot apare ca urmare a mai multor factori. Ceea ce este de retinut este ca acestea sunt luate in seama, tinandu-se cont de varsta persoanei in cauza, de starea clinica de generala ori, de ce nu, de istoricul familial, in acest ultim caz, existand riscul de diabet. Oricum, este indicat, daca aceasta problema persista, sa cerem de indata ajutorul unui medic si sa nu o tratam cu superficialitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.