Analizele medicale care ar fi bine să se facă anual și în scop profilactic

0
295
Analizele medicale care ar fi bine să se facă anual și în scop profilactic

Analiza medicală este un mijloc în prevenirea celor mai multe dintre afecțiunile mai des întâlnite și nu numai (profilaxie). Analizele medicale care ar fi bine să se facă anual în scop profilactic, acestea sunt: hemograma, VSH, glicemia, colesterolul, creatinina, TGO, TGP, examenul sumar de urină, MRF – micro-radio-fotografie pulmonară, ECG – electro-cardio-gramă, examenul ginecologic sau rectal (bărbați), examenul sânilor la ambele sexe, examenul oftalmologic, ecografia abdominală.

Pentru efectuarea lor este necesară trimiterea de la medicul de familie. Buletinul de analize medicale se întocmește pe baza analizei sângelui și a urinei, recoltate de la pacient. În urma analizei de laborator se stabilește intervalul biologic, de referință pentru fiecare analiză în parte (nivelul crescut ori scăzut).

Leucocitele WBC sau globulele albe se determină din analiza sângelui, intervalul biologic la femei fiind de 3,1-10,3 și la bărbați de 3,0-8,8. Eritrocitele RBC se determină din analiza de sânge iar intervalul biologic la femei este de 3,2-4,7 și la bărbați de 3,6-5,3. Hemoglobina HGB se determină din analiza sângelui iar intervalul biologic la femei este de 9,9-13,6 și la bărbați de 11,3-15,7.

Hemoglobina HB pigment organic cu fier conținută în hematii are rolul de a transporta oxigenul de la plămâni în țesuturi și dioxidul de carbon de la țesuturi în plămâni. Analiza săngelui arată nivelul scăzut sau crescut al hemoglobinei. Nivelul crescut are loc la efort fizic intens, infecții, leucemie. Nivelul scăzut apare în cazul virozelor, citostaticelor și iradierelor. Trombocitele PLT se determină din analiza sângelui, intervalul biologic este la femei de 128-434 și la bărbați 134-347.

Volumul mediu MCV se determină din analiza eritrocitară a sângelui, nivelul în intervalul biologic la femei și bărbați este același 78,6-113,4. Hemoglobina ertrocitară medie MCH se determină din analiza sângelui, nivelul ori intervalul biologic la femei și bărbați este 26,00-34,7.

Concentrația medie de hemoglobină MCHC se află din analiza de sânge, nivelul biologic la femei și bărbați fiind de 31,3-36,3. Distribuția eritrocitară RDW se face din analiza de sânge, nivelul în intervalul biologic este de 33,00-50,00. Volumul mediu trombocitar MPV se determină din analiza sângelui, nivelul la femei și bărbați este de 8,1-12,4. Limfocitele LYM cu dimensiuni medii se determină din analiza sângelui, intervalul biologic la femei este de 0,9-2,8, iar la bărbați este de 0,8-2,7.

analize medicale

Colesterolul se află în majoritatea țesuturilor și fluidelor din organism. Se recoltează sânge și prin analiza de laborator se deduce nivelul lui care are limitele între 140-200. Nivelul crescut al colesterolului apare în ateroscleroză, sarcină, hipotiroidism, ciroză biliară, gută, diabet. Nivelul scăzut de colesterol este în următoarele cazuri: ciroză, hipertiroidie, carență alimentară, cancer de colon.

Citește și:  Fisura anală, rană a mucoasei canalului anal – Care sunt principalele cauze ale complicațiilor fisurii anale

Glicemia – sau concentrația glucozei din sânge – poate avea nivelul crescut în sarcină, diabet, stres, infecții, accidente și un nivel scăzut după efort mare, intoxicație alcolică acută, hipotiroidie, insuficiență hipofizară, insuficiență hepatică.

Trigliceridele serice TG se determină din analiza de sânge. Nivelul crescut apare în alcoolism, dietă bogată în grăsimi, ateroscleroză, sarcină, hipotiroidie, diabet zaharat, pancreatită, ciroză, obezitate. Nivelul scăzut al trigliceridelor este cauzat de anemie severă, hipertiroidie, cancer, arsuri și altele. Intervalul biologic de referință este între 40-165.

Acidul uric (sau ureea) se determină din sânge prin analiză și este produsul organic de degradare al proteinelor din organism. Intervalul biologic de referință este 2,5-7,0. Nivelul crescut al acidului uric apare în caz de sarcină, nivel hiperprotidic, diabet, boli febrile, insuficiență renală. Nivelul scăzut este în insuficiență hepatică, malnutriție, malabsorbție. Analiza medicală din urină se face din sumar de urină și sediment urinar.

Această analiză constă în determinarea următoarelor elemente: densitatea (1005-1030), proteine, glucoză, pigmenți biliari, hematii, leucocite, epitelii, floră microbiană. Nivelul scăzut al densității este în cazuri de diabet. Analiza sumarului de urină se face în scopul determinării unor afecțiuni sau boli, dacă este cazul, ca de exemplu: infecții, disfuncții glomerulare, diabet, tumori, cistite. Sedimentul urinar se află prin analiza microscopică a urinei, se determină epiteliile.

Analiza imunologică se realizează prin recoltare de sânge și testarea acestuia. Tireostimulina TSH este un hormon sintetizat și secretat de hipofiză, ca rezultat al scăderii nivelului de hormoni tiroidieni din sânge. Se poate folosi metoda radioimunologică. Dacă nivelul este crescut este semn de hipotirodism, tiroidită, cancer tiroidian, iar tratamentul constă în administrarea unor medicamente antitiroidiene, iodură de potasiu și altele. Dacă nivelul este scăzut pot fi suspectate boli severe, deficiență de TSH sau tireostimulină și hipertiroidism.

Pentru ca analizele medicale să fie corecte este necesar să nu se facă în caz de diaree, urtiarie, viroze, sau la femei în perioada menstruală. Pacientul nu va mânca nimic cu 12 ore înainte de analize.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.