Anemia feriprivă, învață cum se depistează

0
379
Anemia feriprivă, învață cum se depistează

Anemia feripriva este o afectiune a sangelui ce apare in cazul scaderii nivelului fierului sanguin sub valorile normale. Aceste scaderi pot aparea in cazul unei alimentatii slabe in fier sau in cazul unei absorbtii deficitare de fier la nivelul intestinului. Anemia feripriva este deosebit de periculoasa la copiii sub doi ani, cand daca nu este tratata, poate duce la afectiuni grave ce nu mai pot fi vindecate (probleme mentale si de comportament).

Anemia feripriva poate aparea si in cazul persoanelor ce prezinta sangerari abundente in mod frecvent cum ar fi: femeile cu o menstruatie abundenta, persoanele ce sufera de hemoroizi sau fisuri anale recidivante, persoanele ce sufera de sangerari nazale frecvente, persoanele cu afectiuni digestive, care prezinta leziuni sangerande fie la nivelul stomacului, fie la nivelul intestinului.

Importanta fierului in organism nu este de neglijat. Fierul ajuta la producerea hemoglobinei. Hemoglobina este o substanta ce se gaseste la nivelul globulelor rosii denumite medical eritrocite si care are rolul de a transporta oxigenul la nivelul tuturor organelor. In cazul in care absenta fierului este mare, organismul nu va mai detine materia prima pentru a produce hemoglobina, asadar va elibera in circulatie globule rosii sau eritrocite cu un continut scazut in hemoglobina si cu un volum mai mic decat normalul. Prin urmare organele nu vor mai fi bine oxigenate si vor aparea mai departe diverse alte probleme.

Simptomele pentru anemia feripriva difera in functie de gravitatea ei, putand trece de la probleme ce pot fi trecute cu vederea pana la probleme majore ce ii determina pe cei mai multi pacienti sa se prezinte la medic.

Printre simptomele pe care le acuza cele mai multe persoane cu anemie feripriva mentionam:

  •  nervozitate inexplicabila;
  •  imposibilitatea de a executa exercitii fizice atat din cauza unei respiratii anevoioase cat si din cauza slabiciunii resimtite in intregul corp;
  •  ameteala;
  •  stare generala de oboseala inexplicabila;
  •  dureri de cap;
  •  dificultati de concentrare;
  •  tegumente palide;
  •  ritm accelerat al inimii;
  • unghii fragile;
  •  limba netada si dureroasa;
  •  buze crapate.
  • Investigatiile ce sunt recomandate pentru a determina absenta sau prezenta bolii sunt:
  •  hemoleucograma;
  •  sideremia – masoara fierul din sange;
  •  numarul de reticulocite (reticulocitele sunt globule rosii sau eritrocite imature);
  •  feritina – masoara depozitele de fier din organism. Organismul depoziteaza fierul, pentru ca in cazul unei perioade in care ingestia de fier este deficitara sa nu sufere din cauza lipsei acestuia.
Anemia feriprivă
Anemia feriprivă

Tratamentul in cazul adultilor ce au primit diagnosticul de anemie feripriva consta intr-o alimentatie bogata in fier, cele mai potrivite sunt legumele bogate in fier. Legumele mentionate anterior au pe langa compozitia bogata in fier si alte elemente ce ajuta la absorbtia fierului in organism. Pe langa alimentatie se poate administra fier alaturi de vitamina C care favorizeaza absorbtia acestuia la nivelul intestinului. In general persoanele care primesc tratamentul, reactioneaza foarte bine si se simt mai bine chiar din a doua zi.

Citește și:  De ce te dor dintii cand bei ceva cald sau rece?

In cazul anemiilor grave, cand absenta fierului este atat de grava incat pericliteaza viata, se recomanda transfuzii de sange care vor corecta lipsa fierului in cel mai rapid mod posibil.

Alimentatia pentru sugari la care anemia feripriva s-a dezvoltat, dar si pentru sugarii care nu au acest diagnostic, este bine sa fie la san cel putin in primele 6 luni de viata. In cazul in care acest lucru nu este posibil se recomanda formulele de lapte bogate in fier, iar in cazurile in care anemia este grava sau in cazul in care fierul nu se absoarbe se poate administra fier sub forma de picaturi in paralel cu vitamina C care ajuta la absorbtia sa.

Dupa 6 luni in cazul copiilor alimentati la san si dupa 4 luni in cazul copiilor alimentati artificial trebuie introduse in alimentatie legume bogate in fier, care le vor corecta deficientele de fier. Copiii sugari care prezinta deficiente de fier trebuie tratati in acest sens, deoarece o abordare ineficienta sau lipsa unei abordari in acest sens va duce la intarzieri in dezvoltarea lor. Mai departe copiii netratati corespunzator sau a caror problema a fost ignorata vor dezvolta probleme mentale, dar si comportamentale grave. Asadar, atat parintii cat si medicul curant al copilului trebuie sa aiba mare atentie in acest sens.

Atat in cazul copiilor, cat si in cazul adultilor, fierul poate genera diverse alergii, dar si tulburari intestinale de la constipatie, pana la diaree. Fierul trebuie administrat cu grija in cazul sugarilor, unde diarea constituie o problema majora.

Fierul se poate administra si intravenos, insa reactiile alergice generate in acest fel sunt mult mai frecvente. Fierul administrat intramuscular produce semne permanente asemanatoare unui tatuaj.

Pe langa regimul alimentar bogat in fier medicii recomanda mare atentie la alimentele consumate impreuna cu administrarea orala de fier. Asadar, pentru o buna absorbtie a fierului este recomandat ca acesta sa se consume pe stomacul gol, insa in cazul persoanelor cu probleme digestive acest lucru nu este cea mai buna alegere. Produsele bogate in cofeina, laptele, ciocolata, ceaiul, alimentele bogate in calciu, impiedica absorbtia corecta a fierului si trebuiesc evitate.

Anemia feripriva este o afectiune care se poate remedia usor, daca a fost diagnosticata la momentul oportun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.