Angorjarea, presiunea laptelui și creșterea cantității de sânge la sân, reprezintă o inflamare a țesutului sânului, o afecțiune trecătoare ce apare la 2-5 zile după naștere. Această problemă apare când laptele vine prima dată la sâni, din cauza faptului că mama are prea mult lapte, nu alăptează normal și la timp, oprește brusc alăptarea copilului, sau bebelușul nu mai suge deoarece are apetitul scăzut. Dacă laptele este acumulat și crește cantitatea de sânge la sân apare senzația de plinătate mamară și formarea edemului. Umflarea poate da o senzație de amorțeală și furnicături la mâini.
În anumite cazuri se produce febra, pielea de pe sâni este lucioasă, întinsă, fierbinte, iar sânii sunt plini, rigizi, dureroși. La 2 zile după naștere sânii încep să aibă lapte pentru nou-născut. Laptele face ca sânii să fie grei și calzi, mama are senzația că sânii ei sunt umflați și simte un disconfort.
În cazul acestei afecțiuni trecătoare simptomele sunt de febră, umflarea sânilor, roșeață pe piele, durere în piept. Femeia care abia a născut este sensibilă la evenimente stresante și de aceea datorită lipsei de somn, oboselii create de vizita rudelor, discuțiilor inutile cu partenerul sau cu alte persoane din familie, stărilor de nervozitate create de primirea în exces a unor sfaturi de la diferite persoane, poate ajunge să sufere de angorjare.
Într-o astfel de situație, femeia care are sânii angorjați trebuie să-și alăpeze copilul des, câte puțin, la o perioadă de timp de o oră și jumătate sau cel mult la 2 ore. Dacă presiunea laptelui este prea mare, trebuie să-și mulgă laptele și între mesele bebelușului. Pentru calmarea simptomelor poate aplica comprese umede, călduțe pe sâni, dar pentru o perioadă scurtă de timp. Bebelușul trebuie hrănit de fiecare dată când cere, nu trebuie amânat. Acesta trebuie să fie alăptat câte 10-15 minute la fiecare sân, el trebuie lăsat să golească sânul complet, să sugă până este mulțumit și sătul.
Tratamentul pentru pacienta care are sânii angorjați nu este dificil, acesta presupune în principal eliminarea laptelui (prin mulgerea sânilor sau alimentarea bebelușului) dar și evitarea stresului și respectarea unui program normal de odihnă. Aplicarea unor comprese calde pe sân ajută în stimularea fluxului de lapte și scăderea presiunii din sân. Alăptarea copilului ajută cel mai bine la golirea sânului de lapte și astfel mama nu mai are acea stare de greutate și durere în piept. Schimbarea poziției în timpul alăptatului poate ajuta la drenarea sânului.
În cazuri grave, când sfârcurile pot fi inflamate, crăpate și dureroase, alăptarea poate crește congestionarea acestora de aceea trebuie să se facă mai puțin. Pentru a preveni inflamarea sânilor alăptarea trebuie să se facă la timp, cât mai repede după naștere. Nou-născutul trebuie alăpatat de câte ori cere, măcar de 10 ori pe zi. El trebuie să primească lapte de câte ori arată că vrea piept, după reflexul de căutare. Hrana sa nu trebuie limitată, el trebuie să sugă până se satură, iar apoi se va liniști, va adormi.
Compresele cu frunze de varză pe piept ajută în calmarea simptomelor, dar nu trebuie exagerat cu acest tratament. Frunzele de varză se spală bine cu apă înainte de a fi aplicate pe sâni. Pot fi ținute la frigider pentru a fi puțin reci. Nu se țin mai mult de jumătate de oră, se schimbă în cazul în care sunt ofilite mai devreme.
Dacă simptomele nu se ameliorează și durerea persistă se poate aplica un tratament cu medicamente recomandate de medic. Pentru calmarea inflamației și senzației de durere este indicat ibuprofenul. Acest medicament are proprietăți calmante și antiinflamatorii și este sigur pentru mamele care alăptează.
Mamele care au prea mult lapte și suferă de angorjare pot bea ceai de salvie deoarece această plantă are un compus natural de estrogen care poate reduce cantitatea de lapte. În cazuri de sâni angorjați se bea o cană de ceai de salvie seara, înainte de culcare.
În timpul alăptării mama trebuie să aibă o poziție corectă și să țină copilul cu capul sprijinit pe antebrațul ei, iar fața acestuia întoarsă spre sân. Microclimatul este important pentru mamă, ea trebuie să stea într-o cameră luminoasă, caldă, bine aerisită și curată. Repausul la pat este necesar, abia după externare are voie să facă plimbări în aer liber de 2 ore zilnic. Igiena întregului corp trebuie respectată zilnic, iar lenjeria de asemenea trebuie schimbată în fiecare zi. Respectarea igienei personale are un rol important în păstrarea sănătății bebelușului.