Leptina – hormonul de echilibrare a energiei în organism

0
867
Leptina - hormonul de echilibrare a energiei în organism

Leptina este numită ,,hormonal sațietății”. Are rolul de a transmite creierului informații despre depozitele de grăsime din corp. Ea este secretată îndeosebi de celulele adipoase și este eliberată în funcție de cantitatea de grăsime acumulată în organism. Cu cât grăsimea corporală este mai mare cu atât nivelul de leptină este mai ridicat.

Leptina este un hormon de echilibrare a energiei din organism deoarece reglează arderea energiei pentru menținerea rezervelor normale de grăsime din corp.

Un nivel ridicat de leptină creează senzația de sațietate. Pe timpul nopții în mod normal dormi și nu mănânci, de aceea dimineața nivelul de leptină în corp este diminuat. Astfel apetitul este stimulat prin intermediul unor hormoni și apare senzația de foame. După ce s-a servit masa, organismul a primit necesarul de hrană și astfel nivelul de leptină este ridicat, iar senzația este de mulțumire, de sațietate.

Leptina ajută la reglarea nivelului de activitate a organismului pentru menținerea echilibrului energetic, corpul nu trebuie să aibă nici prea multă grăsime, dar nici rezerve scăzute de grăsime. Grăsimea corporală ajută organismul să reziste în perioadele când este bolnav sau atunci când nu este suficient de bine alimentat. Organismul depozitează în mod natural energie sub formă de grăsime, ca și cum se asigură pentru zilele când hrana s-ar putea termina. Prin secreția de leptină, celulele adipoase comunică creierului că rezervele sunt prea mari și corpul prea gras sau din contra că este prea slab.

Citește și:  Hemoptizia sau tusea cu sânge – Cauzele posibile și simptome

Creierul primește informația și transmite la nivel subconștient persoanei în cauză ce ar trebui să se facă, ce alimentație este necesară sau activitate fizică pentru a slăbi sau îngrășa. Dacă nivelul de leptină este scăzut, creierul va primi mesajul că este un deficit de grăsime corporală și astfel persoana respectivă va ști că trebuie să se hrănească mai bine. Dacă nivelul de leptină este mare, creierul va primi acest mesaj, va apărea senzația de sațietate și astfel se va produce dorința de mânca mai puțin și de a nu mai crește în greutate.

Cu alte cuvinte leptina – un hormon peptidic alcătuit din 167 aminoacizi – este eliberat de celule grase albe în sânge, informează hipotalamusul de rezervele de grăsime din organism și astfel se poate schimba dieta pe baza modificării apetitului alimentar. Absența leptinei poate duce la ingestia de alimente în exces, necontrolată și la obezitate. Persoanele cu un deficit mare de leptină au o dorință puternică de a mânca, astfel se supraalimentează și ajung să devină supraponderale. În general, persoanele obeze sunt rezistente la leptină și au o poftă mare de mâncare.

Alimentația bogată în pește oferă multe proteine și acizi grași Omega-3 organismului. Aceștia modifică nivelul de leptină din organism care este un hormon cheie în reglarea greutății corporale. Leptina ne oferă informații despre nivelurile de grăsime din organism. Pentru normalizarea metabolismului grăsimilor se recomandă dieta cu pește gras, cu sardine, ton sau somon.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.