Ce este aparatul auditiv si cum se poate procura?

0
1295
Ce este aparatul auditiv si cum se poate procura

Aparatul auditiv este o solutie eficace, pe care o ofera tehnologia moderna celor care, din diverse motive, sufera de o deficienta de auz, care nu poate fi remediata prin tratament sau prin interventie chirurgicala.

Diminuarea auzului (hipoacuzia), indiferent de varsta, creeaza dificultati de integrare sociala, iritabilitate, supraefort de adaptare si este bine de stiut ca o astfel de afectiune nu trebuie luata ca pe o fatalitate, de vreme ce exista solutia aparatelor auditive performante, estetice, care, e adevarat, nu vor conferi un auz perfect, dar vor normaliza viata de zi cu zi.

Pentru procurarea unui aparat auditiv, se va consulta, initial, medicul specialist O.R.L., care va stabili tipul de hipoacuzie. In urmatoarea etapa, la un cabinet de audioprotezare, se vor face teste audiometrice, care vor arata la care ureche este indicata protezarea (de obicei, se face la urechea unde rezultatele sunt sensibil mai bune), se va opta pentru un anume tip de proteza auditiva si se va realiza un mulaj al canalului auditiv, care va servi la confectionarea olivei (cea care face legatura intre ureche si proteza).

Tipuri de aparate auditive

In numai cativa ani, protezele auditive s-au perfectionat continuu, trecandu-se rapid de la aparatele analogice la cele digitale, cu rezultate remarcabile. Exista, practic, trei categorii de aparate:

  • Aparate auditive BTE (retroauriculare), care sunt alcatuite din trei parti: o carcasa de plastic, discreta, in care se afla partea electronica, cea care amplifica sunetul si care se fixeaza foarte usor dupa ureche, un tub foarte subtire, flexibil, in continuarea acestei carcase si oliva care se fixeaza in ureche. Aparatul este dotat cu un comutator inchis/deschis, precum si cu buton pentru alegerea tonului (telefon, mediu ambiant) si pentru reglarea intensitatii sunetului. Chiar daca sunt putin mai mari, au avantajul ca sunt alcatuite din mai multe circuite, sunt, deci, mai performante, recomandabile in situatiile mai severe de hipoacuzie.
  • Aparate ITE, alcatuite dintr-o singura parte, compacta, in care se alfa sistemul de amplificare a sunetului, in prelungirea caruia se afla un shell individual, facut dupa mulajul canalului auditiv. Aceste proteze se aseaza in ureche, fara nici o alta prelungire si au aceleasi optiuni ca si aparatele BTE.
  • Aparate CIC sunt  plasate in intregime in canalul auditiv, sunt foarte mici, aproape invizibile, si se regleaza automat.
Citește și:  Umflarea picioarelor, afecțiune tipică de vară

casti auditive

Toate tipurile mentionate anterior functioneaza pe baza unor baterii care se schimba periodic, carcasele sunt din plastic in culoarea pielii, iar principiul general de functionare vizeaza estomparea zgomotelor de fond si amplificarea celor care trebuie receptate.

Unele proteze auditive digitale de ultima generatie sunt dotate si cu telecomanda, facilitand reglarea volumului, alegerea, in functie de situatie, a programului de auditie cel mai potrivit, precum si pornirea/oprirea aparatului. De asemenea, aparatele prevazute cu optiunea T (telecoil) sunt foarte eficiente in locurile publice (cinematograf, teatru, aeroport etc.), care sunt prevazute, in general, cu sistem “teleloop”, care corespunde perfect, in privinta transmiterii sunetului ,cu proteza.

Exista pe piata si aparate cu sistem de ascultare FM, destinate situatiilor in care, in spatii publice, trebuie perceputa vocea unui vorbitor (cursuri, conferinte etc.). Acestea identifica vocea vorbitorului si o transmit, mult mai puternic, sub forma de semnal radio. Asemenea aparate sunt folosite, de multe ori, si de persoane fara probleme de auz.

Cum poate fi procurat un aparat auditiv?

Aparatele auditive nu se achizitioneaza la intamplare, in functie de reclamele televizate mai mult sau mai putin convingatoare, ci numai in urma unei consultatii medicale. O proteza auditiva performanta este destul de scumpa, dar se acorda compensari substantiale (800-900 de lei) de catre Casa de Asigurari de Sanatate (daca, bineinteles, sunteti contribuabil). Asadar, pentru a beneficia de acest drept, trebuie parcurse cateva etape:

  • Recomandarea medicului specialist pentru protezare auditiva;
  • Realizarea audiogramelor (tonala si vocala), la cabinetul de unde intentionati sa cumparati aparatul;
  • Intocmirea dosarului pecare il veti depune la Casa de Asigurari de Sanatate, care, pe langa documentele mentionate anterior, va mai cuprinde: copie a Cartii de identitate, adeverinta/copie carnet de asigurat, copie cupon de pensie (unde este cazul); acestea se depun la Casa de Asigurari de Sanatate judeteana, care va va anunta, prin posta, data la care veti beneficia de compensatie. In acel moment, cu adresa respectiva, va prezentati la cabinetul de protezare pentru care ati optat si veti primi aparatul, cu toate adaptarile si recomandarile necesare. Puteti sa achizitionati proteza si in avans si veti recupera suma corespunzatoare compensatiei, ulterior, cand primiti decizia de la CNAS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.