Cancer cutanat – o boala necrutatoare

0
925
Cancer cutanat - o boala necrutatoare

Sunt doua categorii de cancer cutanat: melanom si non-melanom

Melanomul (cancer al melanocitelor) afecteaza unul din zece bolnavi cu cancer de piele. El poate sa apara in pielea cu alunite. Apare de obicei pe torace dar poate aparea si in talpi sau palme, in zonele de sub unghii, in gura, vagin, anus si chiar la ochi. Acest cancer este grav dar este usor de detectat. Se poate vindeca daca este descoperit si tratat la timp. Spre deosebire de alte forme de cancer, progreseaza si se extinde rapid si la alte organe si astfel devine foarte greu de vindecat.

Non-melanomul este un cancer cutanat care cuprinde formele: epiteliomul bazacelular si epiteliomul de tip spinocelular – ambele pun viata oamenilor in pericol.

Primul poate fi: ca o proeminenta de forma ovala, culoare perlata sau cea normala a pielii, si care se poate transforma in ulceratie sangeroasa; sau poate fi o pata rosie, neteda, cu un punct depresional in centru; sau o placa rosie bruna-violacee spre negru pe torace. Al doilea poate fi un nodul rosiatic (ca un neg) care treptat creste; sau o zona plata dar care treptat se transforma intr-o ulceratie sangeroasa (fara a se vindeca).

Aceste forme de cancer progreseaza incet, dar uneori cuprind si alte organe, sunt usor de depistat si astfel se pot trata. Epiteliomul bazacelular apare pe pielea expusa mai mult la soare, are raspandire lenta, iar epiteliomul spinocelular are raspandire rapida la celalalte organe.

O alta forma de cancer non-melanom este sarcomul Kaposi – care se manifesta prin noduli violacei si in asociere cu SIDA. Alunitele (proeminentele cutanate) care nu sunt cancerigene, pot deveni cu timpul cancerigene.

O alta forma de cancer cutanat este cornul cutanat

Oricare ar fi forma de cancer cutanat, el apare pe suprafata pielii, fiind usor vizibil si detectabil, si se poate astfel aplica tratamentul chiar din forma precoce. Anual in lume sunt detectati zeci de mii de bolnavi cu cancer cutant non-melanomatos. In general aceasta boala afecteaza persoanele cu pielea alba. Persoanele cu pielea inchisa la culoare sunt mai putin afectate, astfel apar melanoamele prin zone mai putin pigmentate ale corpului cum ar fi: talpile, palmele si unghiile.

Cercetarile facute au estimat ca 45-50% din persoanele cu varsta de peste 65 ani, cu pielea de culoare deschisa, vor dezvolta cel putin una din formele bolii – cancer cutanat. Dezvoltarea formelor de cancer este mai mare la persoanele din regiunile insorite mai intens: Hawaii, Arizona, Australia.

Citește și:  Mituri despre HIV

cancer de piele

Melanoamele sunt extrem de periculoase, datorita faptului ca se extind prin derma si in alte zone ale corpului. Melanomul apare ca o modificare a unui pigment (alunita), ca o pata mica de culoare mai inchisa, sau chiar multicolora, proeminenta sau plata, cu marginile neregulate, care poate chiar sangera si forma o crusta.

Primele semne care avertizeaza instalarea cancerului cutanat sunt: modificari ale dimensiunilor, culorilor, formei unui neg pigmentar (sau a oricarei proeminente cutanate); o rana deschisa ulcerata care nu prezinta tendinta de vindecare.

Dar cauza principala a producerii cancerului cutanat este expunerea exagerata la soare. Lumina solara ultravioleta altereaza materialul genetic al celulelor cutanate, determinand mutatiile lor. Examinarile radiologice, cabinele si lampile de bronzare in mod artificial genereaza ultraviolete care pot produce leziuni cutanate si mutatii celulare (canceroase) in celulele cutanate.

Arsura solara produsa in copilarie poate dubla riscul aparitiei cancerului cutanat, peste un timp. Toate leziunile cutanate, banuite ca fiind canceroase, trebuie examinate biopsic, pentru confirmarea diagnosticului de cancer. Atunci cand este confirmat diagnosticul, melanomul se extirpa chirurgical. Se fac si alte teste, care arata gradul de extindere la celelalte organe.

Cancerul cutanat daca este depistat la timp poate fi vindecat inainte de a se extinde. Celulele imunitare protejeaza organismul de virusi si bacterii, iar altele tintesc celulele cancerigene (le neutralizeaza pe masura ce acestea apar in organism) – daca nu reusesc acest lucru, atunci boala evolueaza.

Tumorile mici pot fi inlaturate cu ajutorul curentului electric, distruse cu radiatii in doze mici, sau pot fi aplicate unguente speciale, timp de cateva saptamani. Tumorile de dimensiuni mai mari sunt inlaturate chirurgical, sau cu chimioterapie, radioterapie, imunoterapie (cand s-au extins).

Persoana care a avut o data cancer cutanat are riscul crescut de a face din nou, de aceea este important controlul o data pe an la medic. Vitaminele A (beta-caroten), C, E, si Zn – ajuta la refacerea tesuturilor cu leziuni si vindeca pielea.

Pentru prevenirea cancerului de piele este important sa se evite expunerea prelungita la soare, sa se foloseasca imbracaminte de protectie, ochelari de soare, lotiuni de corp cand se merge la plaja, sa se faca control medical daca apar denivelari cutanate cu modificari deosebite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.