Apendicita – Simptome, diagnostic si metode de tratament

0
1279
Apendicita - Simptome, diagnostic si metode de tratament

Apendicita este o boala inflamatorie a apendicelui care se prezinta ca un organ tubular lung de 8 cm, o ramificatie la inceputul intestinului gros. Se poate trai fara acest apendice, fara a avea urmari negative, deoarece el nu are o functie importanta in corp. In momentul cand apendicele sufera o inflamatie, functia sa se schimba deoarece el devine astfel un pericol pentru starea de sanatate a organismului.

Apendicita este o boala care necesita tratament de urgenta printr-o operatie de inlaturare a apendicelui. Inflamat si netratat, el se perforeaza si astfel se raspandeste infectia in abdomen, declansand peritonita care poate fi fatala pentru pacient daca nu este imediat tratata cu antibiotice.

Apendicita poate aparea la orice varsta, mai ales in copilarie, adolescenta si maturitate timpurie. Este foarte rar intalnita la copiii cu varsta mai mica de 2 ani, insa afecteaza mai ales tinerii intre 10-30 ani.

Apendicita apare cand apendicele s-a blocat cu materiale nedigerate, cu un corp strain (paraziti intestinali de tipul teniei, calculi biliari), materii fecale, saruri anorganice, tumora maligna sau cu o infectie (rujeola, mononucleoza, febra tifoida, gastroenterita, infectii respiratorii, boala Crohn). Apendicele se dilata, iar orificiul sau de evacuare se inchide in mod treptat.

Simptomele bolii sunt:

  • Persoana in cauza are o stare de rau generala, isi pierde pofta de mancare si are stari febrile cu temperatura corpului de pana la 38,8ºC.
  • Are stari de greata, voma, diaree sau constipatie cu eliminari de gaze, iar de cele mai multe ori si dureri abdominale localizate in jurul buricului.
  • In anumite cazuri durerile sunt asa de puternice incat se simt si in zona spatelui si inspre rect. De asemenea, mictiunile de urina sunt dificile.

Cand apar aceste simptome este clar ca avem diagnosticul acestei boli si trebuie consultat urgent medicul specialist si actionat prin interventie chirurgicala. Daca apendicele a fost extirpat si simptomele enumerate mai sus se mentin este clar ca este vorba de un alt tip de afectiune ca de exemplu: diverticulita, inflamatia pelviana, cancerul colorectal, gastroenterita, afectiuni ale colonului. In aceste cazuri este necesar sa se solicite ajutorul medical cat mai rapid.

Citește și:  Micsuneaua-ruginie (Cheiranthus cheiri), planta medicinala

Pe baza analizei sangelui se vede daca numarul de globule albe a crescut si daca organismul lupta cu infectia care s-a instalat in apendice.

apendicita

Metode de tratament

Tratamentul standard in apendicita este interventia chirurgicala de inlaturare a apendicelui, care se numeste apendicectomie. Inainte de a se efectua operatia bolnavul trebuie sa ia antibiotice pentru a preintampina peritonita apoi se efectueaza anestezia si apendicele este scos printr-o incizie de 10 cm. In cazul in care este peritonita se face drenarea puroiului din zona abdominala si apoi incizia apendicelui.

Cand interventia chirurgicala este facuta cu laparoscopul, incizia este mult mai mica si recuperarea mult mai rapida.

Sunt cunocute o serie de terapii alternative care ajuta in pregatirea bolnavului pentru apendicectomie sau in recuperarea dupa interventia chirurgicala.

Una dintre metodele care poate grabi recuperarea dupa interventia chirurgicala facuta este presopunctura.

Inainte de operatie pentru a reduce greturile (care apar dupa anestezie) este buna o doza de Phosphorus (30 c), care se repeta din doua in doua ore pana ele dispar.

Dupa operatie este bine sa se aplice o solutie de Calendula si Hypericum – 4 picaturi din fiecare la un pahar cu apa, de 3 ori/ zi, care vor contribui la vindecarea operatiei.

Pentru a reduce marimea cicatricei dupa operatie este bine sa se aplice direct pe plaga gelul cu vitamina E dintr-o capsula.

Metoda de vindecare a apendicelui practicata de doctorul A. Keller (fara operatie) consta in golirea completa a intestinului cu ajutorul a 6-8 clisme/ zi, care se mentin timp de 10 minute in intestin. In tot acest timp se posteste, se recomanda hrana cruda, sucuri de legume, cauza bolii fiind consumul de carne in exces.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.