Apiterapia – Tratamentul cu produse apicole în afecțiuni respiratorii și digestive

0
69

Oamenii care doresc să evite folosirea medicamentelor cu efecte secundare nedorite, le pot înlocui cu produse apicole naturale. Apiterapia constă în tratamentul cu produse apicole care includ: miere, polen, lăptișor de matcă, propolis, căpăceala de miere și altele. Medicii recomandă produsele apicole în inflamațiile cronice ale căilor respiratorii și ale tractului digestiv.

Navigare rapidă în articol:

  1. Miere
  2. Polenul de albine
  3. Lăptișor de matcă
  4. Propolis

1. Miere

Despre miere se spune că este cel mai cunoscut produs apicol care crește imunitatea organismului. Mierea conține zaharuri, fermenți, vitamine, minerale, hormoni, substanțe bactericide și enzime.

Mierea are proprietăți antiseptice, neurosedative, antiinflamatorii, antispastice, tonice, calmante, etc. Ea se folosește în ceai, lapte, în gastronomie, dar și pentru uz extern, în boli de piele, aplicată pe răni și zone inflamate ale pielii. În medicina populară se utilizează comprese cu miere, băi locale cu soluție cu miere. Mierea pură se poate aplica și în nas, pentru că ea reduce iritațiile membranei mucoase.

Pentru afecțiunile aparatului respirator sunt recomandate anumite produse apicole: miere de oregano, miere de cimbru, miere de tei. Pentru bolile sistemului digestiv se folosește miere de mentă, miere de cimbru, miere de hrișcă. Pentru afecțiunile și bolile sistemului cardiovascular sunt indicate produse apicole precum: miere de lavandă, miere de flori de melissa sau roiniță.

2. Polenul de albine

Polenul de albine are în compoziția sa proteine, aminoacizi, carbohidrați, acizi grași, lipide, vitamine, compuși fenolici, bioelemente, apă și celuloză. Polenul este folosit în apiterapie pentru că susține tratamentul multor boli și afecțiuni. Prin compoziția sa bogată, el are un efect benefic asupra corpului uman astfel:

  • Are efect calmant, întărește sistemul nervos
  • Reduce stările de iritabilitate, nervozitate, anxietate
  • Este recomandat în boli de ficat, boli psihice și nervoase, convalescență, boli ale prostatei, tulburări ale metabolismului lipidelor, anemie, tulburări de alimentație, afecțiuni respiratorii.

Medicii recomandă consumul de polen în mod regulat pentru stimularea imunității organismului. El trebuie folosit mai ales de oamenii în vârstă, sau care sunt expuși la stres.

Polenul se poate introduce în dietă, se administrează câte 20 g pe zi la adulți.

3. Lăptișor de matcă

Acest produs apicol natural este un adevărat medicament, se administrează sub limbă. El este absorbit rapid de membrana mucoasă și astfel componentele sale ajung direct în sânge.

Lăptișorul de matcă este cunoscut ca agent profilactic și terapeutic în cazuri de gripă și răceală, dar are și alte beneficii:

  • Ajută în tratamentul tulburărilor endocrine, în reducerea simptomelor produse de sindromul menopauzei, în boli oncologice
  • Este recomandat în cazuri de candidoză, sindrom astenovegetativ, dispancreatism, gastroduodenită, encefalopatie
  • Activează secreția sucurilor digestive, crește secreția de bilă, are efect benefic asupra întregului sistem digestiv
  • Este eficient la vindecarea rănilor, în boli de piele – prurit, seboree facială
  • Este folosit ca biostimulent complex
  • Are efect bun asupra sistemului cardiovascular, reduce nivelul de grăsime din sânge, previne atacul de cord
  • Ajută în boli de ficat, boli ale sistemului nervos, boli ale tractului gastrointestinal
  • Stimulează pofta de mâncare.
Citește și:  Știați că mierea poate ajuta în cazul unei mahmureli?

Lăptișorul de matcă reduce efectele stresului, tulburările organelor interne, întărește sistemul nervos și cardiovascular. Ajută și în afecțiuni depresive pentru că are efect antidepresiv. Cu ajutorul lăptisorului de matcă oamenii sunt mai calmi, mai echilibrați, deoarece acest produs apicol ajută la stabilizarea sistemului nervos autonom.

Alte recomandări

Lăptișorul de matcă poate fi combinat cu alte produse apicole, cum este mierea, polenul, propolisul, astfel efectul este și mai intens. În amestec cu miere, el se poate administra și la copii. Această combinație este bună și pentru adulți, pentru că reduce semnificativ severitatea atacurilor de angină pectorală și protejează inima. Prin acest tratament se îmbunătățește circulația sângelui și se oferă un plus de energie inimii.

În amestec cu polen, lăptișorul de matcă poate ajuta în ameliorarea simptomelor în cazuri de menstruație dureroasă și menopuză patologică, dar și în tratamentul bolilor de inimă, bolilor de ficat, oboselii fizice și nervoase, asteniei și lipsei de proteine.

În amestec cu miere și polen, lăptișorul de matcă devine eficient în tratamentul bolilor sistemului digestiv și a bolilor sistemului nervos central.

Doza zilnică de lăptișor de matcă la adulți este de 30-60 mg.

4. Propolis

Acesta este cel mai eficient produs pentru tratamentul unor afecțiuni ale căilor respiratorii și digestive. Propolisul are proprietăți antivirale, antimicotice, antibacteriene, cicatrizante, antiinflamatoare și de stimulare a imunității organismului.

Propolisul este utilizat în medicina populară și în apiterapie pentru că:

  • Ajută în caz de sinuzită, rinosinuzită, faringoamigdalită, laringotraheobronșită cronică
  • Reduce inflamațiile cronice ale căilor respiratorii
  • Are efect decongestionant, fluidizant al secrețiilor nazale
  • Regenerează mucoasa nazală.

Tinctura de propolis are efect hipotensiv, ajută în stimularea imunității organismului, este un remediu naturist recomandat de medicii specaliști în tratamentul polipilor colonului.

Căpăceala de miere este un medicament natural creat de albine, bun pentru numeroase afecțiuni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.