Arbori exotici cu proprietati terapeutice – Cenusarul (Ailanthus altissima)

1
2229
Arbori exotici cu proprietati terapeutice - Cenusarul (Ailanthus altissima)

Creste pana la inaltimea de 25 m si poate fi recunoscut mai ales prin mirosul sau neplacut pe care il emana in jur. Trunchiul sau are diametrul de 1 m iar scoarta are un colorit gri-deschis care in timp devine maroniu-deschis. Frunzele verzi, penate, lungi de cel putin 30 cm sunt alcatuite din 9-25 segmente oval-lanceolate, cu forma usor neregulata si margini dintate. De regula o frunza are latimea de 3-5 cm si lungimea de 5-18 cm.

Inflorescentele apar in lunile iunie-iulie si sunt alcatuite din flori mici cu diametrul de 5 mm, cu 5 sepale, 5 petale si colorit ce variza de la alb-galbui la verde-galbui si rosiatic. Fructele sunt in forma de pastaie, au lungimea de 3-5 cm si latimea de 0,5-1 cm. Pe ramuri planta are distribuiti spinii mari si ascutiti in numar mare.

Comparativ cu alte specii indigene de arbori Cenusarul creste foarte repede, are radacinile lungi si groase si produce o umbrire puternica, ceea ce reduce in mare masura cresterea altor plante. Totusi un astfel de arbore ajunge repede la o inaltime mare, dar nu traieste mai mult de 50 de ani.

Citește și:  Scapă de herpes și alte bube cu frunze de calapăr

Cenusarul se adapteaza bine la orice conditii climatice, astfel ca poate fi vazut bine ancorat in sol si in apropierea cailor ferate, a cladirilor abandonate, in paduri sau la marginea drumului. Se reproduce foarte usor prin semintele ce sunt duse prin intermediul vantului, dar si prin radacinile subterane.

Ailanthus altissima

Acest lucru poate face ca aceasta specie sa devina uneori invaziva si prin mirosul sau neplacut sa cauzeze probleme de poluare a mediului. Toate partile plantei emana un miros puternic caracteristic.

In China frunzele arborelui sunt folosite la reproducerea viermilor de matase. De asemenea, in regiunile mlastinoase acest arbore avid pentru apa este utilizat pentru desecare si alungarea insectelor. Aceasta planta rustica este recunoscuta pentru capacitatea sa de a alunga daunatorii prin toxinele pe care le produce.

Scoarta proaspata a arborelui are bune proprietati terapeutice, este folosita in China la tratarea dizenteriei si a diareei pentru ca are actiune antimicrobiana. Un rol important il are si in tratarea malariei, gonoreei si in combaterea cu succes a viermilor intestinali.

Numele de ,,Ailanthus” vine de la chinezi si semnifica ,,copac suficient de inalt pentru a ajunge la cer”.

1 COMENTARIU

  1. Merge oare de o plantatie pentru valorificare energetica? Am vazut ca au o rata de crestere exceptionala. Cum stau cu puterea calorica?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.