Plantele din genul Acokanthera contin cele mai toxice substante si pot fi utilizate la producerea celor mai puternice otravuri din Africa. Una din aceste plante este arbustul-de-ceara care este originar din Africa, are denumirea stiintifica de Acokanthera oblogifolia si face parte din familia Apocynaceae. Localnicii africani il numesc otrava-arborigenilor sau acokanthera.
Ca aspect general se prezinta sub forma unui arbust peren, inalt de pana la 5 m, cu frunzele mereu verzi, mari, de forma elicoidala, care secreta o substanta laptoasa otravitoare. La noi in tara este cultivat cu rol decorativ pentru ca este foarte atractiv, are frunzele mari, interesant aranjate pe ramuri, cu suprafata netedea de un verde-inchis.
Frunzele din zonele de jos ale tulpinii sau cele tinere au o nuanta usor rosiatica. Florile sunt albe sau roz si emana un parfum intens dulce care de multe ori atrage albinele salbatice si bondarii.
Albinele domestice trebuie tinute departe de astfel de arbusti pentru ca toate partile lor contin aceasta substanta otravitoare. Fructele arbustului sunt mici, contin 1-2 seminte, nu trebuie incercate de nimeni pentru ca sunt periculoase, extrem de otravitoare.
Cu multi ani in urma substanta arbustului-de-ceara era folosita la otravirea varfurilor de sageti pregatite pentru vanatoare. Efectul otravii se aseamana cu al glicozidelor cardiostimulatoare ce apar la degetarul-rosu, o alta planta otravitoare care are denumirea stiintifica de Digitalis purpurea. Vezi articolul:
https://bodygeek.ro/plante-medicinale-degetarul-rosu-digitalis-purpurea.
De asemenea din radacina arbustului si alte parti ale sale se extragea o substanta laptoasa si se realizau momeli otravitoare pentru omorarea unor animale salbatice purtatoare de rabie si a cainilor vagabonzi. Daca este ingerata de catre om in cantitate mare se poate ajunge la deces in mai putin de o ora.