Arbustul-de-ceara (Acokanthera oblogifolia), are o secretie laptoasa otravitoare

0
215
Arbustul-de-ceara (Acokanthera oblogifolia), are o secretie laptoasa otravitoare

Plantele din genul Acokanthera contin cele mai toxice substante si pot fi utilizate la producerea celor mai puternice otravuri din Africa. Una din aceste plante este arbustul-de-ceara care este originar din Africa, are denumirea stiintifica de Acokanthera oblogifolia si face parte din familia Apocynaceae. Localnicii africani il numesc otrava-arborigenilor sau acokanthera.

Ca aspect general se prezinta sub forma unui arbust peren, inalt de pana la 5 m, cu frunzele mereu verzi, mari, de forma elicoidala, care secreta o substanta laptoasa otravitoare. La noi in tara este cultivat cu rol decorativ pentru ca este foarte atractiv, are frunzele mari, interesant aranjate pe ramuri, cu suprafata netedea de un verde-inchis.

Frunzele din zonele de jos ale tulpinii sau cele tinere au o nuanta usor rosiatica. Florile sunt albe sau roz si emana un parfum intens dulce care de multe ori atrage albinele salbatice si bondarii.

Arbustul-de-ceara

Albinele domestice trebuie tinute departe de astfel de arbusti pentru ca toate partile lor contin aceasta substanta otravitoare. Fructele arbustului sunt mici, contin 1-2 seminte, nu trebuie incercate de nimeni pentru ca sunt periculoase, extrem de otravitoare.

Citește și:  Proprietatile uimitoare ale cojilor de ceapa

Cu multi ani in urma substanta arbustului-de-ceara era folosita la otravirea varfurilor de sageti pregatite pentru vanatoare. Efectul otravii se aseamana cu al glicozidelor cardiostimulatoare ce apar la degetarul-rosu, o alta planta otravitoare care are denumirea stiintifica de Digitalis purpurea. Vezi articolul:

https://bodygeek.ro/plante-medicinale-degetarul-rosu-digitalis-purpurea.

De asemenea din radacina arbustului si alte parti ale sale se extragea o substanta laptoasa si se realizau momeli otravitoare pentru omorarea unor animale salbatice purtatoare de rabie si a cainilor vagabonzi. Daca este ingerata de catre om in cantitate mare se poate ajunge la deces in mai putin de o ora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.