Arbustul-de-kath (Catha edulis), planta interzisa, amfetamina naturala

0
1014
Arbustul-de-kath (Catha edulis), planta interzisa, amfetamina naturala

Arbustul-de-kath este cunoscut si sub denumirea de tufa-de-kath. Este un arbore sau un arbust inalt de pana la 1,5-3 m care creste in Africa de Nord si in Peninsula Arabica. Face parte din familia Celastraceae (sau Celastracee) si are denumirea stiintifica de Catha edulis.

Acest arbust este vesnic verde, are frunzele ovale cu marginile dintate, lungi de 10 cm, florile mici, cu cinci petale albe, iar fructele de forma unor capsule triunghiulare ce cuprind in fiecare cate 3 seminte. In tarile europene acest arbust creste in sere, necesita un sol bine drenat, bogat si umed, se inmulteste mai ales prin butasi si mai rar prin seminte.

De la arbustul-de-kath se taie frunzele si mugurii tineri si se consuma in stare uscata sau proaspata. Planta este bogata in alcaloizi, tanin, substante glicozide, vitamine, minerale si aminoacizi.

Din frunzele acestei plante se prepara in tarile arabe un renumit ceai etiopian care este foarte apreciat pentru efectul tonic si gustul sau placut. In Europa este considerata o planta cu efect narcotic deoarece provoaca dependenta. Se considera ca ar avea doua fenilalchilamine care sunt responsabile pentru efectele psihoactive.

Arbustul-de-kath

A fost identificata in compozitia plantei o substanta precum efedrina, dar in cantitati mici si niste substante active care prin mestecarea frunzei plantei produce un efect euforic la putin timp dupa ce mucoasa bucala le absoarbe. Aceste substante au fost numite amfetamine naturale si in functie de doza si consumul lor au efecte asemanatoare amfetaminei, stimuleaza sistemul nervos central si deci efectele sunt similare acesteia.

Citește și:  Ceaiul de lemn-dulce, tratament naturist pentru refluxul gastric sau esofagită

Aceasta planta are si o utilizare terapeutica, populatia indigena foloseste mugurii si frunzele de la arbustul-de-kath. Ei obisnuiesc sa culeaga si sa mestece aceste parti ale plantei pentru a combate starea de oboseala, pentru a suprima pofta de mancare in dorinta de a scadea in greutate si pentru a a-si crea o stare de concentrare si atentie mai buna. Desi nu ar trebui si nu este recomandat, planta a fost utilizata ca un stimulent de sportivi sau ca un anorectic de bolnavii care doresc sa slabeasca foarte mult.

In prezent aceasta planta este interzisa prin lege deoarece ea contine alcaloizii amfetaminostimulatori ce duc la stari psihostimulante. Persoanele care sufera de schizofrenie nu trebuie sa consume aceasta planta si nici alte droguri care au efedrina, sinefrina, cofeina, etc. Aceste droguri care apar pe piata neagra sunt periculoase pentru sanatate si pentru astfel de persoane cu probleme de sanatate pot prezenta riscuri foarte grave.

La persoanele in varsta si la copii nivelul de toxicitate este considerat mare si periculos, dar si pentru persoanele care consuma aceasta planta o perioada lunga de timp si mai ales depasesc doza recomandata. La sugari, copii, femeile insarcinate sau care alapteaza planta este interzisa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.