Condimentele oferă un gust deosebit preparatelor culinare și contribuie la reducerea consumului de sare – care este dăunătoare sănătății dacă există în cantitate mare în porția de mâncare. Oamenii de știință consideră că un aport mai mare de alimente picante este legat de un risc mai mic de mortalitate. Ei au făcut multe studii privind consumul de mâncare condimentată, picantă și au spus că acest obicei ajută la scăderea riscului de deces cauzat de boli de inimă, cancer și boli respiratorii.
Află în acest articol care sunt beneficiile consumului de condimente picante, de ardei iute. De ce este bine să folosim ardei iute în mâncare, cum ne putem menține sănătatea?
Navigare rapidă în articol:
- Ardeiul iute scade riscul de deces la oameni
- Cum îți poți proteja sănătatea prin consumul de ardei iute?
1. Ardeiul iute scade riscul de deces la oameni
Mai multe studii au arătat efectele potențiale ale ardeiului iute asupra sănătății oamenilor. Majoritatea au demonstrat beneficiile acestui ingredient revigorant și revitalizant asupra corpului și a minții, iar acest lucru a crescut popularitatea lui.
Desigur nu este bine să consumăm ardei iute în exces, pentru că pot să apară și efecte adverse. Unii oameni, care au probleme stomacale – gastrită, ulcer – nu este bine să consume ardei iute.
În general, populația din Mexic și India consumă chili, ardei iute și alimente picante în mod frecvent.
Iată principalele beneficii:
- Ardeiul iute conține vitamina C și este considerat un antibiotic natural, la fel de important pentru efectele sale benefice ca și mierea sau usturoiul. Este recomandat în scop profilactic în tratamentul unor boli.
- Despre ardei iute se spune că este un imunostimulator natural, pentru că are vitamina C și alți nutrienți.
- Conform studiilor, ardeiul iute previne complicațiile obezității, amplifică metabolismul, crește nivelul de testosteron, previne formarea cheagurilor de sânge și scade nivelul de colesterol.
- Reduce efectul nociv provocat de creșterea colesterolului și scade tensiunea arterială.
- Este un bun remediu pentru afecțiunile sistemului respirator, are efect antibacterian, calmează sinuzita și catarul, reduce iritația și bronho-constricția, combate simptomele produse de poluare și fumul de țigară.
Capsaicina – compusul din ardei responsabil de gustul iute
Capsaicina din ardei iute interacționează cu receptorii de temperatură din corpul uman, transmite semnale către creier, care sunt interpretate ca o senzație de căldură. Concluzia este că gustul înțepător de ardei este perceput ca un gust picant și o senzație de arsură.
Capsaicina este un analgezic dovedit.
Cel mai interesant lucru care s-a descoperit despre acest ingredient este că are efectul de calmare a durerii. Unii spun despre capacitatea sa de a produce insensibilitatea la durere. Ei cred că tratamentul prin capsaicină poate stopa senzația de durere. Asta au arătat și rezultatele unui studiu efectuat pe șoareci de laborator.
Capsaicina a fost testată în medicină și studiată o perioadă îndelungată de timp. Scopul a fost de a vedea efectele de calmare a durerii. S-au realizat unguente care conțin capsaicină și s-au făcut tratamente în cazuri de leziuni la tendoanele și genunchii unor atleți. Rezultatele au fost bune, durerea a fost semnificativ ameliorată.
Mâncați picant și trăiți mai mult!
Specialiștii spun că mâncarea picantă este sănătoasă. Asta este adevărat, conform rezultatelor studiilor realizate. Oamenii ar trebui să adauge astfel de condimente în mâncare, în cantitate redusă: ardei iute, ardei roșu, ardei chili, sos chili, chili uscați, ulei cu chili.
Capsaicina are legătură cu longevitatea, ajută în combaterea dezvoltării cancerului, în menținerea sănătății sistemului digestiv și cardiovascular.
În studiul prezentat în British Medical Journal (BMJ) se precizează că persoanele care consumă alimente picante au un risc mai mic de mortalitate. Condimentele sunt recomandate în alimentație – pentru un plus de culoare, aromatizare, conservare – dar și în scop medical.
Conform unui studiu realizat de cercetătorii din Italia, în anul 2019, oamenii care consumă mâncare condimentată cu ardei iute de 4 ori pe săptămână au un risc mai mic de deces decât cei care nu consumă deloc acest condiment.
Același lucru a fost demonstrat și de cercetătorii din China, printr-un studiu realizat în anul 2015. Conform studiului, realizat pe un număr de 500.000 de persoane adulte din China, consumul de ardei iute a fost asociat cu un risc mai mic de mortalitate.
Rezultatele studiului au arătat că: „Riscul de deces este cu 14% mai mic la persoanele care obișnuiau să consume mâncare condimentată zilnic, comparativ cu cei care consumau alimente condimentate doar o dată pe săptămână.”
2. Cum îți poți proteja sănătatea prin consumul de ardei iute?
Capsaicina este un alcaloid, care dă gustul iute al ardeiului. Acest ingredient are multe beneficii asupra organismului, ca de exemplu:
- Ajută în prevenirea cancerului pentru că reduce stresul oxidativ, neutralizează atacul nociv al radicalilor liberi, are efect antioxidant și analgezic.
- Poate ajuta în tratamentul psoriazisului, prin faptul că ajută în reducerea inflamațiilor.
- Ajută în gestionarea diabetului zaharat deoarece are capacitatea de a ameliora durerea produsă de neuropatia diabetică – simptom care apare frecvent la pacienți.
- Reduce simptomele de diaree, ajută în reglarea sistemului digestiv.
- Facilitează eliminarea deșeurilor din organism.
- Calmează durerile de cap dacă este folosit în amestec cu unguente de piele, care se aplică prin masaj extern, pe piele, în zona tâmplelor. Ajută și în combaterea migrenelor.
Capsaicina din ardei iute calmează durerea, fapt pentru care ea este utilizată în diferite unguente pentru tratamentul herpesului zoster și artritei. Acest ingredient este combinat adesea și cu alte plante medicinale, care au efect terapeutic vindecător.
Capsaicina este folosită în concentrații bine stabilite, în unguente, în cazuri de dureri de spate cronice, nevralgii provocate de zona zoster, mâncărime în dermatoze, rinită vasomotorie. Doza inițială este foarte mică, o concentrație de 0,025% capsaicină.
De asemenea, despre capsaicină s-a spus că ajută în reducerea inflamațiilor, are efect bun asupra sistemului respirator, stimulează secreția de mucus din sinusuri, are proprietăți antibacteriene și poate ajuta în eliminarea infecțiilor nazale.
Cum scapi de senzația de iute din gură, atunci când consumi prea mult ardei iute?
Există două categorii de oameni: cei care iubesc mâncarea picantă și cei care o urăsc. Oamenii care mănâncă ardei iute se laudă cu efectele acestuia. Uneori spun doar care a fost ingredientul minune folosit în mâncare – ardeiul iute – de parcă fără el gustul nu ar fi deloc interesant.
De ce iubesc unii oameni să mănânce iute? Pentru că senzația de iute face corpul să elibereze endorfine și astfel apare un sentiment ușor euforic, de fericire, care creează o ușoară dependență. Dincolo de senzația de iute care apare, corpul oferă și un sentiment plăcut.
Capsaicina nu este solubilă în apă, așa se explică de ce atunci când mănânci ardei iute simți o senzație de arsură în gură, iar aceasta nu trece deși bei o cantitate semnificativă de apă. Pentru a scăpa de gustul iute este recomandat să bei lapte, să mănânci brânză sau o bucățică de pâine.
Capsaicina este lipofilă, asta înseamnă că are o afinitate pentru substanțele grase, deci poate fi eliminată cu moleculele de grăsime. Prin urmare, laptele trebuie să fie cât mai gras, la fel și brânza. În ceea ce privește, pâinea, aceasta se înmoaie cu saliva din gură, iar capsaicina este aspirată cu saliva și astfel nu sunt activați receptorii respectivi.