Armurariul, o planta medicina cu proprietati benefice asupra organismului

0
450
Armurariul, o planta medicina cu proprietati benefice asupra organismului

Armurariul – dupa denumirea stiintifica Silybum marianum – reprezinta o buruiana cu proprietati benefice asupra organismului, daca este folosita asa cum trebuie. Trifoiul de lapte, asa cum mai este cunoscuta planta in popor, infloreste de maximum doua ori pe an, apartinand familiei asteraceelor. Buruiana nativa din Europa de sud a ajuns in timp sa se raspandeasca in intreaga lume. Trifoiul de lapte are frunze verzi lucioase cu vene albe, zimtate pe margini, si flori rosii catre mov.

Armurariul are in general o forma conica de crestere si sub forma de tufa poate atinge inaltimea de pana la 2 m, prefera soluri putin nisipoase si mai ales pietroase. Frunzele oblongate si lungi au forma de lance cu spini pe marginile zimtate, sunt fara perisori, cu vinisoare albe de culoarea laptelui.

Planta infloreste din iunie pana in august in emisfera nordica si din decembrie pana in februarie in emisfera sudica. Capul florii este lat cu lungimi de pana la 12 cm, de culoare violet-purpurie. Bracteea nu are peri si prezinta apendici triunghiulari cu margini spinoase. Achenele sale sunt de culoare neagra, insotite de un inel bazal galben.

Locul de origine al plantei

Armurariul este nativ in zona de coasta de sud-est a Angliei, fiind inmultit si in alte zone datorita pasarilor si curentilor de aer, fiind cel mai adesea considerat buruiana invadatoare in culturile oamenilor. In Germania, Austria, Polonia, Ungaria, Argentina si China se cultiva armurariu pentru a fi utilizat in industria farmaceutica. In cultivarea plantei, semanatul are loc in luna martie sau aprilie, iar recoltarea are loc prin august, dupa inflorirea plantei.

Citește și:  Află proprietățile medicinale ale frunzelor și florilor de crețușcă (Filipendula ulmaria)

Planta este insotita si de pericole, fiind considerata un element toxic pentru animale din cauza continutului bogat de nitrat de potasiu. Rumegatoarele transforma aceasta iarba in metahemoglobina care opreste circulatia sangelui oxigenat in organism.

Armurariul

Extractul de armurariu se foloseste frecvent in industria bauturilor, fiind considerat un agent de imbunatatire a energiei, de aceea este folosit in industria energizantelor.

In farmacia naturista, armurariul se foloseste in ameliorarea simptomelor de boala de ficat precum ciroza, hepatita si icterul. In plus, acesta ajuta la eliminarea toxinelor din ficat. Silibinina, substanta care se gaseste in planta, este un hepatoprotector, antioxidant si ajuta la stabilizarea ficatului si la protejarea hepatocitelor.

Extractul de armurariu este utilizat in farmaceutica sub denumirea de silimarina, ajutand la refacerea bolnavului dupa intoxicatia cu ciuperci otravitoare si alte toxine. Aceasta ajuta si la tratarea edemelor cerebrale si in terapia hepatitei acute.

Trifoiul de lapte este folosit inca din vechi timpuri drept medicament in manastiri, fiind crescut cu regularitate pentru semintele sale. Studiile arata ca se poate ca armurariul sa ajute in tratarea tulburarii de comportament obsesiv-compulsiv.

Extractul de silimarina ajuta la detoxifierea organismului, tratand cancerul, ciroza, hepatita, insuficientele hepatice, infectiile cu bacterii streptococ si stafilococ. Acesta ajuta si la ameliorarea simptomelor negative ale radioterapiei si chimioterapiei, la tratarea intoxicatiilor majore cu toxine ale substantelor chimice si ciuperci si a hipercolesterolemiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.