„Articulatii dureroase” este o afectiune care se regaseste atat in cazul barbatilor, cat si a femeilor, insa frecventa cea mai mare o regasim in cazul femeilor. Asa cum si denumirea populara a afectiunii o arata, boala se manifesta prin dureri localizate la nivelul articulatiilor, determinand pe langa durere si o functionare inadecvata al articulatiei. In cazul in care durerile sunt ignorate, netratate si neidentificata cauza, problema va deveni o boala cu acte in regula. Evolutia bolii este in general lenta si agravata de eforturi si solicitari fizice repetate.
Din punct de vedere medical „articulatia dureroasa” este o afectiune a articulatiilor si se manifesta prin degradarea cartilajului, afectand inclusiv tesutul osos.
Articulatiile dureroase implica si inflamarea sau tumefierea articulatiilor, cel mai frecvent manifestandu-se prin dureri si o functionare necorespunzatoare al articulatiilor. Articulatiile dureroase nu se manifesta doar la nivelul mainilor, ci sunt localizate si la nivelul cervical, lombar, sold, degete, genunchi si degetele piciorului. Acestea sunt practic cele mai solicitate incheieturi, depunand cel mai mare efort fizic necesar indeplinirii activitatilor zilnice.
Articulatiile dureroase nu sunt o boala specifica doar persoanelor in etate, o consecinta a procesului de imbatranire. Acestea pot aparea si datorita:
- Unor traumatisme ce determina accidentari grave la nivelul cartilajului si implicit al articulatiei.
- Unor solicitari fizice intense fie si in cazul unor activitati de recreere, profesionale, sportive, etc.
Aceste cauze determina ca afectiunea sa se regaseasca atat in randul persoanelor in varsta, dar si in randul persoanelor tinere sau mature, atat barbati, cat si femei.
Simptomele acestei afectiuni se manifesta in special in perioada activa din zi, in momentul in care depunem efort fizic si folosim acele articulatii si mai putin in timpul somnului.
Pentru a preveni astfel de situatii medicii de specialitate recomanda ca inainte de a depune un efort fizic sustinut, fie din punct de vedere profesional sau personal sa face o mica „incalzire” a incheieturilor.
Articulatiile dureroase pot fi o afectiune banala, atunci cand se datoreaza unui efort fizic intens cu conditia ca acel efort sa inceteze si sa nu fi afectata articulatia. Cu ajutorul unui unguent antiinflamator de obicei problema dispare. Insa, exista afectiuni dureroase la nivelul articulatiilor, asa numitele afectiuni cronice sau artroza, care necesita o diagnoza si un tratament de recuperare si vindecare.
Simptomele articulatiilor dureroase sunt:
- Durere foarte intensa in perioada de efort, insa durerile dispar pe durata repausului fizic (somn). In functie de durata si intensitatea durerii se stabileste cu precizie diagnosticul.
- In cazuri grave articulatia devine tumefiata datorita secretiei excesive de lichid necesar lubrifierii articulatiei.
Exista mai multe tipuri de „articulatii dureroase”, in functie de localizarea articulatiei afectate. Aici vom regasi articulatii dureroase localizate in :
- zona cervicala: se localizeaza de obicei in partea inferioara, la nivelul vertebrei cervicale, insa durerile nu sunt foarte intense. Afectiunea se manifesta prin dureri la miscarea gatului intr-o parte sau alta, mobilitatea gatului fiind mult diminuata. Durerea va „iradia” spre umar si brat, pacientul avand senzatia unor furnicaturi. Durerea se datoreaza compresiei unui nerv, compresie care poate comprima inclusiv maduva spinarii.
- zona lombara: aceste dureri sunt intalnite cu o frecventa mai ridicata la persoanele cu varsta peste 50 de ani, precum si la persoanele care presteaza o activitate profesionala care implica un efort fizic constant si sustinut. Aceasta durere va fi resimtita atat in perioada de activitate, cat si in perioada de repaus.
- zona soldului , la nivelul genunchiului: reprezinta afectiunea cu frecventa cea mai ridicata in randul persoanelor de peste 45 de ani. Durerea este resimtita in partea anterioara a genunchiului. Este determinata de statul in picioare o durata de timp mare, de mers mult pe jos si cu o incaltaminte necorespunzatoare (exemplu tocurile la femei), etc.
- la nivelul mainilor: cele mai predispuse sunt persoanele care desfasoara activitati profesionale in medii foarte reci, situatie in care degetele nu sunt foarte bine protejate. De asemenea se manifesta si in cazul femeilor ajunse in perioada menopauzei. Conform studiilor de specialitate peste 80% din femeile ajunse la menopauza sufera de „articulatii dureroase”.
- La nivelul degetelor piciorului: in cazuri foarte grave, coroborate cu o incaltaminte neadecvata va determina deformarea inestetica a falangelor.
Tratarea „articulatiilor dureroase” este obligatorie pentru a nu degenera in afectiuni mult mai grave.
Astfel se recomanda:
- In perioada puseurilor se recomanda repaus total.
- Purtarea unui colier cervical, centura de sustinere (in functie de zona unde este localizata afectiunea).
- Medicamente: analgezice, aspririna, antiinflamatoare pentru diminuarea durerii. Atentie, a nu se practica automedicamentatia. Medicamentele se vor lua doar dupa consultarea medicului de specialitate si doar daca acesta a prescris acele medicamente.
- Tratamentele si curele cu ape termale, a namolului cu propietati curative, etc.
- Daca situatia cere se va urma un regim alimentar pentru pierderea surplusului de kilograme.
- Practicarea unui regim de viata sanatos, care printre altele va include si miscare.
De asemenea exista o serie de tratamente naturiste care pot sa amelioreze durerile. Astfel ceaiurile din catina, coacaze negre, precum si consumarea de: mere (consumate in stare proaspata sau uscata), telina, usturoi, varza, tarhon, hrean. Baile aromatice au puterea de a ameliora durerea.
Insa decat sa vindecati, mai bine preveniti! Pentru aceasta se recomanda a se evita situatiile unui efort fizic sustinut care depaseste cu mult resursele fizice proprii. Respectarea unui stil de viata sanatos care va include regim alimentar echilibrat si sanatos, precum si o viata activa poate sa ne scuteasca de multe probleme viitoare!
Articulatiile dureroase sunt un semn de boala. Lipsa colagenului afecteaza starea articulatiilor – gradul de mobilitate. Supramax articulatii este de fapt colagen hidrolizat in doza maxima.