Cum se manifesta artrita si care sunt metodele de tratament?

0
836
Cum se manifesta artrita si care sunt metodele de tratament

Artrita reprezinta inflamatia articulatiei ca urmare a unei boli, a unei infectii sau a altei cauze. Este asociata cu durerile lombare, tendinita (inflamatie a unui tendon), in general cu durerile articulare. Artrita se datoreaza si imbatranirii organismului, si nu exista un tratament anume pentru aceasta boala.

Se cunosc cateva tipuri ale acestei boli: poliartrita reumatoida, artrita infectioasa, artrita reumatoida juvenila si artroza.

Poliartrita reumatoida, cunoscuta sub numele de reumatism, afecteaza persoanele cu varsta peste 40 de ani si este mai frecventa la femei si mai putin la barbati. Apare uneori si la copii, la fetite de 2-5 ani. Boala se datoreaza unei infectii virale in corp. Apare cu dureri, cu inflamatii la maini, la brate, genunchi, picioare, stare de somnolenta dar si insomnie (din cauza durerilor).

Boala se instaleaza in decursul a catorva saptamani si chiar luni si durerile se manifesta mai puternic cand se trezeste bolnavul din somn. Poliartrita reumatoida deformeaza aspectul mainilor, picioarelor, deoarece muschii se slabesc, tendoanele se strang, iar oasele devin noduroase la incheieturi (se maresc).

Prin tratament, boala se amelioreaza, dar nu se vindeca in totalitate si ea dureaza o perioada indelungata chiar si aproximativ cinci ani, dupa care nu mai evolueaza.

Artrita infectioasa este o boala care apare cu inflamatii dureroase la articulatii de la oasele mai mari de la picioare, brate si la articulatii la degetele de la maini si de la picioare. Boala apare in urma unei boli, sau in urma unui traumatism de aceea cazurile de artrita infectioasa sunt mai rare comparativ cu cazurile care apar datorita varstei.

Uneori aceasta boala nu este descoperita la timp, ea poate fi confundata cu boala care a generat-o. Netratata la timp, ea poate determina un handicap permanent. Boala se datoreaza bacteriilor, virusilor de la nivelul articulatiilor sau unor boli ca tuberculoza, gonoree, etc.

Artrita reumatoida juvenila (boala Stell) apare cu anemie, febra puternica. Boala poate afecta si organele interne: plamani, inima, ochi, sistem nervos in general. La copii mici, sub cinci ani, aceasta boala poate sa dureze cateva saptamani, si cu timpul chiar daca dispare, poate recidiva. Tratamentul care se face la copil este acelasi cu tratamentul pentru adult, dar se pune accent pe fizioterapie si exercitiile fizice care mentin tonusul in cresterea copilului.

artrita

Artroza este o boala degenerativa a articulatiilor, primele semne ale bolii sunt frisoanele care apar si febra. Se manifesta prin dureri si inflamatii, care se intensifica pe masura ce se pierde (se distruge) tesutul osos din articulatie. Se intalneste frecvent la persoanele varstnice.

Boala consta in uzura cartilajului de la capatul oaselor, ca de exemplu la oasele coloanei vertebrale, la picioare, astfel ca oasele se freaca intre ele (in lipsa cartilajului). Uneori la marginea osului apar crescaturi osoase care apasa pe muschi si nervi si creaza leziuni, apar dureri, deformarea articulatiilor si dificulatate la miscare.

Boala poate fi si genetica. Deformari ale oaselor articulatiilor de tip noduros pot sa apara si la varsta copilariei (dar in cazuri mai rare). Boala se instaleaza treptat, este dureroasa, modifica oasele din punct de vedere al formei si marimii lor. Aceasta boala se datoreaza imbatranirii, uzurii articulatiei, unor fracturi si de cele mai multe ori cartilajul si chiar osul nu se pot vindeca usor.

Citește și:  Care sunt simptomele ce apar la boala Wilson și remediile naturiste pentru tratament

Spondilita anchilozanta este o boala a coloanei vertrebrale, apar asa numitii pinteni ososi pe vertebre, guta, depunerile de cristale, lupusul (inflamatia tesutului conjunctiv). Pentru a stabili diagnosticul in cazul acestei boli este necesar sa se faca o radiografie si analiza sangelui. In cazul artritei infectioase pentru stabilirea diagnosticului se ia proba de lichid din articulatia bolnava. Intensitatea, durata durerii in cazul acestei boli depind de gravitatea bolii si felul de artrita.

Tratamentul consta in medicamente necesare ameliorarii durerilor si inflamatiilor, repaus pentru vindecarea leziunilor de pe tesuturi, exercitii pentru recuperare. Scopul este de a vindeca zona afectata inainte de a aparea complicatii grave. In cazul artritei infectioase se aplica tratament cu antibiotice intravenos precum si extractia lichidului din articulatie.

Pentru a reduce disconfortul, pentru a realiza mobilitatea articulatiilor, este necesar chiar si interventia chirurgiacala atunci cand este cazul, si anume extirparea zonei de tesut conjunctiv lezat astfel sa permita regenerarea tesutului nou (ex. interventie la genunchi). In cazul in care articulatia nu functioneaza chiar si dupa interventia chirurgicala, atunci se poate inlocui cu proteze din otel inoxidabil, tot pe cale chirurgicala.

Metode de tratare a artritei sunt: acupunctura, presopunctura, manipulerea fizica, fizoterapia, hidroterapia, chiropractica, homeopatia, alimentatia si dieta, yoga, vitaminoterapia.

  • Acupunctura si presopunctura – efectuate de specialist, dau rezultate in cazul de poliartrita reumatoida si artroza.
  • Manipularea fizica – masajul tesuturilor si medicamentele prescrise ajuta la ameliorarea bolii.
  • Fitoterapia – consta in masajul zonei afectate cu tinctura de lobelia si coaja de calin.
  • Hidroterapia – consta in exercitii fizice (in apa incalzita) de preferinta in piscina sau practicarea inotului.
  • Chiropractica – un specialist chiropractician poate manipula articulatia artritica, vertebrele coloanei pentru a stabili functiile normale si a ameliora durerile.
  • Homeopatia – in cazul poliartritei reumatoide si artrozei, tratamentul homeopat va fi prescris de specialist pentru ameliorarea durerilor.
  • Alimentatia si dieta – au un rol important in stoparea simptomelor legate de aceasta boala. Dieta cu alimente sarace in grasime si proteine poate reduce durerile si inflamatiile din poliartrita reumatoida si este bine sa se consume alimente care au acizi grasi omega 3 (care refac tesutul distrus), peste, sardine, ulei de in s.a.
  • Vitaminoterapia – amelioreaza aceasta boala. Vitamina A (beta-carotenul) este antioxidant asupra celulelor neutralizand radicalii liberi (celulele distructive) si vitamina C, B6, E, Zn stimuleaza sinteza colagenului si reface tesutul conjunctiv al articulatiei.
  • Yoga – diferite pozitii cunoscute in yoga pot avea un rol benefic in artrita.

Importante sunt de aplicat (in ameliorarea bolii) si remediile traditionale precum: caldura, repausul, persoanele supraponderale sa renunte la greutate. Gimnastica ajuta foarte mult la mobilitatea articulatiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.