Artrita reumatoida reprezinta o boala frecvent intalnita ce afecteaza articulatiile. In cazul acestei afectiuni, membrana sinoviala care delimiteaza articulatiile se inflameaza, iar in timp aceasta inflamatie produce distrugerea articulatiei, producand totodata disfunctie articulara. Aceasta boala este specifica femeilor cu varste cuprinse intre 40 si 60 de ani. Artritele sunt de mai multe tipuri, iar cea reumatoida se manifesta prin afectarea partilor moi ale articulatiilor. Aceasta boala poate afecta si copiii.
Nu sunt cunoscute in totalitate cauzele bolii. Pentru unele persoane o cauza de aparitie a artritei rematoide este anomalia genetica ce face posibila atacarea tesutului din articulatie de catre sistemul imunitar. O ipoteza stiintifica spune ca virusii, bacteriile si alte substante straine ar putea cauza activarea patologica a sistemului imunitar.
Mecanismul imun declanseaza producerea inflamatiei cronice a sinovialei, distrugerea cartilajului articular si slabirea tendoanelor si ligamentelor care au rol de sustinere a articulatiei. Inflamatia cronica poate determina si dezvoltarea sau ingrosarea anormala a sinovialei. In urma acestui proces are loc distrugerea cartilajului a tendoanelor si ligamentelor, a osului subcondral si rezulta deformarea articulara.
Factorii de risc ai artritei
Artrita reumatoida are drept factor de risc genetica, factor ce poate afecta functia sistemului imunitar, provocand inflamatii si distrugerea sinovialei articulare. Femeile sunt de doua ori mai predispuse la contractarea bolii decat barbatii, iar cele cu varsta cuprinsa intre 40 si 60 de ani sunt cele mai predispuse.
Simptomele bolii
Artrita reumatoida are drept simptom precoce durerile articulare care apar si in cadrul altor afectiuni. Simptomele se dezvolta pe o perioada de cateva saptamani ori luni, printre acestea numarandu-se oboseala si anchiloza. Bolnavul scade in greutate si are stari de subfebrilitate. Simptomatologia articulara reumatoida cuprinde:
- Dureri articulare
- Articulatii dureroase, umflate, intepenite, sensibile
- Afestarea simetrica a articulatiilor
- Redoarea articulara matinala
- Nodulii.
Artrita afecteaza picioarele, mainile, gleznele, gatul sau coloana vertebrala si de obicei afecteaza simetric articulatiile corpului. Boala poate avea si simptome care se resimt in tot corpul:
- Oboseala
- Scaderi in greutate
- Lipsa poftei de mancare
- Subfebrilitatea
- Amorteli
- Furnicaturi.
Nu se pot sti implicatiile artritei reumatoide la fiecare pacient, pentru ca aceasta poate progresa in mod diferit de la individ la individ. Mobilitatea articulara se pierde in timp, astfel ca artrita devine un important factor de handicap motor permanent. Tratamentul precoce poate controla efectiv evolutia totala a bolii. In anumite cazuri boala poate remite de la sine partial sau total. Cei mai multi pacienti vor avea nevoie de tratament pentru a se vindeca.
Evolutia bolii este prezisa de:
- Factor reumatoid in sange
- Nodulii articulari se dezvolta prea repede
- Boala nu raspunde la tratament
- Radiografiile articulare arata distructia articulara precoce.
Prezenta artritei reumatoide nu impiedica posibilitatea graviditatii la femeie si nici nu aduce complicatii la nastere. Simptomatologia bolii este imbunatatita in timpul sarcinii, iar de multe ori boala remite.
In decurs de 2 saptamani de la debutul bolii, la 60% din bolnavi apar distructii articulare care, daca raman netratate, pot duce la distructiile articulare ireversibile si apar dureri cronice si handicapuri permanente.
In artrita reumatoida se intalnesc dureri, anchiloza si simptomatologii sistemice, acestea afectand stilul de viata al bolnavului si capacitatea de munca a acestuia. Mainile sunt cele mai afectate membre ale artritei reumatoide:
- Modificarea anormala a tesutului din jurul articulatiei de la nivelul degetelor, cauzand incurbari anormale si anchiloze
- Marirea de volum a articulatiilor poate cauza inclinarea degetelor spre cel mic daca tendoanele si ligamentele sunt impinse
- Poate avea loc ruptura tendoanelor
- Inflamatia poate limita capacitatea mainii de a flecta si extinde mana.
Si picioarele pot deveni tinta artritei reumatoide:
- Degetele in ciocan sunt cauzate de flexia anormala a degetelor
- Halucele valg (degetul mare de la picior indoit spre celelalte degete)
- Subluxatia metatarsofalangiana
- Piciorul plat
- Glezna valga.
Artrita genunchiului reprezinta o afectiune care, daca ramane netratata, poate duce la eroziuni ale cartilajului si distrugeri ale articulatiilor, necesitand in cele din urma protezare.
15% din pacienti pot dezvolta distrugeri articulare la nivelul coloanei vertebrale care sunt descoperite in urma radiografiilor.
Artrita reumatoida poate fi diagnosticata de medicul de familie, internist, chirurgul ortoped sau reumatolog. Consultul medical este o optiune daca bolnavul sufera de:
- Dureri neasteptate insotite de umflarea articulatiilor
- Dureri articulare insotite de febra sau eruptii cutanate
- Dureri articulare severe care provoaca impotenta functionala.
Tratamentele de intetinere vor fi prescrise de fizioterapeut, ergoterapeut sau psihoterapeut, iar cele medicale de medicul de familie, reumatolog sau ortoped.
Tratamentul ambulator este o solutie viabila pentru simptomele usoare, iar daca in decurs de 6 saptamani nu au loc imbunatatiri ale simptomelor bolii, se va recurge la alte tratamente mai serioase. Boala descoperita precoce si tratata incetineste evolutia sa si previne riscurile distrugerilor articulare.
Analizele care cerceteaza efectele secundare ale tratamentului artritei sunt:
- Analiza enzimelor musculare si hepatice
- Testarea functiei renale
- Testarea densitatii oaselor
- Examinarile oftalmologice.
Tratamentul artritei reumatoide
Artrita reumatoida necesita un plan de tratament terapeutic ce consta in medicamente si exercitii fizice. Pentru tratarea afectiunii este necesara si schimbarea stilului de viata a pacientului. Tratamentul ajuta la ameliorarea bolii, insa nu vindeca boala. Tratamentul artritei variaza in functie de:
- Stadiul bolii
- Severitatea afectiunii
- Tratamentul anterior utilizat
- Evaluarea beneficiilor si riscurilor diferitelor tipuri de tratament
- Preferintele pacientului in materie de efecte secundare, costuri si programul necesar tratamentului.
Tratamentul are drept scop usurarea vietii pacientului si reducerea durerilor articulare si a celorlalte simptome care duc la instalarea handicapului locomotoriu permanent.
Initial, pacientul trebuie sa stie riscurile si efectele benefice ale tratametnului pe care il urmeaza. Tratamentul de lunga durata necesita un dialog deschis intre pacient si medic, astfel incat in urma tratamentului, bolnavul sa se bucure de cele mai bune rezultate. Scopul tratamentului initial este de a:
- Ameliora durerile articulare
- Reduce procesul inflamatoriu articular
- Imbunatati functia articulatiilor
- Preveni sau incetini instalarea distructiei si deformarii articulare
- Preveni instalarea handicapului permanent
- Imbunatati calitatea vietii bolnavului.
Medicatia initiala cuprinde medicamente antireumatice schimbatoare ale bolii care pot incetini sau preveni distrugerea articulara si este administrata cu precadere in stagiul precoce al bolii. Gradul durerilor si al inflamatiilor articulare reprezinta cel mai important considerent al stabilirii tratamentului cel mai eficace. Antiinflamatoarele nesteroidiene precum aspirina si antialgicele ca Paracetamolul pot ameliora simptomele afectiunii.
In tratarea artritei reumatoide pot fi utilizati corticozteroizii care pornesc pentru a trata boala inainte de actionarea antireumaticelor si a controla acutizarea sa. Corticosteroizii au efecte secundare, astfel ca tratamentul trebuie facut cu doze cat mai mici. Durerile articulare pot fi ameliorate prin exercitiu fizic specific artritei reumatoide, fizioterapie si schimbari de stil de viata. Tratamentul ambulator include:
- Pastrarea activitatilor fizice, mentale si psihice
- Implicarea directa a pacientului in tratarea bolii
- Acordarea perioadei de repaus cand pacientul da semne de oboseala
- Protejarea articulatiilor de accidente
- Dieta alimentara achilibrata
- Exercitiu fizic regulat
- Controlul greutatii corporale.
Pacientul cu artrita reumatoida trebuie sa urmeze tratamentul pentru intreaga viata. Anumite teste precum analizele de sange pot fi facute frecvent in cazul bolnavului. Medicul trebuie sa stabileasca stadiul si gravitatea bolii in functie de:
- Duratia redoarei matinale
- Intensitatea durerilor articulare
- Numarul articulatiilor inflamate in timpul controlului medical
- Functiile articulare
- Rezultatele analizelor de sange.
Antireumatoidele sunt utilizate inca de la diagnosticul bolii si va fi administrata pentru o lunga perioada de timp pentru ca actiunea acestora incetineste boala. Durerile articulare sunt ameliorate prin exercitiu fizic, schimbarea dietei si a stilului de viata si fizioterapie. Bolnavul isi poate face un program de exercitiu fizic si repaos pe care il poate aplica oricand in vederea ameliorarii simptomelor si a evolutiei bolii:
- Perioade de repaos la resimtirea oboselii
- Activitate fizica, psihica si mentala
- Implicarea pacientului in ameliorarea simptomelor
- Dieta alimentara echilibrata
- Exercitiu fizic regulat
- Protejarea articulatiilor de accidente
- Controlul greutatii corporale.
Daca artrita reumatoida nu raspunde la tratament se poate lua in considerare o doza mai mare a acestora sau combinarea unor tipuri de medicamente mai puternice. In cazurile agravate, se poate recurge la tratamentul chirurgical daca articulatiile sunt deformate sau distruse de boala, complicatii care duc la o intensitate mai ridicata a durerii. Prin intermediul chirurgiei se va inlocui articulatia afectata si functionalitatea acesteia este imbunatatita.
Tratamentul ajuta la remisia bolii si la ameliorarea simptomelor. Distructia articulara necesita medicatie permanenta, fizioterapie si interventii chirurgicale. Fiecare bolnav poate avea o forma de dezvoltare diferita a bolii, iar tratamentul raspunde diferit.
Bolnavii care sufera de artrita reumatoida trebuie sa isi schimbe stilul de viata, incepand activitati fizice si respectand orarul medicamentos. Pacientul poate resimti dureri articulare, stari de oboseala si redoare. Activitatile fizice sunt cu doua taisuri, astfel ca in timp ce unele duc la ameliorarea durerilor, altele vor inrautati simptomele artritei. Medicul trebuie se isi informeze pacientul cu privire la tipurile de tratament pe care acesta le are la dispozitie, la exercitiile fizice permise, schimbarile de dieta si stil de viata.
Artrita reumatoida duce la resimtirea oboselii, dureri si limitarea exercitiilor fizice. Timpul de recuperare este stabilit de medic si bolnav in urma discutiilor, avandu-se in vedere:
- Simtomatologia grava necesita perioade lungi de tratament
- Planificarea riguroasa a programului zilnic
- Activitatea se dozeaza pe masura posibilitatilor
- Pacientul este sfatuit sa nu se simta prost daca nu poate savarsi o activitate
- Odihna excesiva duce la anchilozarea articulatiilor si nu este recomandata.
Activitatile care suprasoliciteaza articulatiile trebuie evitate, iar pacientul trebuie sa gaseasca metode practice de inlaturare a durerii resimtite. Durerile articulare pot fi ameliorate prin:
- Impachetarea mainilor in ceara calduta
- Bai si dusuri fierbinti
- Paturile electrice in timpul somului.
In cazul durerilor mari se recomanda utilizarea atelelor pentru prevenirea si reducerea deformarilor articulare, iar carjele, bastoanele si cadrul ajutator reduc intensitatea durerii si ajuta la imbunatatirea capacitatii de miscare.
Miscarea ajuta la pastrarea tonusului muscular si la flexibilitate, imbunatatind starea de sanatate. Exercitiul fizic imbunatateste functionalitatea articulara si se recomanda intinderile, intarirea si calirea articulatiilor, ridicarea de greutati, inotul si ciclismul sau mersul pe jos ajuta la imbunatatirea calitatii vietii.
Pentru pacientii cu artrita reumatoida se recomanda dieta bazata pe cantitati mici de grasimi saturate, sare, colesterol si cantitati mai mari de fibre si carbohidrati. Cum multi bolnavi nu se pot misca si nu pot face cumparaturi, acestia vor avea dificultati in stabilirea unei diete echilibrate si sanatoase. Pacientul trebuie sa aiba un aport normal de vitamina D si calciu, care ajuta la combaterea osteoporozei. Pacientii care sufera de obezitate ar trebui sa renunte la kilogramele in plus cu ajutorul dietei stabilite impreuna cu medicul.
Pacientii cu artrita reumatoida necesita si tratamente medicamentoase, scopul acestora fiind:
- Reducerea durerilor
- Reducerea inflamatiei
- Imbunatatirea functionalitatii articulare
- Prevenirea distrugerii deformatiilor articulare
- Prevenirea instalarii handicapurilor articulare permanente
- Imbunatatirea calitatii vietii.
La cel mult trei luni de la diagnosticarea finala a bolii se recurge la administrarea antireumatoidelor in vederea incetinirii bolii. Medicamentele uzuale sunt cele sintetice si cele de natura biologica.
Antiinflamatoarele nesteroidiene, corticosteroizii atenueaza durerile, inflamatia si redoarea articulatiilor.
Tratamentul chirurgical
Chirurgia este utilizata pentru a usura suferintele bolnavului si pentru a reda functionalitatea articulatiilor afectate de boala. Chirurgia reprezinta ultima solutie in cazul in care medicatia nu are niciun efect. Protezarea articulara (artroplastia) reprezinta operatia care poate avea loc la mai multe articulatii din organism si succesul sau depinde de tipul articulatiei inlocuite prin intermediul chirurgiei.
Pentru pacientul care sufera de artrita severa se recurge la:
- Chirurgica incheieturii si a mainii
- Atroscopia ce indeparteaza tesutul necrozat sau inflamat al articulatiei
- Sinovectomia – indepartarea tesutului inflamat
- Artroplastia la nivelul soldului si genunchiului
- Fuziunea membrelor cervicale – trateaza durerile de la nivelul gatului si tulburarile de natura neurologica
- Rezectia capetelor metatarsiene in cazul piciorului pentru indepartarea osului deformat.
Chirurgia reuseste aproape in fiecare caz sa redea functionalitatea totala a articulatiei la bolnavii care sufera de artrita severa. Chirurgia si protezarea refac mobilitatea articulatiilor afectate in asa fel incat bolnavul sa isi reia activitatile fizice obisnuite. Inainte de luarea deciziei in privinta metodei de tratament urmate, bolnavul ar trebui sa discute cu un specialist pentru a afla toate informatiile necesare in vederea alegerii celui mai bun tratament.
Tratament aditional
Pe langa metodele deja cunoscute, artrita reumatoida poate fi tratata si prin intermediul:
- Fizioterapiei – imbunatatirea functionalitatii articulare
- Ergoterapiei – mentinerea mobilitatii articulare bune
- Produselor care reduc stresul asupra articulatiilor si imbunatatesc efectuarea ativitatilor zilnice
- Modificarilor de natura comportamentala care reduc stresul si durerile
- Consilierii pacientilor.
Tratament alternativ
Pe langa medicina traditionala, bolnavii de artrita reumatoida apeleaza si la metode complementare de tratament:
- Acupunctura
- Masaj
- Stimularea nervoasa electrica transcutanata.
- Suplimentele alimentare si vegetale sunt recomandate dupa efectarea unei vizite la medicul specialist.
- Pentru un numar de bolnavi, plante precum ghimbirul si uleiurile de peste pot ajuta la imbunatatirea simptomatologiei artritei
- Glucozamina ajuta la usurarea durerilor articulare.
Coloana Prosoba este un dispozitiv inventat recent care filtreaza sangele, in asa fel incat sa elimine proteinele care au rol in afectiunile articulare. Acest tip de tratament se face o data pe saptamana timp de 12 saptamani, iar efectul lor asupra organismului nu sunt inca intelese pe deplin.
Prevenire
Nu se cunosc metode de prevenire a bolii pentru ca nici cauzele exacte ale aparitiei acesteia nu sunt cunoscute. Medicamentele eficiente si schimbarea stilului de viata tin artrita reumatoida sub control. Pacientul poate doar ca, dupa stabilirea diagnosticului, sa urmeze tratamentul si sa controleze boala. Cauzele aparitiei bolii sunt inca cercetate, iar metodele de profilaxie vor putea fi dezvaluite numai cand modul in care actioneaza sistemul imunitar asupra articulatiilor va fi dezvaluit.