Câteva simptome care te pot ajuta să depistezi astmul bronșic la copii

0
545
1-astmul-bronsic-la-copii

Astmul bronșic este destul de frecvent în cazul copiilor, reprezentând principala boală cronică a copilăriei, ce ocupă o pondere de 25%. Neglijat, poate cauza bronhopatie (insuficiență respiratorie) adultului de maine. Medicii recomandă tratarea imediată a bolii, deoarece consecințele, nu neapărat imediate, vor afecta sănătatea individului matur pe tot parcursul vieții.

Ce este astmul bronșic?

Termenul de astm s-a format de la cuvântul grecesc „asthma” care înseamnă, de fapt, greutate, indispoziție sau jenă în respirație. Cuvântul era folosit încă de pe vremea poetului Homer, mai precis în epopeea „Iliada”.

Despre astmul bronșic, asa cum sună definiția Organizației Mondiale a Sănătății, din anul 1974, spunem că este „o afecțiune care se traduce prin criza de dispnee paroxistică expiratorie (jena respiratorie), declanșată de diferiți agenți, sau de efort, însoțită de semne clinice de obstrucție, total sau parțial reversibile între crize”.

Astmul bronșic la copii

2-astmul-la-copii

La copii, astmul bronșic acționează ca un sindrom obstructiv expirator, ce poate recidiva oricând, cu o expirație mai mult decât greoaie și tuse seacă la început, și în cele din urmă, productivă. De asemenea, cand ne referim la incidența bolii, trebuie să menționăm faptul că aceasta variază la copii, între 1% si 7% din cazuri. La nou-născuți, cauza fiind alergia.

După unii cercetători din domeniul medicinei de gen, s-a constatat că fiecare al cincilea copil prezintă respirație greoaie la un moment dat, mai exact în primul sau în primii ani de viață. Numai unul din 20 de copii vor prezenta episoade recurente de respirație greoaie, recunoscute ulterior ca fiind declanșate de astmul bronșic. Cu toate acestea, debutul astmului are loc în primii 10 ani de viață în 30% din cazuri. Riscul poate crește semnificativ numai dacă prima bronșiolită acută survine ulterior.

Astmul bronșic – Factori de risc la copii

3-infectii-respiratorii-la-copii

Factorii de risc la copiii care prezintă episoade respiratorii cu repetiție, cel putin de trei ori pe an, sunt de doua feluri: „terenul atopic” și „factorii favorizanți ai infecțiilor respiratorii”. Mai simplu, terenul atopic reprezintă antecedentele alergice personale (alimentare sau cutanate), familiale, etc.

Factorii favorizanți ai infecțiilor respiratorii sunt reprezentați de:

  • Tabagismul pasiv (în 80% din cazurile cu părinți fumători, acesta este unul dintre cauzele bronșiolitei la copii)
  • Deficitele imunitare
  • Lipsa de fier în organism
  • Igiena necorespunzătoare
  • Context defavorabil.

Alergiile alimentare pot agrava astmul?

4-alergii-alimentare

Simptomele ce anunță o alergie apar chiar din primele luni de viață. Acestea vizează în primul rând pielea și sistemul digestiv și se pot manifesta foarte violent. Dacă se observă aceleași simptome la copii, se pune problema unui mecanism alergic. În plus se recomandă consultarea unui medic de îndată.

Citește și:  Fumatul are un impact negativ asupra copiilor – Află cât de rău le faci propriilor copii dacă fumezi

Copiii care suferă de astm bronșic pot prezenta și modificări din punct de vedere comportamental. Aceștia sunt mult mai sensibili la mediul înconjurător, cu atât mai mult cu cât cauza alergiei lor poate fi reprezentată de factorii externi. Se poate pune în discuție, de asemenea, și problema unor alergii provocate de alimente.

În astmul bronșic produs de alergiile alimentare, ar trebui evitate produsele respective. De obicei, aceste produse sunt:

  • Ouăle
  • Laptele de vacă
  • Făinoasele.

Este imperios necesar ca tratamentul medicamentos să fie ales de medici, după o consultație. Este contraindicat ca părinții sau alte persoane neavizate să decidă tratarea copilului.

Vaccinurile microbiene pot bloca recidivarea bolii, dar trebuie recomandate de un medic. Astfel copilul va beneficia de protecție prin imunizare, în funcție de predispoziții sau gravitatea astmului.

Acarienii sunt responsabili de astm

5-alergie-la-polen-la-copii

Referindu-ne la astmul bronșic, trebuie să punctăm și sensibilitatea copilului la acarieni (praful de casă), părul de animale și în special la polen. De cele mai multe ori:

  • Copiii strănută
  • Le apar la nivelul pielii tot felul de pete, mâncărimi, iritații, etc.

Tocmai de accea, este nevoie de un tratament preventiv, și implicit, evitarea elementelor care provoacă alergiile. De cele mai multe ori, părinților le este indicat să-și schimbe locuințele, în cazul în care, blocul în care locuiesc este expus condițiilor formării prafului.

Umiditatea și mucegaiul pot agrava astmul! Și evitarea umezelii este importantă, căci aerul uscat și curat previne formarea acarienilor.

În ceea ce privește părul de animale, înlăturați-l cu atenție, ca nu cumva să-l răspândiți prin toată casa. Nu se recomandă creșterea unui câine, a unei pisici în cadrul locuinței. Apoi, puteți scoate și ghivecele din apartament, cel puțin pe timpul verii, din cauza faptului că acestea pot facilita apariția mucegaiului. În timpul lunilor iulie, august, septembrie, condițiile meteorologice favorizează acest lucru.

Alți factori declanșatori ai astmului bronșic la copii

6-dermatita

Un studiu efectuat la Geneva relevă faptul că 25% din copii se pot îmbolnăvi de astm juvenil prin dermatită (o inflamație a pielii). Cercetătorii americani au arătat că în același procentaj, copiii pot prezenta așa numita rino-conjunctivită polenică, adică au alergie la polen. Toate acestea sunt influențate, desigur, de mediul extern: locul de joacă, școală, spațiul familial, etc.

Unul dintre riscurile majore la care un copil, îndeosebi un nou-născut este predispus poate fi așadar, astmul bronșic. În nenumarate dăți, medicii au recomandat părinților să fie mult mai atenți unde dorm și unde se joacă copiii lor.

Acest sindrom are și o natură biologică, genetică. Oricum, mai bine prevenim, decât să tratăm.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.