Bacteria Staphylococcus aureus – boli frecvente, remedii

0
3948
Bacteria Staphylococcus aureus - boli frecvente, remedii

Stafilococii sunt un grup de bacterii care determina aparitia unui numar foarte mare de afectiuni, ca rezultat al infectarii diferitelor tesuturi ale organismului uman. Infectiile stafilococice pot varia ca  gravitate, de la cele moderate, care nu necesita tratament, pana la cele severe, care pot fi potential fatale.

Numele de stafilococ provine de la cuvantul grecesc “staphyle” – ciorchine si “kokkos”- insemnand “mure”, facand referire la forma bacteriei. Stafilococii sunt coci (bacterii cu forma sferica) gram pozitivi (pusi in evidenta printr-o tehnica de colorare numita “coloratie gram”), anaerobi si, de cele mai multe ori, neincapsulati.

In prezent, exista peste 30 de tipuri diferite de stafilococi, care pot produce infectii, insa cele mai multe cazuri sunt date de infectarea cu stafilococul auriu (Staphylococcus aureus), denumit asa deoarece niste carotenoide (pigmenti) ii confera culoarea specifica. Aceste bacterii exista, in mod normal, la nivelul nasului, al pielii si al gatului, la aproximativ 15-30%  dintre oamenii sanatosi si, in procent de 25%, in randul personalului medical.

In majoritatea cazurilor, stafilococul nu produce si boala, ci va determina o lezare a tegumentelor sau a tesuturilor, creand posibilitatea patrunderii altor microorganisme si determinand aparitia afectiunilor. Staphylococcus aureus are o mare capacitate de a da mutanti rezistenti la antibiotice, de aceea este responsabil de aparitia celor mai multe infectii intracontinentali.

Persoanele cu risc crescut de infectare cu Staphylococcus aureus

In momentul de fata, oricine poate fi infectat cu stafilococul auriu, chiar daca exista un anumit grup de persoane cu un risc mult mai crescut, aici incluzand nou-nascutii, mamele care alapteaza si persoanele cu afectiuni precum diabet, cancere, boli vasculare si pulmonare.

Pe langa acestia, mai pot fi adaugate si persoanele dependente de droguri, cu rani tegumentare, catetere intravenoase, incizii chirurgicale si cei care au un sistem imunitar extrem de slabit, fie din cauza altor maladii, fie din cauza medicatiei care supreseaza sistemul imunitar.

Infectiile cu bacteria Staphylococcus aureus sunt contagioase pana cand boala este tratata si rezolvata, astfel ca un contact direct cu o persoana sau cu o rana infectata, cu lame de ras, bandaje, forfecute etc. reprezinta o cale frecventa de transmitere. Sarutul,  imbratisatul nu cresc riscul dobandirii infectiei, decat daca presupun contactul direct cu zona infectata.

Semne si simptome ale infectiei cu stafilococul auriu

Afectiunile stafilococice ale pielii sunt caracterizate prin colectarea localizata a puroiului in zona respectiva, fenomen cunoscut si sub denumirea de abces sau furuncul, in functie de tipul de leziune care este prezent.

Zona afectata este rosiatica, inflamata si extrem de dureroasa, necesitand, de regula, drenarea. Atunci cand bacteria este prezenta in sange (fenomen cunoscut ca bacteriemie sau sepsis) poate duce la aparitia febrei, a frisoanelor si a scaderii tensiunii arteriale.

Staphylococcus aureus

Tipuri de afectiuni cauzate de stafilococul auriu

  • Infectiile cutanate (cele localizate la nivelul pielii) sunt cel mai des intalnite. Acestea pot progresa rapid catre impetigo (aparitia de cruste la nivelul pielii) sau chiar a celulitei (inflamarea straturilor profunde ale pielii si a tesutului conjunctiv de sub piele, ducand la inflamarea si inrosirea zonei afectate). In situatii rare pot aparea complicatii severe, asa cum este cea care poarta numele de “sindromul pielii oparite”.
  • In cazul femeilor care alapteaza, infectia cu aceasta bacterie poate duce la  aparitia mastitei (inflamatia sanilor) sau la aparitia abceselor, care se pot sparge, avand drept consecinta eliminarea de stafilococi in laptele matern.
  • Daca stafilococul ajunge in sange si la organele interne, poate declansa o serie de efecte grave, chiar letale, precum sepsisul si bacteriemia – manifestate prin colaps circulator, soc cardio-vascular. Pneumonia data de stafilococi afecteaza predominant persoanele cu afectiuni pulmonare subiacente, in timp ce infectarea valvelor inimii – maladie cunoscuta ca endocardita – poate genera infract miocardic.
  • Diseminarea bacteriei la nivelul sistemului osos provoaca o inflamatie severa, cunoscuta sub denumirea de osteomielita. Chiar daca nu sunt afectiuni des intalnite, corioamniotita si sepsisul neonatal pot fi provocate de catre grupul B al stafilococilor si sunt contagioase. Pentru ca puroiul contine o cantitate foarte mare de stafilococi este necesara mentinerea unei igiene stricte si spalarea mainilor dupa ingrijirea unei astfel de plagi infectate.
  • Contaminarea cu bacteria Staphylococcus aureus prin intermediul alimentatiei este foarte severa si este cauzata de ingerarea alimentelor contaminate cu toxinele produse de catre stafilococ, simptomele aparand in decursul a una, maximum sase ore de la ingerare. Alimentele cu cel mai mare risc din acest punct de vedere sunt carnea si cremele pentru prajituri. In bacteriologia alimentara se subliniaza ca principalele cauze ale contaminarii alimentelor sunt igiena deficitara, in cazul transportului alimentelor, o conservare incorecta (decongelare – recongelare, temperaturi nepotrivite pentru pastrarea alimentelor). Sindromul de soc toxic cauzat de infectarea cu stafilococ este determinat de toxinele secretate si se manifesta prin febra, diaree, greata, varsaturi, dureri musculare si scaderea tensiunii arteriale.
Citește și:  Calciu - mineralul esential pentru organism

Tratamentul infectiilor cu bacteria Staphylococcus aureus

  • Pentru infectiile cutanate minore se foloseste, in general, un antibiotic sub forma de unguent, care se poate elibera si fara prescriptie medicala. In unele cazuri sunt prescrise antibiotice orale, iar abcesele si furunculele sunt drenate. Afectiunile care pun in pericol viata sunt tratate cu  antibiotice administrate intravenos, alegerea unui anumit tip fiind determinata de rezulatele culturilor si de natura tipului de stafilococi.
  • Mai multe studii clinice au pus in evidenta ca celulele bacteriei Staphylococcus aureus si Escherichia coli pot fi distruse de uleiul esential extras din arborele de ceai, care contine anumiti compusi care ataca membrana celulara a bacteriilor. Dintr-un grup de pacienti tratati cu ulei esential de Melaleuca alternifolia (Arborele de ceai), o treime s-au vindecat, in timp ce, din grupul tratat conventional (cu antibiotice), numai 13% au raspuns la tratament.
  • Un studiu din 2011 a aratat ca prezenta bacteriei Staphylococcus aureus la nivelul nasului se diminueaza la jumatate, in cazul consumului regulat de ceai cald sau cafea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.