Afla care sunt beneficiile consumului de sfecla si proprietatile terapeutice ale sucului de sfecla rosie

0
277
Afla care sunt beneficiile consumului de sfecla si proprietatile terapeutice ale sucului de sfecla rosie

Consumul de sfecla prezinta o multime de beneficii pentru organismul uman. Aceasta planta este foarte nutritiva si este raspandita in intreaga lume, fie chiar si sub forma sfeclei de zahar sau a sfeclei rosii. Daca prima dintre ele este utilizata pentru extragerea zaharului, cea dea doua poate fi mancata cruda sau gatita in mai multe modalitati. In trecut, grecii si romanii utilizau sfecla rosie ca remediu impotriva febrei, iar planta era la mare pret, fiind asociata zeului Apollo.

Despre proprietatile terapeutice ale sfeclei se stie de foarte mult timp, inca din vremurile indepartate

  • Sfecla rosie contine foarte mult fier, aproape aceeasi cantitate ce se gaseste in usturoi. De asemenea, fierul este integrat mai usor in organismele noastre datorita prezentei vitaminei C din sfecla.
  • Cuprul din aceasta planta incetineste procesul de albire a parului, impiedica problemele pancreatice si accelereaza vindecarea fracturilor si a ranilor.
  • In plus, zincul din sfecla rosie ajuta la imbunatatirea organelor de reproducere, dar este benefic si pentru ca elimina posibilitatea aparitia cosurilor si a furunculilor. Zincul asigura si o sanatate a unghiilor iar lipsa lui sau prezenta in cantitati insuficiente are repercursiuni asupra vederii.
  • Manganul ce se gaseste din belsug in sfecla rosie are un rol protector asupra ficatului, reduce cantitatea de zahar din sange si actioneaza impotriva sclerozei.
  • Iodul ajuta la un metabolism mai rapid si incetineste imbatranirea organismului.
  • Celuloza prezenta atat in sfecla rosie, cat si in cea de zahar este benefica intrucat ajuta la curele de slabire si imbunatateste activitatea sistemului digestiv.
  • Desi substantele din sfecla bogate in vitamine nu sunt eliminate odata cu fierberea legumei, este recomandat sa consumati acest aliment in stare cruda, fie ca suc, fie in diferite salate. Cu toate acestea, daca doriti sa-l utilizati dupa ce l-ati fiert, nu exista contraindicatii.

Nu aveti nevoie decat de 2 kg de sfecla pentru a obtine o cantitate de suc pentru patru zile. Acesta poate fi pastrat la frigider, insa trebuie sa-l consumati dupa ce-l lasati cateva minute sa ajunga la temperatura camerei. Printre proprietatile sucului de sfecla rosie se numara si intarirea sistemului imunitar, tratarea gripei, racelii si a constipatiei, dar si reglarea tensiunii arteriale.

sucul de sfecla rosie

De asemenea, el este utilizat si pentru tratamentul celor bolnavi de cancer. In afara de aceste intrebuintari, acest suc este recomandat si pentru starnirea apetitului de mancare si pentru scaderea efectelor radiatiilor asupra oamenilor. Alternativ, se poate consuma si sfecla rosie cruda pentru aceleasi motive.

Citește și:  Varza fermentată și acidul lactic – Beneficii pentru sănătate

De cealalta parte, sucul de sfecla de zahar actioneaza ca un stimulent asupra memoriei si ca un reglator al fluxului de sange din creier. In plus, a fost dovedit stiintific faptul ca boli crunte precum dementa pot fi prevenite daca se consuma o cantitate suficienta de suc din aceasta leguma. Printre alte plante care prezinta aceleasi efecte pentru organism sunt varza, dar si telina.

Elementele nutritive continute de sfecla de zahar opresc dilatarea vaselor de sange o data cu imbatranirea. Astfel, oxigenul si sangele vor continua sa fie pompate cum trebuie si nu vor exista probleme ca sa se ajunga la o deficienta in acest sens.

De asemenea, sfecla rosie este recomandata si pentru femeile insarcinate, pentru ca leguma actioneaza in sens pozitiv, permitand dezvoltarea corespunzatoare a copilului. Elementele nutritive din aceasta planta ajuta la formarea tesuturilor si previn eventualele probleme de crestere ale pruncului.

Daca doriti sa cumparati sfecla rosie, trebuie sa evitati acele legume ce prezinta zgarieturi sau pete, ori sunt mult prea moi, intrucat sunt toate premizele ca acestea sa fie stricate sau prea vechi. Dupa ce le-ati cumparat trebuie sa le puneti la frigider inainte de a le spala. Dupa cateva saptamani, le puteti scoate si le puteti gati cum doriti. In prealabil insa, curatati-o cum trebuie, fara insa a-i lua si coaja. O fierbeti pentru aproximativ o ora si apoi o folositi fie in supe, fie in salate sau in alte mancaruri. In cazul in care le congelati, este indicat sa le inmuiati putin inainte de a le folosi in alimentatie. Eventual, puteti utiliza si putin suc de lamaie, pentru a-i da un gust mai bun.

Dupa cum am vazut si mai sus, sfecla (atat cea rosie, cat si cea de zahar) este foarte buna pentru scaderea nivelului colesterolului, dar si pentru afectiunile sistemului osos, pentru cure de slabire si pentru problemele respiratorii. In afara de aceste intrebuintari, ea este folosita cu succes si in diverse salate, supe sau alte mancaruri, in special datorita gustului sau bun si a proprietatilor terapeutice. Daca doriti sa o consumati sub forma de suc, trebuie sa stiti ca atat sfecla rosie, cat si cea de zahar actioneaza atat pentru stimularea memoriei, cat si pentru prevenirea cancerului sau a diferitelor boli circulatorii. Sfecla este recomandata tuturor oamenilor, atat in stare cruda, cat si sub forma de suc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.