
Prazul este o legumă care se poate consuma în sezonul rece, ea fiind vândută în piețe toamna, când ajunge la maturitate. Gustul sau este plăcut, iar proprietățile sale terapeutice excelente. De la praz se consumă partea albă dar și cea verde deoarece ambele sunt bogate în elemente nutritive, minerale și vitamine.
Din punct de vedere nutrițional și medicinal, prazul este un ,,adevărat elixir˝ pentru sănătatea organismului având în vedere numeroasele elemente active pe care le conține și din care fac parte: vitaminele (A, B, C, H), manganul, sodiul, siliciul, potasiul, calciul, magneziul, acidul folic, fosforul, hidrații de carbon, celuloza, zahărul, amidonul, acizii organici, fibrele și apa.
Prazul are un conținut caloric scăzut, de 22 calorii la 100 gr, este sărac în grăsimi, are efect diuretic, conține multă apă, în concluzie ajută în dietele pentru scăderea în greutate. Prazul este numit și ,,ceapa gurmandului˝, el poate înlocui ceapa și chiar este mai plăcut la gust și mai puțin iute decât aceasta.
Prazul poate fi utilizat în scop medicinal, se poate amesteca cu miere și folosi în tratamentul multor afecțiuni și boli. Conține multe fibre, de aceea ajută digestia, previne bolile de colon, combate constipația, flatulența, flora intestinală periculoasă și viermii intestinali. Ajută la secreția salivară și gastrică, îmbunătățește funcția ficatului, a vezicii biliare, contribuie la normalizarea metabolismului, vindecă anemia.
Prazul este benefic pentru memorie, concentrare, buna funcționare a sistemului nervos deoarece conține magneziu, fosfor, acid folic. Are proprietăți antiinflamatorii și de eliminare a infecțiilor, astfel ajută în prevenirea și tratamentul multor afecțiuni ale tractului urinar sau de tip inflamatoriu. Normalizează activitatea vezicii urinare, distruge microbii, ajută în cazuri de gută și artrită, scade nivelul de colesterol din sânge, combate ateroscleroza, previne îmbătrânirea prematură a organismului prin conținutul de substanțe antioxidante ce opresc atacul nociv al radicalilor liberi.
Este o legumă recomandată pacienților care suferă de reumatism, anemie, dispepsie, afecțiuni hepatice, insuficiență urinară, cistită, obezitate, dureri cardiace, tuse, faringită, obezitate, constipație, afecțiuni al căilor urinare și ale tractului respirator.
Prazul este bun și pentru sănătatea ochilor deoarece are substanțe benefice pentru ochi și anume: carotenoide, luteină și zeaxatină. Cei care au probleme cu vederea pot consuma această legumă sub formă de salate asezonate cu puțin ulei de măsline.
Pentru uz extern, în diferite tratamente, pot fi utilizate cataplasme umezite cu suc de praz. Sunt recomandate pentru vindecraea bolilor inflamatorii ale urechilor, se aplică bucățele de tifon umezite cu suc de praz în ureche. De asemenea, prazul ajută la vindecarea înțepăturilor de insecte – de albine, țânțari – ameliorează senzația de durere și aspectul roșu al iritației. Prazul amestecat cu miere poate ajuta la vindecarea ulcerațiilor cutanate, a abceselor, umflăturilor, eczemelor, furunculelor și altor afecțiuni de acest gen.
Este bun și pentru ten, elimină roșeața, anumite pete de pe față, ameliorează acneea. Se folosesc frunzele de praz sub formă de mască cosmetică, dar în prealabil trebuie fierte timp de cel mult jumătate de oră în apă.
Sucul din praz
Sucul de praz se prepară cu ajutorul storcătorului de fructe și legume și se bea în catitate mică (doar 100 ml) pe stomacul gol. Are efect laxativ, ajută la eliminarea acidului uric din organism, în tratamentul litiazei urinare, a anemiei, racelii, diabetului, cancerului de ficat, constipației și altor afecțiuni.
Salata din praz
Se folosesc următoarele ingrediente:
- un praz mare
- un ardei gras
- ulei de măsline
- o lămâie
- o legătură de pătrunjel
- condimente (sare, piper).
Mod de preparare: se spală prazul și ardeiul gras sub jet de apă, apoi se taie prazul rondele subțiri, iar ardeiul în șuvițe înguste și se pun aceste ingrediente într-un bol special pentru salată; se adaugă patrunjelul proaspăt taiat mărunt, se adaugă puțin ulei de măsline, zeama de la lămâie și condimentele (sarea și piperul după gust).