Bicicleta eliptica sau aparatul eliptic reprezinta un aparat la moda pentru cei pasionati de fitness sau pentru cei care doresc sa exerseze acasa. Acest aparat de fitness se gaseste acum la scara larga la salile de antrenamente si poate fi folosit chiar si de persoanele care au avut accidente. Aceste aparate nu streseaza tendoanele si articulatiile, scazand si riscul accidentelor de antrenament. Aceste aparate ofera exersarea tuturor grupelor de muschi prin intermediul unor exercitii care simuleaza mersul pe scari, alergatul sau jogging-ul, putand ajuta si la exercitiile cardio. Rezistenta, ritmul si viteza exercitiului pot fi stabilite de utilizator, astfel ca aparatul se dovedeste si flexibil.
Bicicleta eliptica si-a facut aparitia pe scena intretinerii fizice in anii `90, exersand fie partea de sus si cea de jos a corpului, fie doar partea inferioara a acestuia. Aceste aparate pot fi folosite fara a necesita curent electric, folosind puterea miscarilor generate de utilizator, sau pot necesita programe alimentate electric.
Beneficiile bicicletei electrice
Bicicleta eliptica este similara bandei de alergat pentru ca exerseaza in aceeasi masura muschii picioarelor si inima. Studiile de specialitate arata ca numarul de calorii ars la lucrul pe bicicleta este asemanator cu cel de la banda de alergare, singura diferenta fiind ca exercitiul la banda de alergare pune presiune pe ligamente si articulatii. Modificarea tensiunii pe bicicleta eliptica poate duce la exersarea mai multor grupe de muschi, si, cu cat pasii efectuati pe aparat sunt mai mari, cu atat mai multe calorii vor fi consumate. Pe deasupra, utilizatorul nu va simti nicio diferenta in termen de efort fizic.
Pentru persoanele care au probleme la articulatiile genunchilor, aparatul eliptic se dovedeste a fi un mod perfect de exersare. Multe persoane care folosesc astfel de aparate pentru exercitiile zilnice sau pentru antrenamentele cardio nu mai doresc sa faca si alte tipuri de exercitii.
Exercitiile realizate la acest aparat lasa impresia ca toti muschii corpului au fost lucrati bine intr-un timp mai scurt, iar daca sunt folosite si barele de sus ale aparatului se vor exersa mai bine si muschii mainilor. Antrenamentul la aparatul eliptic ajuta foarte mult la tonifiere si fitness si, mai mult de atat, ajuta mult si la pierderea in greutate.
In cazul in care tintiti un antrenament specific muschilor picioarelor pentru competitii de atletism sau maratoane, veti avea nevoie de banda de alergat, pentru ca aceasta exerseaza mult mai bine muschii. Daca tinta d-voastra sunt muschii bine definiti, se recomanda folosirea altor aparate sau ridicarea de greutati, bicicleta eliptica neavand efect in vederea cresterii masei musculare.
Pentru a avea parte de o sedinta de antrenament care se puna in miscare toate grupele musculare, este recomandata folosirea bicicletei eliptice impreuna cu greutatile sau aparatele speciale.
Unul dintre efectele negative ale bicicletei eliptice, care pentru persoanele cu probleme la nivelul articulatiilor picioarelor reprezinta un punct forte, este ca pentru persoanele ce nu prezinta niciun fel de problema la nivelul genunchilor, exercitiul nu are impact. Genunchii au nevoie de exersare pentru ca celulele osoase noi sa se poate forma, ceea ce nu se intampla in urma antrenamentelor cu bicicleta eliptica.
Daca aparatul este folosit fara barele pentru maini, utilizatorul isi poate imbunatati echilibrul si miscarile motoare. In pozitia aceasta, care este mult mai tensionata, muschii sunt tinuti in tensiune constanta si ajuta la o postura mai echilibrata. Persoanele care incep sa lucreze la bicicleta eliptica nu ar trebui sa faca exercitii fara a se ajuta de barele de maini, pentru ca pot cadea si se pot lovi.
Tipuri de exercitii
Utilizatorul bicicletei eliptice se afla de obicei in pozitia in picioare si cu spatele drept. Din aceasta pozitie sunt incepute toate exercitiile pentru acest aparat. Incheieturile, genunchii si soldurile sunt aliniate in asa fel incat greutatea sa fie distribuita intre calcaie si degetele de la picioare. Utilizatorul incepe o miscare relaxata si controlata, facand pasi inainte sau inapoi, miscand picioarele cat mai natural. La exercitiile in care se folosesc si mainile, barele actioneaza drept parghii care calibreaza efortul sustinut de muschii mainilor cu cel sustinut de muschii picioarelor.