Cum se definește bioritmul și care sunt avantajele autocunoașterii

0
347
Cum se definește bioritmul și care sunt avantajele autocunoașterii

Bioritmul este o notiune pe care o revendica deopotriva oamenii de stiinta (biologi, psihologi, matematicieni), pe de o parte, si astrologii, maestrii spirituali, bioenergoterapeutii, pe de alta parte.

Si unii si altii pornesc de la un adevar, acela ca, in univers, totul se supune ritmurilor: succesiunea anotimpurilor, a zilelor si a noptilor, fazele lunii, fluxul si refluxul, rasaritul si apusul etc. In 1904, medicul si psihologul austriac Hermann Swoboda, a evidentiat existenta unui ciclu fizic, de 23 de zile, si a unuia emotional, de 28 de zile. Cam in aceeasi perioada, la Berlin, biologul Wilhelm Fliess ajunge la aproximativ aceleasi concluzii.

Abia in 1920, Alfred Teltscher, profesor la Insbruck, mentioneaza si un ciclu intelectual (pe baza observatiilor asupra comportamentului studentilor sai), de 33 de zile. In 1934, matematicianul Alfred Judt a publicat niste tabele de calcul care permiteau determinarea mai usoara a bioritmului, metoda imbunatatita de un alt matematician, austriacul Hans Frueh, care a pus la punct reprezentarea grafica a bioritmurilor, prin curbe sinusoidale.

Calcularea ritmului biologic (bioritmul) permite cunoasterea, in avans, a fluctuatiilor interioare, a zilelor favorabile, de care sa profitam si in care sa trecem la actiune pentru a reusi in proiectele noastre, sau a zilelor mai putin favorabile, astfel incat sa ne putem adapta si chiar sa evitam anumite riscuri sau esecuri.

Asadar, bioritmia (stiinta bioritmului) ne invata ca exista trei cicluri ritmice care ne guverneaza existenta: fizic (23 de zile), emotiv (28 de zile), intelectual (33 de zile).

Intr-o reprezentare grafica, pe axa orizontala, sunt inscrise zilele, iar pe cea verticala, predispozitiile noatre fizice, psihice si intelectuale. La nastere, cele trei cicluri au valoarea zero. Dat fiind ca fiecare bioritm are o durata diferita, forma noastra generala, la un moment dat, va depinde de relatia dintre cele trei curbe ale graficului.

Bioritmul fizic este cel care aduce informatii despre vitalitatea noastra, despre creativitate si combativitate, despre increderea in sine, despre capacitatea de a rabda si de a rezista. Cand valorile acestui bioritm sunt ridicate, ne simtim in forma, plini de energie, vigurosi, iar efortul fizic pare mult mai usor de indurat.

In aceste perioade suntem, de asemenea, mai rezistenti la microbi si virusi. Cand curba se situeaza in partea inferioara a graficului, este vorba de acele perioade in care obosim mai repede, avem mai putina rabdare, avem mai multa nevoie de odihna si, in general, suntem mai vulnerabili.

bioritmul

Perioada pozitiva tine din prima zi a ciclului, pana la a 11-a si jumatate, cu energie maxima in a 6-a zi. Cand curba descendenta intersecteaza linia orizontala, sunt zile critice, de instabilitate si fragilitate, cu riscuri de accidente. Sub linie (adica sub valoarea zero), ciclul dureaza de la ziua a 12-a la a 23-a. Acum este necesara odihna, pentru ca organismul sa-si recapete puterea pierduta.

Citește și:  Se pot purta lentile de contact pe vreme caldă sau rece?

Bioritmul (ciclul) emotiv vizeaza sentimentele, energia mentala, intuitia si sensibilitatea.

De aici deriva starea de veselie, de fericire, simtul umorului sau, dimpotriva, nervozitatea. Cand valorile bioritmului emotiv sunt in partea superioara a graficului, avem tendinta de a ne manifesta optimist, de a reactiona pozitiv si constructiv. La valori scazute, suntem continuu iritati, cautam singuratatea.

Primele 14 zile sunt favorabile si au un mare impact si asupra celorlalte doua ritmuri. In ziua a15-a debuteaza faza negativa, iar in ziua 14, cand curba intersecteaza linia orizontala, exista riscul unor certuri, dispute, suntem excesiv de iritabili si chiar depresivi.

Bioritmul intelectual este asociat gandirii complexe, capacitatii de intelegere, intelepciunii, concentrarii, adaptarii. Suntem mult mai rationali cand curba graficului se gaseste in partea superioara. E o perioada in care informatia se asimileaza foarte usor. In perioada reprezentata in partea inferioara a graficului, spiritul e mai putin receptiv, avem tendinta de a ne lasa prinsi in activitati de rutina.

Trebuie profitat de primele 16 zile favorabile, pentru o mai usoara adaptare la situatii noi, care cer efort intelectual, pentru a lua decizii, pentru a incepe proiecte noi. In a doua jumatate a ciclului, sunt de preferat activitatile de rutina.

Cunoasterea bioritmului are avantaje nu numai in plan personal, pentru o mai buna autocunoastere, ci si la locul de munca, tot mai multe institutii din SUA, Japonia, Europa, apeland la astfel de informatii, pentru eficientizarea activitatii lor, facandu-si planul de munca in asa fel incat sa-i protejeze pe angajati in zilele lor critice si sa-i solicite suplimentar in fazele benefice. Mari sportivi au obtinut rezultate remarcabile atunci cand competitiile au coincis cu faza ascendenta a bioritmului lor.

Nu sunt de neglijat nici compatibilitatile intr-un cuplu, putandu-se evita disputele, in functie de predispozitiile partenerilor sau amplificand momentele de fericire, cand zilele favorabile ale celor doi coincid.

Pentru calcularea bioritmului se pot face cateva calcule, in functie de data nasterii, dar mai simplu, se poate apela la un calculator automat (pe internet), care, in cateva minute, va da toate rezultatele: zile de viata pana la momentul respectiv, locul, pe curba sinusoidala, a zilei in care se solicita calcularea si scurte interpretari ale graficului.

Constientizand aceasta realitate a fiintei noastre – existenta bioritmurilor – vom fi mai atenti la armonizarea cu fluxul de energie al universului, cu ritmurile acestuia care nu sunt separate de ale noastre, vom afla inca o data ca manifestam un tipar care este unic si irepetabil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.