Boala diareica acuta la bebelusi este o afectiune extrem de grava ce produce extrem de multe decese anual, tocmai din cauza lipsei informarii tinerilor parinti asupra gravitatii bolii. Din cauza greutatii corporale mici, bebelusii risca sa piarda foarte repede in greutate si, cel mai grav, sa se deshidrateze la nivel tisular.
In general boala diareica acuta la bebelusi trece spontan in 1 maxim 5 zile si nu exista cazuri de bebelusi care sa nu fi trecut prin aceasta boala la un moment dat al vietii lor. Cazurile grave apar atunci cand boala depaseste cele 5 zile, iar copilul nu da nici un semn de a isi remedia starea.
Boala diareica acuta la bebelusi este clasata in functie de procentul din greutate ce a fost pierdut ca urmare a aparitiei scaunelor numeroase astfel:
- usoara: cand pierderea in greutate este intre 1 – 5%;
- moderata: cand pierderea in greutate este intre 5 – 10%;
- grava: cand pierderea in greutate este de peste 10%;
Cauzele ce determina boala diareica acuta la bebelusi sunt numeroase si sunt clasate in functie de sursa infectiei care poate fi:
- bacteriana, reprezenta de bacterii ca: Shigella, Salmonella, Campylobacter, Chlostrydium dificille, Yersinia, Mycobacterium avium, vibrionul holerei Aeromonas, E – coli,;
- virala, reprezentata de virusi ca: rotavirus, astrovirus, adenovirus enterale, calicivirus, virus Norwalk. Rotavirusul fiind cel mai adesea incriminat;
- parazitara, determinata de paraziti ce colonizeaza intestinul printre care mentionam: criptosporidium, giardia, entamoeba histolitica;
- micotica: candida;
- alimentara: intoleranta la lactoza, intoleranta la gluten, sucuri naturale ce au o putere de purgatie mai accentuata;
- iatrogena: diferite medicamente ce pot provoca diareea cum ar fi fierul, dar si antibioticele ce distrug flora intestinala.
Boala diareica acuta la bebelusi trebuie sa va alarmeze atunci cand cel mic are mai mult de 8 scaune in 8 ore, acestea sunt apoase, dar isi schimba caracterul in mucoase, seroase sau chiar cu striuri sanguine. Avand in vedere ca la copilasii peste un an scaunele sunt frecvente si adesea sunt moi va trebui sa va utilizati instinctul pentru a determina daca ceva este in neregula cu cel mic.
Insa boala diareica acuta la bebelusi nu este chiar greu de observat, starea generala a celui mic este una proasta, copilasul va plange mai frecvent decat de obicei, va mima cu ajutorul corpului crampe abdominale, este foarte posibil sa va refuze alimentatia si la fel de posibil este sa faca febra. In general este bine sa va prezentati la medic de la primele simptome de boala, pentru ca starea celui mic se poate agrava rapid necesitand o interventie prompta. Cea mai mare problema, pe langa scaderea in greutate ce poate atinge cote alarmante pentru un corp atat de fragil cum este cel al unui bebelus, o reprezinta deshidratarea tisulara.
De retinut ca este foarte important ca cel mic sa fie extrem de hidratat daca prezinta diaree, insa exista cazuri in care bebelusul va refuza sa ingereze orice forma de aliment, de la apa, pana la mancarica, si atunci situatia se agraveaza. Starea de deshidratare poate avea urmari foarte grave, ducand de la leziuni cerebrale pana la decesul copilului.
Pentru a-i testa nivelul de hidratare puteti folosi metoda pliului cutanat, prinzand intre doua degete o bucatica din pielea copilasului, daca pielicica nu isi reia forma aproape imediat, atunci copilasul este deshidratat, cu cat pielea isi revine mai greu la forma initiala cu atat starea de deshidratare este mai grava. Pe langa aceasta metoda puteti observa cum cel mic plange fara lacrimi, cum ochisorii ii sunt mai mici decat de obicei si usor tulburi, cum gurita, dar si limbuta sunt uscate, de asemenea cel mic va urina de la o cantitate mica, pana la absenta urinii.
Boala diareica acuta la bebelusi duce cel mai adesea la decesul copilului tocmai printr-o stare de deshidratare masiva, parintii ce au asteptat prea mult se prezinta la medic pana cand deshidratarea este pe cale sa devina ireversibila si personalul medical este pus in situatia de a nu mai putea face nimic pentru a-l salva pe cel mic. Va recomandam sa il hidratati intens pe copilasul afectat de boala diareica acuta, iar daca acesta refuza alimentatia de orice fel sa va prezentati de urgenta la medic.
Medicul va prescrie in prima faza electroliti ce ii puteti achizitiona din farmacie, care este de retinut ca nu au rolul de a vindeca boala, ci au rolul de a reface nivelul de electroliti. Incercati sa il alimentati cu solutia de electroliti, daca o refuza prezentati-va la camera de garda unde in mod sigur veti fi internati pentru ca hidratarea trebuie facuta intravenos atunci cand cel mic refuza orice fel de alimentatie. In spital veti primi tratamentul de care are nevoie cel mic si nu amanati aceasta internare pentru ca s-ar putea sa fie prea tarziu. De asemenea nu lasati ca boala diareica acuta sa afecteze copilul mai mult de 5 zile, daca ati depasit 5 zile si diareea nu a incetat prezentati-va la medic.
Alimentatia in cazul in care copilul o accepta trebuie sa fie una usor de digerat din care trebuie sa lipseasca laptele, mazarea, varza, prunele si orice alt fruct cu putere de purgatie mare. Incercati sa il alimentati pe copilasul afectat de boala diareica acuta cu piure de banane, zeama de orez, ceai de menta, ceai de tei, ceai anticolici, piure de cartofi, orez fiert in masura in care acesta le accepta.
In cazul in care cel mic este alimentat numai cu lapte, va trebui sa ii schimbati formula de lapte cu una ce nu contine lactoza, pentru ca lactoza este cea care ii poate agrava diareea. Chiar si dupa ce bebelusul a trecut de boala diareica acuta un regim alimentar dietetic, bazat fie pe o formula de lapte fara lactoza, fie pe alimente ce nu ii grabesc aparitia scaunului, va trebui continuat inca o perioada de 5 – 10 zile.
Boala diareica acuta la bebelusi este una dintre cele mai grave afectiuni, nu o tratati cu indiferenta pentru ca s-ar putea ca riscul sa fie mult prea mare, deshidratarea nu este observata foarte usor, decat atunci cand este masiva, tocmai de aceea prezentati-va la medic, hidratati-l pe cel mic, iar daca acesta refuza nu evitati internarea in spital caci aceasta poate fi singura lui sansa de supravietuire.