Un rol important in dezvoltarea acestei boli il are sistemul imunitar insa exista si alti factori de risc pentru sanatatea gingiilor si a dintilor. In primul rand, o igiena deficitara va duce cu siguranta la aparitia gingivitelor care daca sunt netratate mentin acumularile de placa bacteriana si tartru si astfel produc boli parodontale, distrugerea dintilor si pierderea acestora. Factorii genetici sunt si ei importanti, pot predispune la inflamatii cand apar stimuli bacterieni.
Conform statisticilor realizate de cercetatori, mai mult de 30% din populatie este sensibila genetic la boli parodontale. Unii oameni pot mosteni de la parinti o serie de factori care predispun la boala si astfel gingiile lor sunt mai sensibile, mai usor afectate negativ de bacterii. Desigur in debutul bolii un rol esential il are factorul declansator si anume prezenta bateriilor care, in mod normal, ar trebui indepartate printr-o igiena corespunzatoare a cavitatii bucale spre a preveni astfel de boli.
Gingii inflamateFumatul este un factor de risc al acestei boli.
Persoanele care fumeaza trebuie sa stie ca isi distrug singuri sanatatea deoarece tabacul provoaca slabirea sistemului imunitar si astfel creste riscul de a dezvolta bacterii si infectii parodontale. Mai mult decat atat, fumatul creste riscul de cancer si in acest caz nu ne referim doar la tumori la nivelul plamanilor, dar si la alte boli grave de acest fel. Prin fumat se irita mucoasa cavitatii bucale, se impiedica sistemul imunitar sa combata eficient infectiile bacteriene. Treptat se dezvolta placa bacteriana, tartrul si creste riscul de parodontita.
Stresul, dieta dezechilibrata, tulburarile hormonale si ale sistemului imunitar contribuie la aparitia parodontozei. In prezent stresul ne afecteaza foarte tare si suntem nevoiti sa ne adaptam fizic si mental la astfel de situatii dificile. Din pacate nu toti reusim sa facem acest lucru si astfel sanatatea organismului slabeste.
Alimentatia necorespunzatoare, saraca in vitamine (B si C) dar si calciu poate duce la aparitia afectiunilor gingivale. Vitaminele mentin sanatatea gingiei, iar calciul intareste dintii. Schimbarile hormonale la femei (in timpul sarcinii, menopauzei, menstruatiei) sunt factori care duc la boli parodontale. Femeile au o anumita predispozitie usoara la boli ale gingiilor in aceste situatii si deci pot dezvolta forme de parodontita.
Anumite boli (printre care diabetul) pot afecta si sanatatea cavitatii bucale. Cei care sufera de diabet sunt predispusi la infectii gingivale si astfel la bolile parodontale. Cercetatorii au gasit o legatura semnificativa si intre psoriazis si parodontita si au concluzionat ca aceasta boala de piele poate duce la dezvolatrea unei boli parodontale grave. De asemenea, administrarea de medicamente pentru tratamentul bolilor duce la scaderea producerii de saliva care are rolul de a impiedica inmultirea bacteriilor, dezvoltarea tartrului si placii bacteriene.
Ereditatea este si ea un factor care predispune la boli ale gingiilor si la boli parodontale.
Paradontiul este numit si tesutul parodontal si este alcatuit din gingii, canale alveolare, osul alveolar, cementul dentar, ligamentele parodontale. Gingiile sunt tesuturi moi din jurul radacilor dintilor, coroanei maselelor si dintilor. Canalele alveolare reprezinta cavitatile din osul maxilarului in care se gasesc dintii. Osul alveolar inconjoara dintele si delimiteaza alveola dentara. Cementul dentar acopera radacina. Ligamentele parodontale sunt fibrele prinse de radacina dintelui si osul alveolar, cu rol in mentinerea dintelui in alveola dentara.
Simptomele bolii parodontale includ:
- Respiratia este urat mirositoare, apare halena.
- Gingii rosii si umflate – Indica o gingivita avansata, caz in care sangele de la nivelul tesutului conjunctiv slabit face ca gingiile sa fie umflate si rosii. De asemenea gingiile sunt foarte sensibile, in timpul spalatului pe dinti apare senzatia de arsura la nivelul lor.
- Sangerarea gingiilor – Aceasta poate sa apara prin simpla spalare pe dinti si este un semn al inflamatiei gingiei si deci a gingivitei.
- Pot sa apara secretii cu puroi in anumite cavitati de la nivelul gingiilor.
- Coborarea gingiei – Inflamatia gingiei incepe sa distruga marginea acesteia, dintele este dezgolit din cauza retragerii gingiei si astfel devine sensibil la rece datorita expunerii radacinii.
- Modificari succesive in pozitia dintilor, coborarea osului alveolar – Dupa ce bacteriile au distrus marginea gingiei, patrund in tesutul conjunctiv slabit, produc inflamatii si ajung la osul dintelui, il distrug treptat si astfel radacina dintelui este descoperita.
- Slabirea radacinii dintilor si pierderea acestora – Cand osul alveolar din jurul radacinii dintelui este partial distrus, apar deja traume la nivelul acestuia, miscarea dintelui, iar cand osul alveolar este complet distrus, dintele se misca destul de tare incat la un moment dat va cadea singur sau va fi extras de medicul dentist (ca solutie unica in aceasta situatie).
In cazul in care apare forma cronica a bolii, mai ales la adulti, se ajunge sigur la pierderea dintilor. Se poate intampla ca o astfel de forma agresiva a bolii sa apara si la copii, la ei fiind vorba despre factorii genetici care dezvolta inflamatii la stimulii bacterieni externi.
In situatii mai putin grave, boala se poate trata prin indepartarea placii bacteriene si a tartrului. Pacientul trebuie sa merga la stomatolog pentru o curatare dentara. Daca boala este avansata si s-a ajuns la pierderea partiala de tesut osos alveolar se impune un tratament de stopare a progresiei bolii.
Parodontita poate duce la caderea dintilor dar afecteaza si alte organe ale corpului. Bacteriile sunt raspandite in corp, se infiltreaza in vasele de sange, ajung la inima si pot provoca boli ale sistemului cardiovascular: endocardita, infectia valvei mitrale, cardiomiopatie. De asemenea, bacteriile ajung prin sange la rinichi si produc daune si la nivelul acestora.
Cercetatorii au gasit o legatura intre parodontita si bolile degenerative ale sistemului nervos, ei considera ca anumite molecule ce controleaza inflamatia sistemului nervos sunt produse de o parodontita cronica. Ei spun ca astfel de boli parodontale pot cauza anemie, deoarece se produce mai putina eritropoietina ce ajuta la formarea celulelor rosii la nivelul maduvei osoase.