Boli pulmonare cronice in timpul iernii

0
558
Boli pulmonare cronice in timpul iernii

In ultimii ani medicii specialisti au ajuns la concluzia ca 7% din populatia adulta sufera de boli pulmonare cronice nespecifice. Acestea afecteaza in special bronhiile si pot fi de mai multe tipuri.

Una dintre aceste boli este dischinezia traheobronsica ale carei simptome se aseamana cu crizele de astm.

O boala pulmonara cronica rara este asa numitul sindrom Mounier-Kuhn sau traheo-bronhomegalia. In acest caz in aproximativ 8-10 ani traheea este excesiv dilatata in diametrul ei transversal si lipsita aproape in totalitate de cartilajul de acoperire. Altfel spus tesutul ei musculo-elastic se atrofiaza si apar unghiuri ascutite, diverticuli la nivelul peretilor laterali sau o serie de pliuri transversale. Boala poate prezenta trei grade de manifestare din care cel de-al treilea este cronic si se refera la dischinezia traheobronsica.

Fibroza chistica sau ,,boala celor 65 de trandafiri” este ereditara, afecteaza grav organismul si poate provoca in multe cazuri moartea pacientului. In caile respiratorii se acumuleaza un mucus gros, lipicios, care favorizeaza dezvoltarea bacteriilor si aparitia infectiilor. Acestea duc la blocarea cailor respiratorii si dau simptome specifice de tuse cu sputa groasa, uneori sangeroasa.

De obicei aceste infectii pulmonare care apar in cazul acestei boli pot fi cauzate de anumiti germeni ce nu pot fi eliminati cu ajutorul medicamentelor antibiotice comune. Aceste infectii se trateaza in timp si pot da anumite complicatii – crize de sinuzita, de pneumonie sau bronsita, pancreatita, diabet zaharat, boli hepatice, calculi biliari, prolaps rectal, iar la barbati duc la infertilitate.

In cazuri mai rare deosebit de grave apar bronsictaziile, pneumotoraxul. Alte simptome ale bolii sunt: transpiratie excesiva, deshidratarea organismului, stare de oboseala exagerata, pierderea poftei de mancare, digestie dificila a produselor alimentare, tendinta de diaree, scaderea tensiunii arteriale, cresterea batailor inimii, slabiciune generala, uneori accident vascular si deces.

boli pulmonare iarna

Tratamentul in cazuri de fibroza chistica consta in eliminarea infectiilor pulmonare, controlul si chiar prevenirea aparitiei lor, eliminarea si drenarea mucusului sau secretiilor lipicioase din plamani, adoptarea unei diete corespunzatoare bogata in substante nutritive, prevenirea deshidratarii organismului, tratamentul blocajelor si a anumitor complicatii.

In timpul iernii numarul de pacienti cu astm bronsic creste de trei ori comparativ cu alte perioade ale anului. Conform medicilor in aceste luni cand temperatura este scazuta persoanele cu boli bronsice si pulmonare sunt mult mai vulnerabile la diferite epidemii cum sunt cele gripale, iar virusii respiratori duc la dezvoltarea hiperactivitatii brosice. Doctorii ne spun, de asemenea, ca frigul iernii duce si la o exacerbarea astmului.

Citește și:  Care este importanta fierului in organism?

Pentru imbunatatirea starii de sanatate pacientii cu astm bronsic trebuie sa urmeze anumite terapii de intretinere recomandate de cadrele medicale spre a-si consolida in acelasi timp si sistemul imunitar. Persoanele vulnerabile la aceasta boala nu trebuie sa petreaca mult timp afara la temperatura scazuta, in zilele reci, umede si cu vant puternic. Trebuie sa aiba in permanenta cu ei medicamente bronhodilatatoare si sa mearga la medic in cazul in care apar semne de agravare a astmului bronsic.

Bronsita cronica este o boala inflamatorie care ataca mucoasa si alte parti mai profunde ale arborelui bronsic. Exista si o forma de bronsita acuta, insa in cazul de fata al bronsitei cronice inflamatia se manifesta timp indelungat de doi sau mai multi ani. Este afectat tractul respirator, plamanii, bronhiile, iar principalul simptom este tusea insotita de flegma. Dupa cum am spus deja bronsita este de natura inflamatorie si pentru a fi mai clar este vorba de inflamatia la nivelul bronhiilor, a tuburilor goale ce au diametre diferite si care au rolul de a pompa aerul in plamani.

In timpul iernii cand temperatura este scazuta bronsita cronica este mai frecventa, ea apare in momentul in care tractul respirator este invadat de bacterii, virusi, fum de tigara sau aer poluat. Desi factorii agresivi sunt putini ei afecteaza pe termen lung organismul uman mai ales in lunile reci de iarna. In general bronsita cronica este cauzata si agravata de frig si de imunitatea scazuta a organismului.

In aceasta perioada corpul poate fi mai vulnerabil la diferite infectii virale si astfel virusii ataca celulele epiteliale care sunt responsabile de curatarea bronhiilor din plamani. Desi aceasta boala afecteaza milioane de fumatori din intreaga lume, totusi ea nu poate fi considerata atat de grava cum este tuberculoza, pneumonia sau cancerul pulmonar. Astazi medicii specialisti ofera metode de tratament adecvate care constau in administrarea unor medicamente, diete echilibrate, masaje, dar si anumite remedii ce tin de medicina traditionala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.