Căderea părului, o problemă delicată – Cum să ai un scalp sănătos?

0
73

Pentru a avea un păr rezistent și frumos este important ca scalpul să fie și el menținut sănătos. Aspectul părului este afectat de mulți factori, ce includ și lipsa de nutrienți, minerale, vitamine și proteine. Dacă nutrienții nu ajung la rădăcinile firelor de păr, atunci poate să apară această problemă a căderii părului. Care sunt pricipalele cauze ale căderii părului și cum ne putem menține sănătatea scalpului?

Navigare rapidă în articol:

 1. Cauzele căderii părului
 2. Cum să ai un scalp sănătos

1. Cauzele căderii părului

Principalii factori care duc la căderea părului sunt:

 • Scăderea sistemului imunitar
 • Factorii genetici și bolile endocrine
 • Infecțiile cronice din organism
 • Modificările sistemului vascular de natură patologică
 • Deficitul de minerale, vitamine și oligoelemente din organism
 • Tulburările sistemului nervos.

Inflamația foliculilor de păr

Aceasta este o altă cauză a căderii părului. Atunci când glandele sebacee devin active din cauza căldurii, secreția de sebum crește. Pe scalp există mai multe glande sebacee decât pe față.

Dacă secreția de sebum este excesivă, se dezvoltă o ciupercă – Malassezia furfur – care trăiește pe straturile superficiale ale dermului, în special pe scalp. Această ciupercă se hrănește cu sebum și se dezvoltă. Rolul ei, în mod normal, este de a proteja pielea de bacterii; dacă se dezvoltă în exces, ea secretă o enzimă numită lipază, care poate degrada sebumul și îl poate transforma în acizi grași liberi. Acești acizi sunt inflamatorii și deci vor produce inflamarea porilor scalpului.

Lipaza produce și un agent cauzator al unui miros al scalpului și în plus inflamează și foliculii de păr. Prin urmare, și porii devin inflamați și celulele din foliculii de păr sunt distruse, iar asta duce la deteriorarea sănătății părului, acesta devine mai subțire și cade în cantitate mai mare.

Tulburările hormonale

Bărbații pot suferi de căderea părului, din cauza nivelului ridicat de testosteron – acesta find un hormon sexual din sânge. Femeile suferă de dereglări hormonale în perioada de sarcină și la menopauză. Tinerele pot avea dereglări hormonale la vârsta pubertății.

Hormonul dihidrotestosteron (DHT) poate afecta creșterea firelor de păr. Atunci când testosteronul este transformat în hormonul dihidrotestosteron (DHT) are loc micșorarea foliculilor de păr, ceea ce produce scăderea densității părului și căderea excesivă a acestuia.

Cauzele tulburărilor hormonale includ: stresul, lipsa unui stil de viață sănătos, fumatul, consumul excesiv de alcool, medicamentele cu efecte adverse, bolile ginecologice, bolile sistemului urogenital, abuzul de nutriție sportivă, activitatea fizică ridicată, obezitatea.

Stresul produce căderea părului

O cauză a căderii părului este stresul. Pe lângă lipsa de nutrienți și cortizolul poate fi o problemă pentru menținerea sănătății părului. Cortizolul este produs de mult stres și poate face părul să fie mai fragil și să cadă în mod excesiv.

Căderea părului este produsă și de stresul creat de pandemia de coronavirus.

2. Cum să ai un scalp sănătos

Alimentația este foarte importantă pentru menținerea scalpului sănătos. Dacă se consumă multe alimente grase, atunci sebumul tinde să crească, iar asta poate duce la căderea exagerată a părului. De asemenea, cofeina cu zahărul pot favoriza producerea excesivă de sebum.

Citește și:  Coafura cu glitter în păr, o tendință foarte apreciată în modă

Vitaminele B au activitate antioxidantă ridicată, deci ajută în combaterea atacului nociv al radicalilor liberi și în prevenirea căderii părului. Alimentația zilnică trebuie să conțină alimente bogate în vitamine B, minerale și oligoelemente. Pentru menținerea sănătății scalpului este necesar ca dieta să fie echilibrată.

Frunzele de nuc îmbunătățesc sănătatea și frumusețea părului și previn căderea acestuia. Pentru tratament se recomandă infuzia din frunze de nuc și tinctura din frunze de nuc.

Decoctul din frunze de nuc oferă multe beneficii părului:

 • Ajută la creșterea rezistenței rădăcinii firelor de păr și la combaterea căderii părului
 • Poate oferi strălucire podoabei capilare
 • Ajută la colorarea părului în tonuri de maro intens.

Îngrijrea părului și a scalpului

Alegând produsele de îngrijire potrivite pentru păr se poate menține frumusețea și sănătatea podoabei capilare. Când starea scalpului este bună sau cel puțin satisfăcătoare, atunci părul va crește mai sănătos.

Pielea capului este destul de sensibilă și de aceea trebuie folosite produse de îngrijire potrivite, care nu produc stres scalpului. De exemplu, nu sunt recomandate șampoanele de păr prea puternice.

În cazul scalpului hipersensibil pot să apară simptome precum: roșeață, mâncărime, senzație de arsură. Această problemă a scalpului este cauzată de anumite medicamente, boli, alergii.

Dacă scalpul este prea gras, atunci nu este bine pentru că se produce prea mult sebum. Asta produce îngrășarea părului, dar și căderea părului.

Dacă scalpul este prea uscat, atunci poate să apară o senzație de mâncărime sau mătreață. De cele mai multe ori, mătreața poate cauza iritația pielii capului, mai ales dacă apare și acea ciupercă din scalp numită Malassezia globosa, dezvoltată în exces. Mătreața produce simptome de mâncărime și peeling vizibil.

În plus, părul care crește pe un scalp uscat poate fi și el adesea uscat, ușor de încurcat și să aibă vârfurile despicate. Pentru a-ți menține sănătatea scalpului, trebuie să-l îngrijești corect, să-l hrănești și să-l hidratezi.

Îngrijirea părului iarna diferă de îngrijirea părului vara. Iarna, părul este afectat de ger și precipitații, deci nu putem ieși afară imediat după ce ne-am spălat pe cap sau cu părul ud. Vara, părul trebuie să facă față la caniculă, la radiațiile ultraviolete. De asemenea, vara, părul se poate îngrășa mai repede și este mai predispus la mătreață.

Pentru a avea o podoabă capilară frumoasă, trebuie să ne răsfățăm părul, dar să avem grijă și de sănătatea scalpului, pentru că folicului de păr se hrănesc din el. Când scalpul este sănătos și părul va arăta frumos și va avea o strălucire adecvată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.