Dacă vrei să fii frumoasă și să ai un păr sănătos trebuie să alegi cele mai bune metode de îngrijire a podoabei capilare.
Nu folosi un șampon de proastă calitate
Pentru îngrijirea părului folosește întotdeauna un șampon de calitate superioară. Indicat este să alegi un produs natural pe bază de plante, cu biotină și vitamina E, care:
- să amelioreze problemele legate de păr și scalp,
- să stimuleze creșterea părului,
- să combată căderea firelor de păr,
- să facă spumă și să curețe bine scalpul și părul,
- să stimuleze circulația sângelui și să normalizeze activitatea glandelor sebacee,
- să hrănească scalpul cu substanțe nutritive
- să întărească rădăcina firelor de păr.
De asemenea trebuie să folosești și un balsam de calitate, care să facă părul moale, strălucitor și ușor de pieptănat. Dacă nu ai nicio idee (cu privire la achiziționarea unui asemenea produs) poți alege să folosești Parusan – șampon și balsam. Uleiul de măsline are efect bun asupra părului și podoabei capilare, este un balsam natural pentru păr și poate fi utilizat ca mască de păr, pentru restabilirea frumuseții, a sănătății scalpului și a firelor de păr.
Nu-ți spăla părul cu apă foarte caldă sau chiar fierbinte
Părul se spală cu apă călduță, nici rece și nici prea fierbine. Dacă folosești apă rece pentru a te spala pe cap și nu ești obișnuit s-ar putea să te alegi cu o răceală zdravănă, mai ales dacă stai și în curenți de aer sau este mai frig (cum se întâmplă în sezonul rece).
Cei care folosesc apa rece probabil s-au obișnuit cu acest lucru și rezistența lor la răceală a crescut. Apa rece revigorează pielea scalpului, dar nu spală chiar foarte bine părul și pielea capului, nu elimină foarte bine secreția naturală a gandelor sebacee. Indicat este să folosești apă călduță și un șampon de calitate superioară care aduc următoarele avantaje:
- vor îndepărta mătreața și murdăria,
- vor degresa secreția gandelor sebacee care a ajuns și pe firele de păr,
- vor elimina rezidurile unor produse cosmetice (fixativ, ceară de păr) folosite la coafat,
- vor deschide porii și vor realiza o curățare profundă a pielii capului,
- vor face părul mătăsos, neted și curat,
- vor stimula și circulația sângelui la nivelul scalpului.
Dacă apa este prea fierbinte iar este rău deoarece aceasta afectează firele de păr, le face mai fine, destabilizează ecosistemul scalpului ce poate genera mătreața și poate intensifica și activitatea glandelor sebacee. Încearcă apa pentru a verifica temperatura și presiunea ei (în cazul în care te speli la duș).
Nu aplica bigudiuri pe părul ud
De multe ori în saloanele de coafură se umezește părul înainte de a-l coafa deoarece se spune că apa rece oferă strălucire podoabei capilare. De asemenea, dacă se aplică bigudiuri pe părul umed se consideră că buclele vor fi mai bine definite și vor rezista mai mult cu sau fără fixativ.
Pentru a-ți proteja părul și a nu-l deteriora, cel mai bine este să aplici bigudiurile după ce acesta va fi bine uscat și nu te obișnui să utilizezi ondulatorul de păr care poate arde firele de păr. Răsucește bigudiurile pe șuvițele de păr uscate pentru ca buclele să se formeze natural fără a le deteriora. Nu-ți peria excesiv părul indiferent de tipul acestuia deoarece firele vor fi suprasolicitate și vor deveni mai fragile, se vor rupe mai ușor.
Nu-ți spăla pielea capului cu unghiile
În general femeile care au unghiile ascuțite și lungi pot avea neplăceri dacă ating cu acestea scalpul în timp ce se spală pe cap, sau în timpul șamponării, unghiile pot astfel zgâria sau chiar răni pielea capului.
Pentru a te spăla pe cap folosește palmele și vârfurile degetelor, încearcă să-ți masezi pielea capului deoarece această metodă are efect bun asupra scalpului și a rădăcinii firelor de păr. De asemenea, înainte de a te spăla pe cap trebuie să nu ai vreun inel pe deget care să rănească accidental pielea capului sau să producă iritații acesteia.
Nu te spăla cu apă caldă pe cap prea des
Cei care au părul uscat și fragil trebuie să știe că una din cauzele degradării părului este tocmai spălarea prea des cu apă caldă. Acest lucru poate face părul aspru pentru că a crescut porozitatea părului și astfel va deveni mai fragil și uscat. Părul se spală o dată la 3 zile, cu produse de calitate superioadă, astfel el va fi curat, mătăsos și sănătos.
Nu mânca produse nesănătoase, chiar dacă sunt gustoase
Îngrijirea părului pornește din interior, este importantă dieta! Dieta echilibrată menține starea de sănătate a organismului dar și a părului. Alege întotdeauna produse bio, bogate în minerale și vitamine, nuci, carne slabă, lactate, fructe și legume proaspete, îndeosebi alimente care au vitamina B5 și B6. Cerealele conțin vitamina B6 iar peștele, drojdia, carnea și ouălele au vitamina B5.
Nu este bine să consumi des alimente grase și prăjeli deoarece acestea declanșeză producția excesivă de sebum care va schimba în rău aspectul podoabei capilare. Evită alcoolul și fumatul deoarece degradează părul. De asemenea evită situațiile stresante pentru că stresul este o cauză a căderii firelor de păr și a încărunțirii părului.
Nu umbla fără căciulă iarna, când e ger, sau fără pălărie de soare vara, în zilele caniculare
Radiațiile ultraviolete puternice afectează structura firelor de păr, pot distruge pigmenții naturali ai acestora și pot cauza deshidratarea părului. Întotdeauna părul trebuie protejat de soare în zilele caniculare cu ajutorul unei pălării cu boruri largi. Vara, soarele este mai puternic, face părul uscat iar căldura produce transpirația pielii capului.
Din categoria produselor de îngrijire pentru păr se recomandă să folosești un șampon hidratant natural, un balsam care să ofere protecție pentru firele de păr împotriva radiațiilor UV, care ambele pot menține sănătatea părului și a scalpului.
În timpul iernii părul trebuie protejat de frig sau temperaturile scăzute, care pot deteriora firele de păr.