În acest an, din cauza pandemiei de coronavirus, oamenii trec prin situații intense de stres și anxietate. Criza provocată de pandemia de COVID-19 le produce mult stres și anxietate; viața lor s-a schimbat brusc și sunt nevoiți să facă față provocărilor neașteptate. Nu ne mai mirăm de faptul că mulți oameni suferă de o serie de afecțiuni legate de stres, în ziua de azi.
Cei care au suferit deja de COVID-19 și s-au făcut bine, povestesc că alături de simptomele bolii, au fost nevoiți să depășească și stările de frică, stres, anxietate, diferite simptome psihologice. Află în acest articol ce spun experții despre căderea părului provocată de stresul ce apare din cauza pandemiei.
Navigare rapidă în articol:
1. Stresul este un factor ce produce căderea părului
Foarte mulți oameni suferă de stres, chiar dacă nu au COVID-19. Stresul apare la oameni, pentru că ei sunt îngrijorați de consecințele pandemiei, de ce s-ar putea întâmpla, de lipsa banilor, de grija pentru cei dragi din familie și multe altele. Experții analizează în continuare consecințele pandemiei asupra sănătății psihice a oamenilor. Cei mai stresați sunt oamenii expuși cel mai mult riscului de a se îmbolnăvi.
Factori de stres pot fi: pierderea locurilor de muncă, problemele financiare, îngrijorările legate de bunăstarea fizică și altele. Cercetările arată că oamenii suferă din ce în ce mai mult, de afecțiuni mentale din cauza pandemiei, pe întreg globul.
Deja psihologii au făcut presupuneri în acest sens și au spus că: „Pandemia va avea consecințe psihologice pe termen lung la foarte mulți oameni.”
Potrivit experților: „Căderea părului legată de stres apare de obicei la 3 luni sau mai mult, după un eveniment stresant.” Explicația ar fi că stresul afectează părul prematur, în faza inactivă a ciclului său de creștere, iar în cele din urmă, când acesta a crescut, poate cădea mai repede decât în mod normal.
Și deficitul de proteine poate duce la căderea părului. Un metabolism bun de proteine este important pentru creșterea părului și menținerea sănătății acestuia. Deficitul de proteine poate produce anemie, depresie, oboseală, imunitate slabă și căderea părului.
Pentru a preveni căderea părului, trebuie redus stresul și menținută starea de sănătate. O dietă drastică poate influența căderea părului. Aici poți afla ce trebuie să consumi pentru a avea un păr bogat și frumos.
Pandemia de coronavirus provoacă stres la oameni
S-a descoperit că virusul sperie oamenii. Mulți dintre cei care au avut deja boala și s-au vindecat, au recunoscut că le-a fost frică și înainte și în timpul tratamentului.
Conform statisticilor:
- Populația suferă din cauza suprasolicitării mentale
- Oamenii au stări mentale rele încă de când au auzit primele știri despre pandemie
- Îngrijorările oamenilor se datorează coronavirusului, dar sunt legate și de alte probleme, cu privire la locul de muncă
- Oamenii suferă și de depresie, epuizare, alte probleme declanșate pe fond de oboseală și suprasolicitare fizică sau psihică
- Foarte mulți oameni au ajuns să nu se mai bucure de viață; ei trăiesc într-un climat social în care oamenii sunt morocănoși, încăpățânați, greu de abordat, incompatibili, supărați de problemele pe care le au.
- Oamenii sunt stresați și de dezbaterile sociale, noile reguli aplicate, de schimbările impuse legate de tehnologia modernă sau de digitalizare; în plus sunt și destul de epuizați psihic, nu doar fizic. La acestea se adaugă și situațiile de muncă și de stres de zi cu zi, care din păcate continuă să crească.
2. Anxietatea provoacă căderea părului
Specialiștii în domeniul sănătății consideră că incertitudinea economică a dus la creșterea simptomelor depresiei și declanșarea anxietății la oameni. Oamenii care sunt expuși mai mult riscului de a se îmbolnăvi (asistente, farmaciste, angajați la magazine) pot suferi din cauza stresului provocat de pandemie. Frica de virus apare și în clasa superioară educată și care este bine informată.
La începutul pandemiei, au apărut chiar stări de panică la oameni, care au provocat și stări de nervi, furie, irascibilitate. Și acum oamenii care au venituri mici, sau care și-au pierdut locurile de muncă, au stări mentale rele, suferă de boli precum: anxietate, depresie, insomnie și altele.
Cei care au anxietate, reușesc cu greu să ducă o viață normală. Această afecțiune le produce simptome fizice și psihice, cum ar fi:
- Dureri de cap, mătreață
- Transpirații și erupții cutanate
- Tremurături și senzație de greață.
La acestea se adaugă și căderea părului, ca efect secundar. „Anxietatea poate produse căderea bruscă a părului„, spun cercetătorii.
Căderea părului poate fi și o afecțiune sezonieră.
Alte cauze ale căderii părului sunt:
- Afecțiunile genetice care produc tulburări ale funcțiilor glandelor sebacee, astfel se declanșează seboreea, îngrășarea firului de păr într-o perioadă scurtă de timp și căderea acestuia
- Folosirea de șampoane și tratamente nesănătoase, total nepotrivite
- Regimul alimentar haotic, care nu conține fibre, proteine, vitamine, antioxidanți
- Boli infecțioase, dietele de slăbit agresive, produsele de coafare prea concentrate
- Tratamentele cu hormoni masculini
- Poluarea, expunerea la factori de mediu nefavorabili (vânt, ger, ploaie, caniculă, zăpadă).
Există și metode greșite de îngrijirea părului care îți pot afecta podoaba capilară.