Carnea de rață este considerată un deliciu în China. Preparatele culinare din carne de rață sunt preferate de chinezi deoarece acestea sunt gustoase și în plus această carne are efecte benefice asupra organismului și poate ajuta în tratamentul unor afecțiuni.
Carnea de rață are un conținut nutritiv asemănător celei de pui dar în plus, datorită faptului că rațele stau foarte mult timp în apă, are efect bun asupra organismului. Apa este asociată cu rinichii de către medicii tradiționali chinezi. Astfel de-a lungul anilor carnea de rață a fost apreciată în China deoarece este benefică rinichilor, are efect în tratamentul afecțiunilor renale, dar și în cazuri de astm, edem și disfuncții sexuale.
Conținutul caloric este destul de mare, 100 g carne de rață are 240 calorii. Conținutul de grăsime este ridicat, dar înainte de a găti carnea se poate îndepărta grăsimea în exces. Nutriționiștii însă spun despre avantajele nutritive ale acestei cărni, ea conține tiamină, vitamina A, colină, niacină, vitamina B5, B6, B12, acid folic, vitamina C, D, K și E, potasiu, fosfor, calciu, magneziu, cupru, seleniu, mangan, zinc, fier.
Preparatele culinare din carne de rață sunt foarte gustoase și se spune că ajută în combaterea stresului și a oboselii. Prin aportul de proteine această carne este benefică pentru sistemul nervos, pentru eliminarea asteniei fizice și nervoase. În plus, carnea de rață este o sursă de vitamine A, C, D, E, K și vitamine din complexul B, de minerale esențiale pentru organism, de aceea ajută în combaterea anemiei, afecțiunilor care pot să apară pe fondul unui sistem imunitar slab. Prin consumul de carne de rață se crește imunitatea organismului, se revitalizeză corpul, acest aliment stimulează starea interioară de bine, conținutul său nutritiv este excelent.
Efecte medicale deosebite are și ficatul de rață deoarece acesta conține acid pantotenic, aminoacizi și retinol, are rol în reglarea proceselor metabolice și în creșterea potenței masculine. Enzimele din carnea de rață au efect anticancerigen. Grăsimea din carnea de rață trebuie pe cât posibil eliminată deoarece contribuie la creșterea în greutate, de aceea preparatele culinare din rață nu sunt recomandate celor care țin dietă și vor să scape de kg în plus. Un avantaj al grăsimii de rață este că este folosită în cosmetică, efectul ei asupra pielii mâinilor, picioarelor și buzelor este de catifelare și eliminare a aspectului tern, uscat, aspru.
Pentru cei care preferă această carne prezentăm un preparat culinar foarte delicios care se face în China. Se folosește carnea de la o rață, fără organe. Sunt necesare condimente precum: usturoi, ceapă, ghimbir, ardei iute, pastă de fasole, anason, frunze de dafin, sos de stridii, sos de soia, coajă de portocală, ulei vegetal, vin, sare și piper.
Mod de preparare: se pune o tigaie pe foc, se adaugă uleiul vegetal, apoi se pune carnea de rață și se amestecă pentru a se rumeni timp de jumătate de oră; în momentul în care carnea are o culoare maronie se poate adăuga puțin vin; la numai 5 minute se pot pune condimentele – usturoiul, ghimbirul, ardeiul iute, piperul, frunzele de dafin, anasonul, pasta de fasole; după ce s-a amestecat timp de 3 minute se pune sos de soia și sos de stridii; la final se adugă sarea și ceapa verde.
Un alt preparat destul de simplu este carnea de rață rumenită la foc. Se aleg copănele de rață, se elimină grăsimea, se freacă cu sare grunjoasă și se lasă puțin acoperite într-un bol la frigider. După o oră se scot de la frigider, se curăță de sare, se trec printr-un amestec fin de condimente după gustul fiecăruia – piper negru, anason, piper alb și altele. Se pun copănelele la foc și se lasă la uscat și rumenit. Se pot servi vara, cu o băutură rece.