Aparatul dentar: sacrificiu pentru sanatate sau pentru frumusete?

0
484
Aparatul dentar sacrificiu pentru sanatate sau pentru frumusete

In tendintele actuale, aparatul dentar a devenit un accesoriu frecvent intalnit, atat la adolescenti, cat si la tinerii adulti, desi varsta propice utilizarii acestuia este cea imediat urmatoare dupa formarea si intarirea dintilor, respectiv copilaria. Avand atat functie estetica, cat si medicala, controversele iscate in legatura cu acest subiect se datoreaza scopului real al utilizarii lui, si anume, aparatul dentar este un sacrificiu pentru sanatate sau pentru frumusete?

Dupa cum a fost mentionat anterior, varsta propice adaugarii aparatului dentar in lista cu accesorii trebuie sa fie una relativ frageda, pentru ca pozitia dintilor sa se schimbe cu o usurinta mai mare si de asemenea, pastrarea noului format sa fie posibila. Odata cu inaintarea in varsta si dintii se intaresc si isi consolideaza forma si asezarea, care, intr-o forma stramba si inestetica, poate fi combatuta doar cu ajutorul aparatului dentar, care este totusi un sistem destul de dureros ce consta in legaturi de sarme, puse pe dinti, ca o punte, pentru a-i uni, si care, la un interval de o luna, trebuie stranse.

In cazul persoanelor adulte, purtarea aparatului dentar se realizeaza intre 6 si 24 de luni, iar acestea pot fi de doua tipuri: fixe sau mobile. Specialistul la care se apeleaza in cazul in care va hotarati sa va puneti aparat dentar se numeste medic ortodont. In urma acestor informatii cu caracter introductiv, urmeaza a va prezenta consecintele unei astfel de decizii, in cazul in care scopul nu este bine formulat.

Astfel, persoanele care se hotarasc sa isi puna aparat dentar doar pentru a-si rezolva o problema de ordin estetic, cum ar fi, spre exemplu, indreptarea unui canin a carui forma stramba nu este extrem de vizibila si implicit, atat de inestetica, pot intampina surprize neplacute in momentul aplicarii aparatului dentar. In primul rand, acesta este o forma straina introdusa in cavitatea voastra bucala si dupa cum stiti, fiecare organism are ritmul sau de a se obisnui cu o noua experienta.

Citește și:  Cancerul osos - aspecte principale

aparat dentar

Sunt, de astfel, anumite persoane pentru care aceasta experienta este atat de traumatizanta, din cauza acestei schimbari majore, incat nu pot rezista intreaga perioada cu acest aparat. Daca totusi, treceti peste acest prim prag, urmeaza durerea sfasietoare cauzata de strangerea sarmelor pe dinti, adica de strangerea dintilor, care, dupa cum este si expresia “ti se pune pe creier”, fiind asemanatoare unei dureri constante de masea, senzatie experimentata de fiecare, probabil.

Daca insa si acest pas este trecut cu brio, lucru demn de apreciat, urmeaza schimbarea de imagine cu care sunteti obligat/a sa va obisnuiti, timp in care functia psihica, in acest context lucreaza deseori impotriva dumneavostra. Din acest motiv, aparitia frustrarii nu este un fenomen neobisnuit, insotit de asemenea de aparitia dorintei de izolare, de scaderea stimei de sine, a increderii in fortele-i proprii, etc. In cazul in care functia psihica nu este suficient de puternica pentru a rezista acestor tensiuni interioare cauzate de aparenta deteriorare a imaginii de sine, pot aparea, in ultima instanta, ganduri suicidale.

Desi pentru a ajunge in acest punct este nevoie de contributia mai multor factori si anume, ca factori interni pot fi amintiti scopul estetic al recurgerii la utilizarea aparatului dentar fara a cunoaste toate celelalte implicatii, un fond psihic aflat in dezechilibru, iar ca factori externi, lipsa suportului familial, precum si a celui oferit de catre prieteni, colegi, etc., utilizarea unui tip de aparat dentar inadecvat problemelor noastre, si implicit, apelarea la un doctor ortodont ce denota lipsa de profesionalism.

Dupa cum ati putut citi in randurile anterioare, decizia de a va pune aparat dentar trebuie cantarita cu atentie si astfel trebuie sa aveti in vedere toti acesti factori negativi care va pot produce o serie de dezechilibre. Fie ca este utilizat in scop estetic, fie in scop medical, fie in ambele simultan, aparatul dentar ramane un sacrificiu ale carui consecinte pot avea valoare semnificativa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.