Cancerul cavitatii bucale – Metode de tratament

0
791
Cancerul cavitatii bucale - Metode de tratament

Cancerul cavitatii bucale sau cancerul oral poate sa apara la nivelul buzelor, limbii, gurii, gingiilor, obrajilor, partii superioare a gatului sau orofaringelui. In general aceasta forma de cancer se extinde la nivelul gatului si capului.

Se poate dezvolta din anumite leziuni care exista deja si care sunt cauzate de consumul de tutun si alcool, cum sunt: eritroplakia – o pata de tesut rosu in interiorul gurii care de regula este precanceroasa; leucoplakia – un tesut albinos precanceros. Daca nu sunt tratate la timp, aceste leziuni sau zone decolorate se maresc si incep sa aiba aspectul unor afte.

Principalele simptome in cancerul cavitatii bucale sunt: dureri de urechi; dureri de dinti sau chiar caderea dintilor; apare un disconfort in momentul cand se bea si se inghite; sub limba si pe partile ei laterale, pe gingii, planseul bucal, in centrul gurii sau valul palatin, apar ulceratii, ingrosarea si tumefierea zonei, sau chiar sangerari; in zona gatului se simte un ganglion limfatic inflamat.

Cand boala este avansata, aceste simptome sunt completate de: spasme incontrolabile ale muschilor fetei, spasme ale gatului, miros neplacut al respiratiei, durere in centrul gurii si ureche.

Descoperit la timp, cancerul cavitatii bucale poate fi tratat mai bine si mai usor. Statisticile arata ca in acest stadiu precoce, noua din zece pacienti traiesc mai mult de cinci ani si o mare parte dintre ei se vindeca total.

Cauzele care determina aparitia cancerului cavitatii bucale:

Persoanele care fumeaza si consuma alcool sunt mai predispuse sa faca acest tip de cancer in comparatie cu cele care nu au aceste vicii. Cei care au avut aceasta boala si continua sa bea alcool si sa fumeze, pot face din nou cancer.

Expunerea la soare poate provoca o forma de cancer la nivelul buzelor. La femei, carenta de fier este asociata cu cancerul limbii.

Cancerul apare in general in tesuturile iritate din jurul dintilor rupti sau cand lucrarile dentare nu sunt potrivite.

Cancerul cavitatii bucale

In cazul aparitiei unui nodul albicios, a unei zone de tesut decolorate sau ingrosate care reapar dupa anumite tratamente sau nu dispar deloc, trebuie facuta o examinare medicala. In stabilirea diagnosticului medicul va face o biopsie (recoltarea de tesut din leziune sau dintr-un ganglion limfatic inflamat) pentru o analiza microscopica. O tumora primara cat si gradul de extindere a unui tip de cancer existent pot fi depistate prin radiografii sau o alta metoda imagistica.

Citește și:  Dureri care nu este bine să le neglijaţi – Crampele musculare la gambe

Metode de tratament in cancerul cavitatii bucale:

Cancerele orale mici sunt tratate pe cale chirurgicala si radioterapie. Cele avansate sunt tratate prin cele doua metode, completate si de chimioterapie, care amelioreaza simptomele. Tumorile mici pot fi distruse prin criochirurgie (celulele bolnave sunt inghetate cu azot lichid) sau prin chirurgia cu laser, fara a afecta aspectul si functiile gurii. Cand este necesara indepartarea unor parti de tesut moale sau de oase, trebuie apoi apelat la chirurgia plastica reconstructiva. Dupa operatie pacientii sunt invatati iar sa vorbeasca, sa mestece, sa inghita si sa se obisnuiasca cu noul aspect.

Dupa operatie, in general chimioterapia si radioterapia inhiba producerea corecta de saliva si uneori lezeaza tesuturile sanatoase. De aceea pacientii trebuie sa tina cont de anumite masuri, care impiedica carierea dintilor si imbolnavirea gingiilor in timpul tratamentului si dupa terminarea lui.

Cand se face radioterapie este indicat sa se faca exercitii usoare de intinderea obrajilor, gura trebuie clatita des, dintii se spala cu o periuta de dinti moale si se beau lichide reci. Ceaiul rece de musetel sau sucul de aloe pot fi folosite eficient ca apa de gura. Solutia de bacil acidophilus (care se gaseste in farmacii) se poate utiliza pentru clatirea gurii in vederea combaterii uscaciunii si restabilirii secretiei de saliva.

Sunt cunoscute metode de tratament alternative la cele conventionale pentru a trata cancerul cavitatii bucale, insa acestea doar le pot ajuta putin, nu le pot inlocui.

Vitamina A protejeaza impotriva recidivarii si instalarii cancerului oral. Multe legume si fructe proaspete care contin vitamina E si A au de asemenea un rol protector.

Pentru a preveni aparitia cancerului este recomandat sa nu se fumeze, sa nu se mestece tutun, alcoolul sa fie baut numai in cantitati moderate, buzele sa fie protejate de razele solare printr-o crema protectoare, zilnic sa se consume fructe si legume, cei care poarta proteze dentare trebuie sa se asigure ca sunt fixate corect.

In cazul unui diagnostic de leziune bucala posibil precanceroasa trebuie apelat la supravegherea atenta a medicului specialist, pana la rezolvarea problemei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.