Cum prevenim muscaturile de capusa?

0
313
Cum prevenim muscaturile de capusa

In ultimii ani numarul de cazuri de encefalita a crescut si multe se datoreaza muscaturilor de capuse. De aceea este important sa stim cum prevenim muscaturile de capusa, ce trebuie sa facem daca avem ghinionul sa fim muscati de capuse, ce masuri sa luam pentru a preveni suferinta de encefalita.

Sezonul cald este si cel al capuselor de aceea este important sa evitam contactarea infectiilor periculoase care sunt transportate de astfel de artropode. Medicii sustin ca si in cazul cand o persoana a fost muscata de o capusa daca stie si aplica anumite masuri potrivite de tratament poate reduce mult riscul de a face o boala infectioasa grava.

Una dintre aceste boli si in acelasi timp una din cele mai grave este encefalita – o boala virala care afecteaza sistemul nervos al omului si provoaca paralizii severe, chiar si ale tractului respirator. Simptomele de encefalita sunt usor de recunoscut: apar dureri de cap severe, creste temperatura corpului, se instaleaza durerile articulare si musculare. Boala Lyme este cauzata de asemenea de capuse si reprezinta cea mai grava dintre toate cate exista.

Cum prevenim muscaturile de capuse si ce facem daca am fost muscati de o capusa?

 

  • Cei care fac o plimbare la padure trebuie sa poarte haine cu maneci lungi si pantaloni lungi, eventual cizme. De asemenea, nu ar trebui sa stea jos direct pe iarba, iar cand se intoarc acasa sa-si examineze cu atentie suprafata corpului si toate hainele pentru a detecta eventual prezenta unei capuse ce ar putea fi atasata de ele. Daca a mers si un animal de companie – de exemplu un caine – si acesta trebuie sa fie analizat de prezenta vreunei capuse.
  • Conform specialistilor cea mai sigura si mai la indemana modalitate pentru o persoana de a se proteja de capuse este imbracamintea.
  • Pentru prevenirea encefalitei cel mai indicat este sa se faca vaccinul recomandat de medici, toamna sau iarna. Acesta are efect de protectie si pentru anaplasmoza, borelioza si alte boli infectioase.
  • Foarte important este sa se evite contactul cu iarba, atat animalul de companie cat si stapanul sau trebuie sa fie atenti deoarece capusele stau in vegetatia de pe sol si au tendinta de a se agata de blana patrupedului sau de haine si in mai putin de o jumatate de ora cauta un loc pe piele unde sa atace. Se pare ca aceste capuse sunt atrase de mirosul pielii din zona axilelor, picioarelor, din spatele genunchilor, etc.
  • In cazul in care capusa a muscat pielea si a ramas prinsa de aceasta nu mai ramane decat sa fie eliminata imediat si cu mare atentie fara a-i rupe capul. Cei care cred este bine sa se picure pe capusa putin ulei sau alt lichid pentru a fi indepartata mai usor se insala deoarece in acest fel nu se realizeaza nimic decat se transmite mai usor infectia si deci este o pierdere de timp. Capusa trebuie prinsa cu o penseta si trasa foarte usor fara a strivi sau stoarce corpul acesteia deoarece daca se intampla acest lucru se complica treaba, se creste numarul de microorganisme pe rana si astfel riscul de infectie devine mai mare.
  • Pentru a se stabili exact cat de grava a fost muscatura de capusa si in ce fel a afectat organismul cel mai bine este sa se mearga la un laborator de analize medicale si sa se faca testele ce pot determina o eventuala infectie. Astfel se pot preveni consecintele grave care pot sa apara datorita unor boli infectioase cauzate de agenti patogeni de la capuse.
  • Daca se constata ca respectiva capusa era purtatatoare de virus eventual chiar encefalita se va aplica un tratament de urgenta pentru a se preveni boala, sau va fi tratata daca s-a instalat deja. Astfel se va evita dezvoltarea bolii si agravarea ei. Indiferent de care agenti patogeni era purtatoare capusa tratamentul va consta in medicamente antibiotice si astfel se va reduce mult riscul de a dezvolta respectiva boala.
Citește și:  Avantajele machiajului mineral 100% natural

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.