Cancerul cervical – o boala specifica femeilor

0
220
Cancerul la organele sexuale feminine

Cancerul cervical este o boala ce afecteaza femeile de orice varsta. Aceasta se manifesta prin dezvoltarea de celule anormale, maligne, la nivelul cervixului – portiunea ingusta si joasa a uterului care face legatura dintre vagin si uter. Cea mai comuna cauza a acestei afectiuni este infectia cu HPV. Cancerul de col uterin reprezinta o complicatie a celui de cervix, pentru ca inainte de aparitia propriu-zisa a cancerului, la nivelul celulelor tesutului cervical apare displazia care le transforma in celule anormale ce se multiplica si ajung in zone adiacente cervixului.

Diagnosticul de cancer cervical nu poate fi pus decat in urma testelor anuale, acesta neavand niciun fel de simptome. In stadiu precoce, cancerul nu prezinta semne vizibile. Este recomandat ca femeile sa isi faca un test ginecologic anual pentru a se verifica existenta celulelor anormale la nivelul cervixului.

Factorii de risc ai bolii

Cancerul cervical poate fi influentat de anumiti factori dintre care cel mai comun este virusul HPV (firusul Papiloma Uman). Asta nu inseamna ca toate femeile care prezinta acest virus se vor imbolnavi de cancer la nivelul cervixului. Printre factorii de risc ai aparitiei acestei boli se afla:

 • Parteneri sexuali multipli
 • Numar mare de sarcini duse la termen
 • Pierderea virginitatii la varste fragede
 • Contraceptivele orale
 • Fumatul
 • Sistem imunitar slabit.

Simptomele bolii

Nu pot fi identificate simptome asociate cancerului cervical, insa in urma testelor anuale se poate face depistarea precoce a acestei afectiuni. Cancerul in stadiu precoce nu prezinta niciun fel de simptome sau semne. Se recomanda ca femeile sa isi faca un control ginecologic anual, incluzand frotul Pananicolau pentru verificarea existentei celulelor anormale in cervix. Sansa recuperarii este mult mai mare cand cancerul este descoperit precoce.

Printre simptomele cancerului cervical se afla durerile la nivel pelvin si sangerarile vaginale. Daca apare unul sau mai multe simptome de mai jos se recomanda consultul medical de specialitate:

 1. Durerile pelvine
 2. Sangerarile vaginale
 3. Scurgerile vaginale neobisnuite
 4. Durerile in timpul actului sexual.

In vederea diagnosticarii cu cancerul cervical pot fi efectuate un numar de teste de examinare:

Testul Papanicolau – cel mai cunoscut test ginecologic – consta in prelevarea de monstre a celulelor de la nivelul vaginului si al cervixului. Aceasta se efectueaza cu ajutorul unui betisor de lemn, a vatei si a periutelor speciale, mostra fiind mai apoi studiata in laborator pentru a se vedea daca celulele sunt modificate.

Colposcopia reprezinta metoda ce permite vizualizarea interiorului cervixului si vaginului prin introducerea unui tub subtire cu o lanterna prin vagin. Cu ajutorul acestei metode pot fi prelevate mostre de tesut.

Biopsia reprezinta investigatia care se va face daca testul Papanicolau are rezultate negative si consta in prelevarea unei mostre de tesut din colul cervical pentru studierea acesteia la microscop.

Examenul obiectiv pelvian consta in examnarea vaginului, a cervixului, ovarelor, uterului, tubilor lui Fallope si rectului prin introducerea in vagin a unui deget lubrifiat acoperit cu o manusa in timp ce cealalta mana va fi asezata pe abdomen pentru a se aprecia marimea, forma si pozitia aparatului reproducator. Se poate folosi departatorul pentru analiza vaginului si cervixului.

Chiuretajul endocervical reprezinta o metoda de prelevare a celulelor din zona cervicala folosindu-se chiuretele – instrument ginecologic sub forma de lingura.

Evolutia sau involutia bolii depinde de anumiti factori:

 1. Stadiul cancerului
 2. Tipul cancerului
 3. Marimea cancerului.

Tratamentul ales in vederea vindecarii de cancerul cervical depinde de stadiul acestuia, marimea tumorii, varsta si optiunea pacientei de  a avea copii in viitor.

Dupa ce este pus diagnosticul de cancer cervical, se vor face investigatii privitoare la stadiul si marimea celulelor infectate. In stadializarea cancerului se pot folosi:

 • Computer tomografic
 • Radiografia toracica
 • Limfangiograma
 • Stadializarea chirurgicala preterapeutica
 • Ecografia
 • Rezonanta magnetica nucleara.

Stadiile cancerului

Cancerul cervical
Cancerul cervical

Cancerul cervical se poate afla in urmatoarele stadii de dezvoltare:

Stadiul 0 – celulele se afla doar in primul strat al cervixului si nu au infectat alte zone

Stadiul 1 – celulele tumorale se gasesc numai in cervix; divizat in stadiul 1A si 1B, in functie de cantitatea de tesut tumoral de la nivelul colului cervical

Citește și:  Fenilalanina - un aminoacid cu efecte complexe

Stadiul 2 – celulele canceroase au trecut de cervix, insa nu au ajuns in peretele pelvisului; este subdivizat in stadiul 2A si 2 B, in functie de gradul de invazivitate al cancerului

Stadiul 3 – cancerul a ajuns in treimea inferioara a vaginului si exista sanse de invadare a peretelui pelvisului si nodulilor limfatici vecini; este subdivizat in stadiul 3 A si 3B in functie de gradul de raspandire al tumorii

Stadiul 4 – invadeaza vezica urinara, rectul si alte parti ale corpului; subdivizarea in Stadiu 4 A si B se stabileste in functie de localizarea celulelor tumorale.

Cancerul cervical poate recidiva atat la nivelul cervixului cat si la nivelul altor organe chiar si dupa ce a fost tratat in prealabil.

Tratamentul cancerului

Femeile care sufera de cancer cervical au mai multe optiuni de tratament. Tratamentul optim difera de la femeie la femeie si depinde de stadiul si de marimea tumorii. Exista tratamente standard si medicamente care se afla in stadiul de cercetare si testare, astfel ca bolnava poate incerca sa intre intr-un program de cercetare pentru a ajuta la imbunatatirea tratamentelor care exista deja pe piata. Cele mai multe apeleaza insa la cel mai sigur tratament la ora actuala pe piata: tratamentul chirurgical, radioterapia si chimioterapia.

Tratamentul chirurgical in ceea ce priveste cancerul cervical consta in metoda invaziva prin care este efectuata o incizie la nivelul cervixului sau la nivel abdominal  si se indeparteaza tesutul canceros. Acesta este uneori curativ si implica urmatoarele proceduri:

 1. Conizatia – operatie prin care se indeparteaza celulele tumeroase de la nivelul cervixului
 2. Histerectomia totala – indepartarea totala a uterului si cervixului
 3. Histerectomia radicala – indepartarea uterului, a cervixului si a unei portiuni din vagin
 4. Salpingo-oofrorectomia radicala – ablatia ovarelor si a trompelor Fallope
 5. Exenteratia pelvica – indepartarea colonului inferior, a  rectului si vezicii urinare impreuna cu cervixul, uterul, vaginul, ovarele si nodulii limfatici
 6. Criochirurgica – distrugerea tesutului anormal cu ajutorul criogenizarii
 7. Vaporizarea cu laser – eliminarea cancerului cu ajutorul laserului.

Radioterapia este o solutie de tratament pentru cancerul cervical. In cadrul acestei metode se folosesc razele X in vederea distrugerii celulelor canceroase. Radioterapia externa foloseste un aparat care emite radiatii spre cancer, iar cea interna foloseste o substanta radioactiva care se afla in ace, fire, seminte iradiate sau catetere ce se plaseaza in imediata apropiere sau direct in cancer. Metoda de iradiere  aleasa depinde de tipul si stadiul cancerului.

Chimioterapia reprezinta tratamentul ales de multe femei in combaterea cancerului cervical. Aceasta foloseste substante farmaceutice care opresc cresterea celulelor tumorale prin oprirea diviziunii sau liza. Daca chimioterapia se face oral sau prin injectare, substantele vor intra in circulatia sangvina si vor ajunge la celulele anormale. In cazul in care chimoterapia se face direct in maduva spinarii sau in abdomen, substantele vor ajunge direct la celulele afectate din zona respectiva.

Tratamentul in functie de stadiul bolii

Tratament pentru stadiul 0:

 • Conizatie
 • Chirurgie laser
 • Criochirurgie
 • Histerectomie totala
 • Radioterapie interna

Tratament Stadiul 1A:

 • Conizatie
 • Histerectomie totala
 • Histerectomie radicala
 • Radioterapie interna

Tratament stadiul 1B:

 • Histerectomie radicala
 • Chimioterapie
 • Radioterapie
 • Radioterapie interna si externa.

Tratament in cancerul cervical Stadiul 2A:

 • Histerectomie radicala
 • Radioterapie interna si externa
 • Chimioterapie

Tratament pentru cancer stadiul 2 B:

 • Radioterapie interna si externa
 • Chimioterapie

Tratament pentru cancer stadiul 3:

 • Radioterapie si chimioterapie

Tratament pentru stadiul 4 A:

 • Radioterapie interna si externa
 • Chimioterapie

Tratament cancer stadiul 4B:

 • Chimioterapie
 • Radioterapie.

Cancerul cervical recurent poate fi tratat din nou, riscurile la care se supun femeile care au aceasta afectiune fiind insa mai mare. Printre metodele de tratament se afla exenteratia pelviana urmata de chimioterapie si radioterapie sau chimioterapia.

Cancerul cervical din timpul sarcinii poate fi tratat, modul de vindecare ales depinzand de stadiul bolii si de perioada sarcinii. Daca femeia insarcinata prezinta cancer in stadiu precoce sau se afla in ultimul trimestru de sarcina, tratamentul poate fi amanat pana dupa nastere.

 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.