
Cancerul de prostată apare mai rar la bărbații cu vârsta cuprinsă între 30-40 de ani, este considerat mai mult o boală a bătrâneții. Incidența acestui tip de cancer crește după vârsta de 50 de ani. Prostata este o glandă poziționată la baza vezicii urinare și are mărimea unei nuci. Are rolul de a produce fluidul prostatic (ce este o parte importantă în lichidul ejaculat de bărbați), transportă și hrănește sperma. În ultimii ani, cele mai multe cazuri de cancer de prostată au apărut la bărbații ce aveau vârsta curprinsă între 65-75 de ani.
Nu există o modalitate de prevenire a cancerului de prostată, de aceea este importantă depistarea lui la timp pentru a fi posibilă extirparea tumorii înainte de a se răspândi și în alte zone ale corpului.
Cancerul de prostată poate fi descoperit prin testul PSA?
Acest test este o metodă excelentă pentru depistarea acestui tip de cancer și se face printr-o analiză de sânge care permite depistarea nivelului ridicat de proteine – antigen prostatic specific PSA. Din punct de vedere al diagnosticării cancerului de prostată, PSA a ajuns un excelent marker tumoral și în evaluarea eficienței terapiei cancerului la prostată.
Rezultatul testului PSA:
- Dacă este între 0-4, este în limitele normale.
- Dacă este între 4-10, arată o șansă de 25%.
- Dacă este mai mare ca 10, arată o șansă de 50%.
Cei care nu au cancer pot prezenta o valoarea mai mare a testului PSA din cauza vârstei înaintate. De aceea trebuie facute teste de screening. Alți factori ce pot provoca un nivel ridicat de PSA (în afară de cancer) sunt: examenul rectal, mersul pe bicicletă, inflamarea benignă a prostatei. În caz de cancer nivelurile ridicate de PSA vor crește și mai mult de la un an la altul, în cazul persoanelor fără cancer aceste niveluri ridicate se vor păstra constante.
Testul PSA poate să nu ofere informații ce să facă diferență între cancerul de prostată și afecțiunile benigne ale acestui organ și de aceea, medicul se va folosi și de aceste rezultate dar va căuta și ale moduri de diagnosticare a acestui cancer. Un alt procedeu pentru depistarea cancerului de prostată este examenul rectal. În cazul unui pacient la care aceste teste arată că ar avea cancer se mai poate face și biopsia țesuturilor pentru un diagnostic sigur, confirmat.