Se poate preveni cancerul de sân? Află care sunt factorii de risc

0
1059
Se poate preveni cancerul de sân Află care sunt factorii de risc

Cancerul de san este una din cele mai necrutatoare boli care afecteaza segmentul feminin sub 65 de ani. La nivel european, anual, se inregistreaza un numar de 70.000 de decese. Desi an de an numarul de cazuri noi creste, rata mortalitatii scade.

Pentru moment nu se cunoaste cauza exacta care determina aparitia cancerului la san, insa studiile in domeniu identifica din ce in ce mai bine factorii de risc.

Factorii de risc sunt:

  • Ordin personal: menstruatie precoce, lipsa unei nasteri, prima sarcina dupa 35 ani, menopauza tardiva.
  • Fond genetic familial: antecendente de cancer la san la membri familiei cu grad de rubedenie foarte apropiat.
  • Varsta: 7% din cazuri se intalnesc la femeile pana in 40 de ani, 18% pentru 40-50 ani, 32% in intervalul 50-60 ani si 43% pentru persoanele trecute de 60 ani.
  • Un regim alimentar bogat in grasimi.
  • Obezitatea, stresul.

Cancerul la san depistat in timp util se poate trata fara urmari grave asupra evolutiei ulterioare a starii de sanatate sau a integritatii corporale. Pentru depistarea precoce se recomanda ca fiecare femeie sa efectueze o autopalpare a sanului. In cazul in care sesizeaza anumite anomalii, chisturi, noduri, se recomanda a se merge de urgenta la un medic ginecolog.

Cea mai sigura modalitate de depistare a cancerului la san este efectuarea unei mamografii. In urma acestei radiografii cu raze X se evidentiaza diferentele de densitate a tesutului mamar. Un avantaj deosebit al acestei analize este posibilitatea de a depista tumori foarte mici care nu pot fi depistate in urma unei simple palpari. Evolutia de la faza premergatoare dezvoltarii celulelor cancerigene si pana la aparitia simptomatologiei clasice a bolii se intinde pe parcursul a „n” ani.

In functie de rapiditatea cu care se identifica prezenta celulelor maligne depind si sansele de supravietuire. In cazul in care tumoarea are dimensiunea sub 5 cm si ganglionii axiali nu sunt invadati rata de supravietuire este de 70%. In situatia in care ganglionii sunt invadati sansa de supravietuire este sub 34%.

Pe langa mamografie se mai efectuaza urmatoarele analize complementare:

  • Ecografie: pentru stabilirea naturii tumorii.
  • Citopunctie: prelevarea de celule din leziuni pentru a confirma sau infirma prezenta celulelor cancerigene.
  • Biopsia: prelevarea unui fragment de tesut mamar pentru analiza.
cancerul de sân
cancerul de sân

Pentru stabilirea celui mai potrivit tratament este deosebit de important a se stabili:

  • Viteza de crestere a tumorii.
  • Cat de afectati sunt ganglioni axiali.
  • Daca exista sau nu metastaze.
  • Varsta pacientei.
Citește și:  Știați că merele au proprietăți anticancerigene? Află cum acționează acestea în organism împotriva cancerului

In functie de factori amintiti anterior se stabileste protocolul terapeutic. Exista 4 cai de tratare a cancerului la san:

  • Interventia chirurgicala sau ablatia tumorii si a ganglionilor axiali. In general se incearca a se salva, atat cat situatia permite, sanul. Insa daca tumoarea are dimensiuni peste 3 cm se practica mastectomie sau ablatia intregului san. Dupa perioada de recuperare se poate efectua operatie chirurgicala plastica pentru reconstructia sanului.
  • Radioterapia se bazeaza pe capacitatea radiatiilor ionizante de a stopa cresterea si dezvoltarea celulelor maligne. Radioterapia se practica in combinatie cu ablatia, mai exact dupa interventia chirurgicala, pacienta va fi supusa unor sedinte de radioterapie. Scopul este de a prevenii eventualele recidive. In cazul in care tumoarea este neoperabila, radioterapia se foloseste in combinatie cu chimioterapia, in incercarea de a obtine regresia bolii.
  • Chimioterapia: se efectuaza fie dupa interventia chirurgicala, fie se practica in situatia in care cancerul este neoperabil.
  • Hormonoterapia: tratament eficient in 30% din cazuri si doar in situatia in care tumoarea este sensibila la hormonii sexuali.

In cazul in care pacienta diagnosticata cu cancer la san este insarcinta situatia este mai delicata. Daca sarcina este in primul trimestru recomandarea medicala este de a intrerupe sarcina si de a urma imediat un tratament medicamentos. Daca sarcina este mai avansata se poate interveni chirurgical, insa radioterapia sau chimioterapia se amana pana dupa nasterea copilului.Orice femeie care a urmat un tratament pentru cancer la san poate ramane insarcinata dupa minim 2 ani de la incheierea tratamentului.

Depistat in timp util cancerul de san se trateaza eficient cu rata de supravietuire ridicata. Totusi, conform statisticilor, exista riscul ca aproximativ 50% dintre paciente sa sufere o recidiva in primii 10 ani de dupa tratament. Pentru a preveni urmarile neplacute este impetuos necesar a se respecta intocmai instructiuniile medicului curant si a se efectua consulturile de specialitate conform programarii stabilite de acesta.

Indiferent de varsta, consultul ginecologic anual ar trebui sa fie o prioritate pentru orice femeie. Orice boala depistata in timp util se vindeca mai usor. Nu uitati, cancerul de san actioneaza tacut. In momentul in care isi face simtita prezenta s-ar putea sa fie prea tarziu!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.