Dureri de glezna – Metode de tratament

0
5700
Dureri de glezna - Metode de tratament

Sunt cunoscute mai multe cauze care provoaca nedoritele dureri de glezne.

Circulatia proasta sau vasculopatia periferica provoaca dureri mari in gambe si picioare, mai ales la mers, gambele si picioarele sunt reci. Poate fi vasculopatia sau un posibil diabet. Circulatia proasta se poate datora si obezitatii, imbatranirii, fumatului si sedentarismului. Sunt utile vitamina E sau Ginkgo biloba.

Entorsa, intinderea sau luxatia pot provoca dureri de glezne mai mici sau mai mari. In cazul unor dureri intense care apar datorita unor entorse severe sau chiar ale unei fracturi sunt indicate ingrijiri medicale imediate. Tratamentul initial in cazul leziunilor tesuturilor moi este reprezentat de: repaus, comprese cu gheata, ridicarea piciorului. Uneori sunt necesare exercitii de recuperare.

In cazul unei artrite infectioase sau a febrei reumatice apar spontan dureri de glezne, senzatie de caldura, roseata, inflamatia zonei si febra 38 de grade. Tratamentul medical consta in administrarea de antibiotice si antiinflamatorii in cazul unor dureri severe.

Cand durerea se instaleaza treptat la glezna, mai ales la miscarile ei, este cazul artrozei, care reprezinta degenerescenta articulatiilor sau pierderea de tesut osos. Acupunctura, fizioterapia, aplicatiile de caldura si yoga sunt alte metode de tratament utile in acest caz.

durere de glezna
durere de glezna

Durerile surde, simtite din calcai prin partea din spate a gleznei si prin partea de jos a  gambei, mai ales la sarituri si alergare, sunt simptomele unei afectiuni cunoscute sub denumirea de tendivita a tendonului ahilian. Glezna trebuie tinuta in repaus, se aplica gheata si se administreaza analgezice. La nivelul calcaiului, in pantof, se poarta o taloneta groasa de 1,5 cm, care ajuta la vindecare. Medicul fizoterapeut recomanda exercitii de elongatie zilnice. In cazul unui tendon sectionat este necesara interventia chirurgicala.

Citește și:  Rogozul (Carex arenaria), planta cu proprietati de purificare a sangelui

Cand apar dureri de glezna bruste, ascutite, furnicaturi este cazul unei afectiuni numite ,,pinten osos”. Se ia un medicament antiinflamator si se tine glezna in repaus. Aceste proeminente nedorite de la capetele oaselor apar la persoanele varstnice, ce au discopatii sau care folosesc foarte intens muschii, cum sunt dansatorii si sportivii.

Guta este o alta afectiune care provoaca dureri de glezne intense si care incep brusc, sunt insotite de edem si senzatie de caldura la nivelul articulatiei. Se recomanda medicamente antiinflamatoare. Guta este cauzata de excesul de acid uric din articulatie. Pot fi utile: vitamina C, planta gheara dracului, ciresele, administrate sub forma diferitelor preparate medicinale. Alimentatia trebuie sa fie saraca in purine.

Daca apar in mod spontan dureri de glezne insotite de roseata, senzatie de caldura si edem al articulatiilor, este cazul unei poliartrite reumatoide sau bursite. In primele doua zile se aplica gheata si se tine glezna in repaus, apoi caldura, iar in caz de dureri mari se ia un antiinflamator. Sunt utile vitaminele B, C, E si untura de peste care contribuie la ameliorarea durerii. Bursita se poate trata cu injectii cu vitamina B12.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.