Vezi cum se previne cancerul hepatic și ce presupune această afecțiune

0
379
Vezi cum se previne cancerul hepatic și ce presupune această afecțiune

Cancerul hepatic este o boala foarte grava care afecteaza ficatul, sansele de supravietuire fiind destul de reduse. In majoritatea cazurilor cancerul hepatic se dezvolta pacientilor care sufera de anumite boli cronice de ficat, in special hepatita sau ciroza. Desi ficatul este singurul organ ale carui celule sunt capabile a se autogenera, cancerul este o afectiune atat de grava, incat pentru salvarea lui este nevoie de interventia „energica” a medicilor, impunerea tratamentelor medicamentoase si in unele cazuri se impune chiar transplantul de ficat.

Ficatul reprezinta unul dintre cele mai importante organe din corpul nostru. Fara ficat viata omului nu este posibila, deoarece ficatul indeplineste mai multe functii vitale. Ficatul este interpus intre tubul digestiv si circulatia sistemica, avand in principal rolul de sinteza si transformare a substantelor nutritive esentiale vietii, de asemenea joaca un rol important in apararea organismului impotriva toxinelor, in producerea de celule rosii, intervine in termoreglarea organismului uman, etc.

Analizand rolul ficatului, intelegem de ce cancerul hepatic este o afectiune atat de grava, in cele mai multe cazuri provocand decesul persoanei bolnave.

Exista doua categorii principale de cancer: cancerul hepatic primitiv si cancerul hepatic secundar.

Cancerul hepatic primitiv se dezvolta pe seama unei boli hepatice deja existente in acest organ. Formele cronice ale hepatitei sunt principalii factori care favorizeaza aparitia si dezvoltarea cancerului hepatic. Statistic vorbind, intre 5-10% din persoanele infestate cronic cu virusul hepatic B si C sunt predispuse ca dupa un interval de zeci de ani sa dezvolte cancerul hepatic.

Cancerul primitiv este acel cancer care se dezvolta de la inceput la nivelul ficatului, spre deosebire de cancerul hepatic secundar care provine de la un alt organ.

Cancerul hepatic primitiv este de 3 tipuri:

  • Hepatocarcinom: acest tip de cancer se dezvolta pe seama celulelor hepatice.
  • Colangiocarcinomul: se dezvolta pe seama celulelor canalelor biliare care asigura transportul bilei la ficat.
  • Angiosarcomul: pe baza celulelor vaselor care iriga ficatul.

Hepatocarcinomul este a treia cauza a decesului prin cancer. Cancerul hepatic primar, de tip hepatocarcinom, survine in principal in cazul persoanelor care deja sufera de boli hepatice cronice. Factori care favorizeaza declansarea acestei boli sunt: hepatita B si C, consumul excesiv de alcool, medicamente si substante stupefiante, aflatoxina B1, hemocromatoza si ciroza hepatica.

cancerul hepatic

La nivelul arealului, cancerul hepatic primitiv hepatocarciom are urmatoarea raspandire si cauzalitate:

  • in Europa acest tip de cancer are o frecventa ridicata in randul persoanelor care consuma excesiv alcool. Ca urmare a intoxicarii cu alcool, initial ficatul sufera de ciroza, apoi evoluaza in cancer hepatic.
  • In zonele Africii si Asiei ca urmare a unui nivel de trai precar si a nerespectarii normelor de igiena, precum si a subalimentarii, factori favorizanti pentru aparitia cancerului hepatic sunt virusurile hepatice B si C.
Citește și:  Coloranții artificiali sunt posibili carcinogeni?

Colangiocarcinomul se dezvolta pe seama celulelor canalelor biliare. Cauzele care determina si favorizeaza dezvoltarea acestuia sunt inca neclare, insa se presupune ca bacteriile inductoare-carcinogene sunt factorii declansatori. Cel mai adesea acest tip de cancer hepatic se intalneste in Asia de Sud-Est, zona favorabila infectiilor cu anumiti paraziti.

Angiosarcomul este o forma foarte rara a cancerului hepatic, dezvoltandu-se pe seama proliferarii celulelor reticulare si endoteliale ale vaselor sanguine din ficat. El este favorizat, uneori, de unele intoxicatii cronice, precum cele cu arsenic. Evolutia bolii este destul de rapida, iar sansele de supravietuire sunt sub 5%.

Cancerul hepatic secundar este „efectul” datorat existentei in organismul bolnavului a cancerului localizat fie la nivelul aparatului digestiv, fie al organelor genitate sau mamar. De obicei cancerul hepatic secundar se constata cu ocazia stabilirii cancerului primitiv in organul direct afectat. In aceasta situatie ficatul poate fi dureros sau nu pentru bolnav.

Un pacient care are cancer hepatic va avea urmatoarele simptome:

  • dimensiunea anormala a ficatului. Acest fapt se determina printr-o simpla palpare a zonei de catre medicul specialist.
  •  febra;
  •  dureri in partea superioara a abdomenului.

Pentru tratarea cancerului hepatic se intervine fie:

  • chirurgical, prin ablatia tumorii, atunci cand situatia o permite, adica o parte din ficat nu a fost afectata de celulele cancerigene.
  • Transplatul hepatic: insa chiar si in tarile foarte avansate doar un numar foarte limitat de pacienti pot beneficia de interventii pentru transplant. Motivul: numarul mic de donatori. Oricum transplantul nu este solutia finala, doar maxim 20% dintre pacientii care au suportat transplant de ficat au o sansa de supravietuire mai mare de 5 ani.
  • Chimioterapia generala sau locala presupune injectarea unor substante direct in tumoare sau distrugerea tumorii prin alcoolizare.

Prevenirea cancerului hepatic presupune prevenirea factorilor care declanseaza imbolnavirea ficatului. Metodele de prevenire ar fi:

  •  vaccinarea impotriva virusului hepatic;
  •  consum moderat de alcool;
  •  a nu consuma droguri si a nu se abuza de medicamente;
  •  sex protejat si cu persoana cunoscuta;
  •  respectarea normelor de igiena individuala si colectiva.

Cancerul este o boala grava, de cele mai multe ori cursul fiind ireversibil, ducand la decesul persoanei bolnave. Atentie este mai usor sa preveniti decat sa vindecati!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.