Cancerul mamar apare sub forma de noduli la san, dar nu toti nodulii sunt de natura cancerigena, de aceea este necesar controlul la medic. Nodulii apar in saculetii-lobuli cu lapte, sau apar in canalele prin care laptele ajunge in mamelon, dar pot aparea si zona din afara glandelor mamare.
Cancerul mamar are doua categorii: carcinoamele canaliculare si cele lobulare cu numeroase alte subtipuri fiecare. Boala debuteaza cu o tumora mica localizata. Pot fi benigne (nu se raspandesc in alte tesuturi) sau pot fi maligne (canceroase). Cand este malign inseamna ca are loc raspandirea la tesuturile din jur, si poate apare in timp chiar metastaza.
Cancerele de acest tip au raspandire diferita, unele se extind in ani, iar altele destul de rapid. Daca este depistat la timp, cancerul mamar este curabil si poate fi tratat cu succes (daca nu este metastazic). Dupa ce s-a raspandit, este mai greu de tratat, chiar daca tratamentul aplicat poate controla boala in timp.
Cancerul mamar poate fi datorat varstei inaintate sau unor antecedente familiare ale acestei boli. S-a identificat de catre cercetatori o gena a cancerului mamar familiar: aproximativ o persoana din 200 consultate are acesta gena – care duce la aparitia bolii. Femeile la postmenopauza sunt predispuse la cancerul de acest tip, spre deosebire de cele aflate la menopauza.
Este o stransa legatura intre hormoni si cancerul mamar. Cu cat hormonii estrogeni sunt mai frecventi, cu atat aparitia acestei boli este mai mare. Estrogenul divide celulele – care daca au diferite anomalii au sansa de a deveni cancerigene. Femeia este expusa la progesteron si estrogen mai mult sau mai putin pe parcursul vietii. Consumul de pilule contraceptive, hormoni, poate creste riscul la imbolnavire. Radioterapia efectuata in doze marite poate creste riscul la imbolnavire, iar mamografiile efectuate in doze mai mici de radiatii sunt fara risc.
Obezitatea, consumul de alcool in mod regulat reprezinta factori de risc
Aceasta boala daca este descoperita la timp poate fi tratata cu succes. Este important controlul medical anual, dar si autoexaminarea lunara facuta de fiecare femeie. Este necesar sa se efectueze o examinare prin mamografie la cca. doi ani, incepand de la 40 ani si anual de la 50 ani. Nodulii pot fi indentificati cu ajutorul mamografiei cu cca. doi ani in prealabil de a se dezvolta (pentru a fi palpati). Se fac diferite teste care ajuta sa se diferentieze o tumora de tip malign de un nodul de tip benign. La pipait un nodul benign apare ca o boaba de fasole care aluneca usor, pe cand tumora este groasa si are pielea incretita deasupra ei.
O metoda de a depisa cancerul mamar (si nu da gres) este biopsia si testarea celulelor canceroase din tesut. La neoplazie este important sa se stie cat de inaintat este cancerul. Sunt folosite mai multe metode pentru descoperi si localiza metastaza. Tratamentul cancerului depinde foarte mult avansarea bolii, de varsta pacientului si de starea sanatatii pacientului in general.
Metoda chirurgicala standard (clasica) in cancerul mamar era mastectomia radicala (sanul era extirpat cat si tesutul adipos, ganglionii limfatici si muschii ce sunt in zona. In prezent, tratamentul cunoscut in aceasta boala (si preferat in majoritatea cazurilor) este tumorectomia – consta in inlaturarea nodulului si a ganglionilor din zona. Atat mastectomia cat si tumorectomia sunt eficiente in primele stadii ale cancerului.
Dupa aceste interventii chirurgicale, femeile doresc sa poarta o proteza iar altele apeleaza la chirurgia de tip reconstructiv si care consta implantarea de proteze facute din silicon sub piele sau sub muschii din zona (dar din 1992 acest tip de implant a fost retras de pe piata, datorita scurgerilor de silicon din implant care provoca unele boli, avand unele efecte secundare nedorite).
In prezent se folosesc implanturile umplute cu ser fiziologic. De asemenea, chirurgical se poate transfera tesut de pe spate, abdomen, diferite alte zone ale corpului, cu sopul de a reconstrui artificial sanul. Aceste interventii sunt costisitoare, complexe si ele pot produce cicatrice suplimentare si apare slabiciunea oraganismului in zona de unde se scoate tesutul.
Gimnastica aerobica facuta in mod regulat previne aparitia acestei boli. Relaxarea psihica reduce stresul fizic si psihic asociate cancerului. Metode de relaxare cunoscute sunt: yoga, meditatia, si terapiile in grup care reduc riscul de cancer. Alimentatia si dieta joaca un rol important in prevenirea acestei boli. Grasimile in exces din alimentatie maresc riscul la cancerul mamar. Legumele, fructele, cerealele integrale, vitaminele, mineralele, suplimentele de antioxidanti reduc riscul la cancer.
Dupa interventia chirurgiacala, exercitiile fizice ajuta la mobilitatea si reducerea rigiditatii musculare. Este important sa se evite hainele care irita zona tratata, pielea trebuie pastrata curata, bine aerisita. Pentru a preveni cancerul mamar este bine sa se faca un autocontrol lunar, un control medical complet o data pe an, sa se faca mamografia obligatoriu. Mai ales daca exista antecedente familiare si daca apare ceva suspect, trebuie consultat medicul specialist si daca e cazul, trebuie urmat tratamentul adecvat.