Cancerul de pancreas este deosebit de greu de diagnosticat si tot la fel de greu de tratat. Motivul este simplu. De cele mai multe ori cancerul de pancreas este diagnosticat atunci cand este in stare metastazica.
La nivel mondial, anual, peste 200 000 de oameni sunt diagnosticati cu cancer de pancreas, rata de mortalitate fiind de 98%. Dintre acestia, peste 80% sunt in faza prea avansata a bolii si doar 15-20% pot suporta interventia chirurgicala pentru ablatia tesutului afectat.
Pancreasul este o glanda care secreta sucul pancreatic, acesta continand o serie de enzime indispensabile digestiei. De asemenea, pacreasul are un rol important in regularizarea nivelului glucozei din organism.
Cancerul de pancreas este o tumoare maligna care se dezvolta cel mai frecvent pe seama tesutului care secreta enzime digestive, si foarte rar pe baza tesutului care secreta insulina si glucagonului.
Daca celulele canceroase se dezvolta pentru prima data la nivelul capului pancreasului, exista sanse mari ca boala sa fie diagnosticata rapid. Motivul este presiunea exercitata pe caile biliare principale si instalarea icterului. Acest fapt va genera dureri, pacientul mergand la medic pentru control.
Daca debuteaza inspre corpul pancreasului sau la coada lui, exista toate sansele ca boala sa fie diagnosticata in faze evoluate.
Principalii factori de risc in aparitia si dezvoltarea cancerului renal sunt:
- fumatul;
- varsta inaintata;
- alimentatia bogata in grasimi saturate;
- predispozitie genetica;
- expunerea la substante chimice periculoase;
- anumite boli precum: pancreatita, diabetul insulino-dependent.
Aria de simptologie a cancerului pancreatic este destul de evaziva in stare incipienta. Mai mult, majoritatea pacientilor sunt asimptomatici, boala evoluand incet pe parcursul mai multor ani. Primele simptome ale bolii sunt:
- dureri in partea superioara si de mijloc al abdomenului;
- lipsa apetitului;
- scaderea rapida in greutate;
- oboseala;
- stari de voma;
- ingalbenirea pielii si albirea ochiilor.
Uneori cancerul de pancreas afecteaza si determina instalarea cancerului hepatic secundar, datorita presiunii exercitate de tumoarea maligna asupra caii biliare principale.
Diagnosticarea cancerului pancreatic este dificila din cauza localizarii in organismul uman. Metodele clasice de diagnoza nu sunt foarte eficiente. Scanarea si REM sunt cele mai eficiente metode de diagnoza a bolii. Tumorile maligne de dimensiuni mici sunt diagnosticate cu ajutorul endoscopiei. Aceasta metoda presupune introducerea prin cavitatea bucala a unui endoscop care emite ultrasunete.
De asemenea, o alta metoda de diagnoza a cancerului pancreatic reprezinta pancreatografia endoscopica. Pentru evidentierea tesuturilor afectate se injecteaza o substanta de contrast in canalele pancreasului printr-un endoscop localizat in partea superioara a intestinului subtire.
Pe langa metodele prezentate mai sus in diagnoza cancerului pancreatic se mai folosesc:
- studii de laborator: stabilirea nivelului de somatostatina;
- scintigrafia receptorului somatostatinei: este o metoda nucleara imaginistica, in care prin injectarea unor marcatori se poate studia receptorii somatostatini;
- prelevarea de mostre sangvine selective;
- examenul histopatologic.
Din punct de vedere al tratamentului, cel mai des se apeleaza la ablatia chirurgicala, denumita si pancreatectomie. Perioada de spitalizare in cazul unei astfel de interventii este de 15 zile. Extirparea totala a pancreasului determina o reactie in lant a efectelor negative. Astfel suprimarea functiilor pancreasului determina aparitia diabetului si a insuficientei pancreatice. Efectele sunt combatute prin administrarea intregii vieti a insulinei si a extractelor pancreatice.
In cazul in care boala este mult prea avansata si nu se poate interveni chirurgical se apeleaza la chimioterapie. Chimioterapia este procedeul prin care in organism sunt injectate substante chimice care au rolul de a opri inmultirea celulelor cancerigene.
In cele mai multe cazuri boala este atat de avansata, incat medicii nu au alta solutie decat adminstrarea de medicamente impotriva durerii.
Recent a fost dezvoltata o metoda pentru imbunatatirea sanselor de supravietuire in randul bolnavilor de cancer si posibilitatea interventiei chirurgicale. Este vorba de un medicament, mai precis un inhibator al receptorului factorului de crestere epidermal. Cu alte cuvinte, acest agent identifica celulele cancerigene si le inhiba dezvoltarea, deci implicit inhiba evolutia bolii.
Insa pentru moment rezultatele acestui medicament nu sunt spectaculoase. Studiile au aratat ca sansele de supravieturie nu sunt mai mari decat in cazul utilizarii metodelor clasice de tratament.