Mulți oameni suferă de dureri de spate, pentru că au scolioză. Unii cred că scolioza se datorează posturii incorecte a corpului și recurg la tratamente – precum este masajul – pentru a-și ameliora durerile de spate. Totuși cauzele scoliozei sunt altele, ele includ de pildă leziunile lombare, lipsa activității fizice, stilul de viață sedentar, leziunile primite în timpul nașterii, anumite boli. Această deformare a coloanei vertebrale poate fi congenitală, dobândită, post-traumatică.
Potrivit experților în domeniul medical, scolioza la un adult se agravează cu un grad pe an. Prin urmare trebuie căutat un tratament eficient, o soluție la această problemă de sănătate.
Navigare rapidă în articol:
- Adevăratele cauze ale scoliozei
- Ce simptome au oamenii cu scolioză
- Ce tratament funcționează în caz de scolioză
1. Adevăratele cauze ale scoliozei
Dacă un control medical de imagistică (cu raze X, scanări CT, scanări RMN) arată o curbură a coloanei vertebrale care este de cel puțin 10 grade, atunci medicii pun diagnosticul de scolioză. În caz de scolioză severă curbura coloanei depășește 45-50 de grade.
Cea mai frecventă scolioză este cea idiopatică; ea apare la 80% dintre pacienți. Scolioza idiopatică poate să apară și la adolescenți, în perioada de creștere, la vârsta de 10-15 ani.
Scolioza degenerativă apare din cauza osteoporozei și artritei mai ales la persoanele în vârstă, ce au peste 65 de ani. Odată cu înaintarea în vârstă are loc o degenerare a discurilor coloanei vertebrale și a formei normale a acesteia. Asta se întâmplă îndeosebi la zona lombară a coloanei, deci la partea inferioară a spatelui.
Medicii spun și despre malformații la 1-2 vertebre ale curburii coloanei vertebrale care apar înainte de nașterea unui copil; este vorba despre scolioza congenitală. Acest tip de scolioză este observat la naștere, de către medici.
Un alt tip de scolioză este cea neuromusculară care se produce ca urmare a unor traumatisme ale măduvei spinării sau din cauza unor afecțiuni neurologice ori musculare. Medicii spun despre distrofia musculară, paralizia cerebrală, sindromul Marfan și spina bifida. Când scolioza neuromusculară se agravează este necesară intervenția chirurgicală.
2. Ce simptome au oamenii cu scolioză
Principalele semne ale scoliozei sunt:
- Spate rotunjit
- Un omoplat este mai sus decât altul, un omoplat este în afară
- Umerii par neuniformi, talia este neuniformă
- Capul nu mai este centrat peste pelvis
- Un șold este ridicat
- Cutia toracică este neuniformă
- Corpul se apleacă într-o parte
- Piciorul are o lungime neuniformă.
Alte simptome ale scoliozei sunt:
- Apar dureri de spate în partea inferioară a coloanei vertebrale
- Stări de oboseală frecvente
- Disconfort constant în zona spatelui
- Se instaliează cifoza – o altă patologie a coloanei vertebrale în regiunea toracică.
Potrivit medicilor, cifoza apare din cauza stilului de viață sedentar, a lipsei efortului fizic, a mușchilor spatelui subdezvoltați.
3. Ce tratament funcționează în caz de scolioză
După ce medicul a stabilit tipul de scolioză și severitatea bolii, el va oferi sfaturi, intervenții și un tratament adecvat pentru severitatea curburii coloanei vertebrale. În caz de scolioză ușoară sunt recomandate exerciții fizice care ajută corpul să-și recâștige sănătatea. Pot fi realizate exerciții de întindere care se fac ușor, fără a produce durere, rupturi și încordări musculare. Ele au ca scop reducerea tensiunii musculare, sunt relaxante și încălzitoare.
Dieta
Contează foarte mult și dieta în caz de scolioză. Printr-un program de dietă adecvat se poate crește nivelul de energie în 3-4 săptămâni și se pot obține și alte avantaje precum:
- Este ameliorată durerea de spate
- Somnul devine mai bun, nu te mai trezești noaptea
- Este redusă pofta de dulciuri, de ciocolată
- Te simți mai bine și poți slăbi 3 kg.
Este recomandată eliminarea consumului de grăsimi animale, de zahar și produse procesate sărace din punct de vedere nutrițional.
Corectarea posturii
Cei care au o viață sedentară trebuie să facă mai multă mișcare, sport și plimbări pe jos în aer liber. Prin activitate fizică regulată se reduce riscul de boli ale sistemului musculo-scheletic.
Corectarea posturii se poate face prin corsete cu efect corectiv asupra părții toracice, a zonei transversale sau a altor părți ale colonei. Medicul va prescrie un corector de postură de fixare adecvată (dură, medie sau moale) ținând cont de gradul de dezvoltare a bolii.
Și masajul terapeutic ajută în vindecarea scoliozei, deoarece întărește mușchii spatelui, reduce durerea și oboseala, îmbunătățește alimentarea cu sânge în zona spatelui. Masajul trebuie realizat de un specialist calificat.
Dacă nu se corectează la timp postura spatelui, există riscul de a dezvolta și alte boli. De exemplu, scolioza și cifoza pot cauza probleme ale sistemului respirator, sistemului digestiv și sistemului cardiovascular. Medicii spun că se poate produce o deplasare a vertebrelor și asta poate deteriora structura măduvei spinării și a rădăcinii nervilor spinali. O altă consecință este compresia arterelor care au rolul de a furniza sânge către creier. Acest lucru afectează activitatea cerebrală și produce simptome de oboseală, dureri de cap frecvente.
Vezi aici un video cu exerciții pentru corectarea scoliozei.
Medicii recomandă și tratamente chirurgicale în cazuri grave de scolioză, ca ultimă soluție. Totuși, întâi merită încercat un tratament nechirurgical de corectare a scoliozei.