Cum poate ajuta vitamina D în prevenirea și tratamentul cancerului?

0
99

Mai multe studii demonstrează că vitamina D are un efect benefic asupra riscului de cancer, în sensul că poate preveni dezvoltarea acestei boli grave și poate ajuta în tratamentul ei. Oamenii de știință sugerează că vitamina D are proprietăți anticancer și de aceea este recomandat aportul ei prin alimente care o conțin ori sub formă de supliment alimentar.

Navigare rapidă în articol:

  1. Vitamina D reduce riscul de mortalitate prin cancer la adulți
  2. O dietă echilibrată și sănătoasă reduce riscul de boli și cancer

1. Vitamina D reduce riscul de mortalitate prin cancer la adulți

Vitamina D poate fi sintetizată de piele, prin expunerea la lumina soarelui. Ea este apoi metabolizată în rinichi și în ficat într-o formă care este activă din punct de vedere metabolic. Precursorii biologici inactivi ai vitaminei D sunt colecalciferol și ergocalciferol. Aceste forme intră în sânge, ajung la ficat și sunt metabolizate. Pentru a acoperi deficitul de vitamina D, este recomandată expunerea la soare, dar și aportul alimentar de vitamina D.

Vitamina D ajută la reglarea homeostaziei calciului și a fosforului și menține sănătatea oaselor. Ea are multe efecte benefice asupra sistemului imunitar al organismului, asupra scheletului, sistemului cardiovascular și endocrin. Vitamina D joacă un rol important și în dezvoltarea musculară.

Deficitul sever de vitamina D crește riscul de rahitism la copii și riscul de probleme cu sistemul osos la adulți. De asemenea, lipsa vitaminei D accentuează depresia și deci, poate afecta starea emoțională. Această vitamină are un rol în apariția depresiei, lipsa ei poate duce la o stare de iritabilitate și oboseală.

Vitamina D și cancerul

Unele studii arată că suplimentarea de vitamina D poate reduce semnificativ decesele cauzate de cancer. Folosirea de suplimente de vitamina D ajută în menținerea sănătății oaselor și a sistemului cardiovascular. De asemenea, vitamina D susține sistemul imunitar al organismului, sistemul endocrin și dezvoltarea neonatală.

Vitamina D ajută în prevenirea cancerului de sân, cancerului de prostată și de colon. Oamenii cu un nivel ridicat de vitamina D în sânge au un risc mai redus cu 40% de a dezvolta cancer de colon.

Mai multe studii britanice, realizate pe un număr de 74.655 persoane, arată că aportul de vitamina D în monoterapie, poate reduce mortalitatea prin cancer la adulți cu 15%.

Vitamina D reduce riscul de cancer colorectal

Conform unui studiu recent, dieta bogată în alimente ce conțin vitamina D poate proteja organismul împotriva cancerului colorectal. Având în vedere că în ultimii ani s-a observat un deficit de vitamina D la pacienți, specialiștii în domeniul medical recomandă acoperirea acestei carențe prin alimente sau prin suplimente de vitamina D.

Datele statistice arată că în SUA a crescut numărul de pacienți care au cancer colorectal, cu vârsta mai mică de 50 de ani. Cercetătorii au ajuns la concluzia că asta se datorează unui aport scăzut de vitamina D.

Vitamina D susține imunitatea organismului

Există dovezi științifice care arată că vitamina D are efect bun asupra sistemului imunitar, poate consolida imunitatea înnăscută. Despre deficitul de vitamina D s-a spus că ar putea afecta integritatea sistemului imunitar al organismului și ar putea duce chiar la un răspuns imun necorespunzător.

Citește și:  Care sunt cauzele care ar putea provoca durerea în piept?

Vitamina D scade riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 1

Rezultatele unor studii ale cercetătorilor au arătat că administrarea de vitamina D la oameni (ce includ și bebeluși, copii, adolescenți) poate reduce riscul de boli autoimune. Studii clinice au demonstrat că un nivel scăzut de vitamina D în sânge apare și la pacienții cu diabet zaharat de tip 1. De asemenea, specialiștii au spus că acest deficit de vitamina D ar putea fi asociat cu rata de progresie a bolii diabet zaharat de tip 1 la copiii prediabetici.

Concluzia a fost că, prin suplimentarea de vitamina D s-ar putea proteja organismul de dezvoltarea diabetului zaharat de tip 1.

Vitamina D și riscul de osteoporoză

Osteoporoza este numită „boala oaselor casante„și afectează aproape o treime dintre femeile care au vârsta de 60-70 de ani. De asemenea, această boală este foarte răspândită la femeile cu vârsta peste 80 de ani. Pierderea densității osoase apare mai ales la vârstnici. Ei pot suferi și de osteopenie, care este un precursor al osteoporozei.

Datele clinice arată că riscul de hiperparatiroidism secundar poate crește din cauza deficitului de vitamina D. Asta poate duce la degradarea oaselor și la apariția osteoporozei.

Prin suplimentarea de vitamina D se reduce riscul de osteoporoză, de fracturi la persoanele în vârstă. Vitamina D este esențială pentru a obține un nivel normal de 25-hidroxivitamina D serică, ce poate ajuta în prevenirea hiperparatiroidismului secundar și la scăderea riscului de pierdere a densității minerale osoase.

2. O dietă echilibrată și sănătoasă reduce riscul de boli și cancer

Vitamina D este esențială pentru utilizarea în mod eficient a calciului de către organism. În acest fel se menține densitatea osoasă, sănătatea scheletului și a sistemului nervos.

Dacă se ia vitamina D și calciu (Ca) atunci efectul lor devine și mai bun în ameliorarea unor efecte secundare ce apar în tratamentele pentru cancer. Calciul ajută în reducerea riscului de cancer de colon, după cum demonstrează anumite studii realizate de cercetători.

Calciul este esențial și pentru construirea oaselor și consolidarea dinților, dar și pentru îmbunătățirea funcției sistemului muscular. Calciul poate îmbunătăți anumite funcții, cum ar fi: secreția de hormoni, vasoconstricția și altele. Surse naturale de calciu sunt: lapte, iaurt, brânză, spanac, varză chinezească, broccoli, kale. În loc de suplimente de calciu (care pot fi în doză prea mare) se poate opta mai bine pe o dietă ce conține și alimente bogate în calciu.

Minerale precum – calciu, fosfor, sodiu, magneziu și potasiu – ajută în menținerea sănătății organismului. Ele se pot obține ușor printr-o alimentație sănătoasă și echilibrată.

Diverse studii sugerează că anumiți nutrienți – magneziu, seleniu și zinc – pot reduce riscul de cancer. Specialiștii în domeniul medical precizează însă că nu trebuie confundate suplimentele de magneziu cu stearatul de magneziu (sare de magneziu).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.